Даниил поиска от Кенет Мертен да се спре преследването на УПЦ

Той поиска да се гарантира религиозната свобода на хората
21 авг 2024 13:39, Стела Стоянова
100
Даниил поиска от Кенет Мертен да се спре преследването на УПЦ
Снимка БГНЕС, архив

Негово Светейшество Българския патриарх Даниил разговаря с американския посланик в София Кенет Мертен. На срещата той поиска да се спре преследването на Украинската православна църква.

"Патриарх Даниил изтъкна дългогодишното ползотворно сътрудничество между православната българска епархия в Съединените щати и американските власти. Подчертана беше засилващата се роля на Православната църква, към която се присъединяват все повече американци и която непрекъснато разширява своята пастирска и духовна дейност сред американския народ. Негово Превъзходителство изрази своето дълбоко уважение към Българската православна църква и нейната съществена роля за духовното възпитание на българския народ и за преодоляването на множество изпитания в неговата история, каквито са петвековното чуждо владичество, както и спасяването на българските евреи през Втората световна война", съобщиха от БПЦ-БП.

"В разговора с американския посланик патриарх Даниил обърна специално внимание на състоянието на религиозната свобода и правото на вероизповед в различните региони на света. Той изтъкна, че по отношение на каноничната Украинска православна църква, начело с Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, се налагат различни ограничения: ограничаване на религиозната свобода, ограничаване на свободата на богослужение, насилствено отнемане на църковната собственост и насърчаване на езика на омразата", се казва още в официалното съобщение.

БГНЕС припомня, че митрополит Онуфрий е предстоятел на Украинската православна църква (Московска патриаршия), постоянен член на Светия синод на Московската патриаршия. Митрополит Онуфрий е гражданин на Руската федерация.

Патриарх Даниил е подчертал, че "УПЦ, с която всички поместни православни църкви се намират в евхаристийно общение, е подложена на сериозни фактически и юридически ограничения в своята пастирска дейност като резултат от дискриминационната политика на определени фактори в Украйна". Българският патриарх "изразил своята увереност, че демократичните сили по света, които следят религиозните процеси, ще вземат предвид тези обезпокояващи тенденции в Украйна и ще съдействат за гарантиране на религиозната свобода, правото на богослужение и неприкосновеност на собствеността на Украинската православна църква". Патриарх Даниил припомнил, че "в европейската история от Реформацията до днес религиозният мир винаги е бил предпоставка за политическия и социален мир".

Срещата се проведе в сградата на Светия синод по молба на американския посланик. В срещата участваха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, Евгени Тодоров, служител в политическия отдел на посолството на САЩ и Димитър Горанов, началник на кабинета на Българския патриарх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от Общество
Над половин милион гледания събраха видеа на млади студенти от НАТФИЗ в ТикТок
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доя Дониил зорлем ще ни накара да станем католици
42
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя Руски патриарх, Точно така, Руски , а не български, да си гледа БПЦ и и да не се бърка
41
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя е патриарх на "БПЦ-Свидетели на Путин до сетния му ден".
40
11
 
8
 
! Отговори
VladTepes преди 3 седмици
Трябва да има две конкурентни православни църкви в Украйна аналогично на нашите два синода през 90-те години и четиримата папи 1382-1417г.
39
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като фалира комунистическата идеология на дневен ред дойде връщането към православния религиозен фундаментализъм. У нас стана същото като в Русия, където цели орди от кагебейци надянаха расата за да се борят за душите на клетите и объркани хорица. Ей го и тоя поп. Баща му полковник от МВР и ДС в Смолян, а сина му надянал расото за да служи на Москва и мракобесието.
38
17
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 3 седмици
Анонименчо , МОЖЕШ ДА ПРОЧЕТЕШ КОЛКО ФАШИСТКИ ЗАКОНА СА ПРИЕЛИ В СКАПАНАТА ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ !!! ВСИЧКИ СРЕЩУ ПРЕДИШНАТА КОНСТИТУЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА ОСТАВЕНА ИМ ОТ ...... ГОРБАЧОВ И ЛЕНИН !!!
37
7
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Кенет-Менет обаче рекъл, че е надценена властта му. Той е просто американски локален голтак-губернатор и може да заповядва на Киро и да му каже че е ***, да накрещи на Боко и на Свинлян Пеефски, така че да се укрият кой у Банкя, кой у к-о-чи-на-та си, да заплаши Гнома и Христо Куртизанката, така, че да нажълтят гащите и дотам е. Неква друга власт особено нема.След като свършил приема, Кенет си купил пуканки и си пуснал Картуун Нетуорк, че му било по-спокойно така.
36
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя трябва да го прекръстят на Дъноил, защото копае дъното.
35
19
 
6
 
! Отговори
Тагарев преди 3 седмици
До Анонимен 33 - Е как да нямат, като БПЦ е сред най-изявените противници на Бог на земята?
34
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Милиционерският ни поп тръгнал да дава акъл на другите как да НЕ се пазят от московските брадати фашаги. СМЕХ!
33
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БАНко, фашистите са в москва.
32
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бог и БПЦ нямат нищо общо.
31
21
 
25
 
! Отговори
БАНко преди 3 седмици
ДА ЗАЩИТИШ ЦЪРКВАТА ОТ ФАШИСТКИЯ РЕЖИМ НА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ Е ДОСТОЙНА ПОЗИЦИЯ , ОСОБЕНО ПРЕД СВЕТОВНИТЕ АГРЕСОРИ САЩ !!!
30
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 30 Добър за кого? За масква ли?
29
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имаме добър Патриарх и добър министър на МВР. Търсят се още добри хора, които да заемат места по позициите, които "Промяната" разруши последните четири години.
28
18
 
11
 
! Отговори
Тагарев преди 3 седмици
Този поп малко тъжен ми се струва, да не са го разпнали с цел заемане на по-удобна позиция за проникване братушките?
27
16
 
15
 
! Отговори
Тъй, тъй! преди 3 седмици
Патриарх Сатанаил с баща полковник от ДС! Вярвам в Бога, но не ходя на църква и не целувам ръка на попове. Както преди повече от хилядолетие е казал поп Богомил - Бог не може да се затвори в сътворена от човешките ръце сграда и когато общува с вярващите няма нужда от посредници. Бог е навсякъде и най-важно е да е в душата на вярващия!
26
20
 
13
 
! Отговори
Видя се вече преди 3 седмици
на чия страна е негово ZVетейшество
25
15
 
5
 
! Отговори
Редно преди 3 седмици
Скоро и БПЦ в този си вид.
24
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Подкрепа за нашия патриарх, фашистка Украйна незаконно преследва УПЦ.Спиране на всякаква подкрепа за марионетната на САЩ украинска държава!