Остаряваме бавно... Възрастните и поколение Z трудно намират още език

Случва се четири поколения да се срещнат в работна среда
22 авг 2024 18:30, Инна Ангелова
178
Остаряваме бавно... Възрастните и поколение Z трудно намират още език
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки втори работещ ще е над 55 г. след 20 години, ако продължи застаряването сред заетите у нас. За период от пет години броят на заетите е намалял средно с около 16 на сто, сочи проучване на БСК. Лошото е, че с тази тенденция е трудно да се преборим, а застаряването е характерно за цяла Европа.

“България обаче се отличава от другите страни, защото има по-висока смъртност и по-ниска раждаемост. Можем да търсим резерви и е много важно да съумеем да управляваме различията между всички тези възрастови групи и поколения на пазара на труда. Четири поколения се срещат на работното място", каза директорът на Национален център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томев.

Все пак има и работни места, на които различните поколения намират общ език и се създава добър работен екип. Преобладават все пак места, в които има конфликти, възникващи на възрастовата основа.

“Много сериозен е проблемът със стереотипите, нагласите към възрастта и много често трудно намират език, и трудно постигат взаимодействие. Другият проблем е, че повече от 70% от мениджърите не притежават културата да управляват мултигенерационни екипи - екипи с възрастово многообразие", допълни Томев за Bulgaria ON AIR.

Най-големият проблем е с недостига на кадри и недостига на умения. Томев допълни, че има проблеми, свързани с мотивацията, отношенията към собственото обучение, много малко хора искат да се усъвършенстват.

“Това се наблюдава при всички поколения. Но не е вярно, че по-възрастните не могат и не искат да учат. Това е мит. Те учат по друг начин. При младите хора се наблюдава тенденция, че не предпочитат продължителното обучение. Повече търсят възможност да придобиване на сертификати. Българинът смята, че веднъж придобил някаква квалификация или образование, му е за цял живот, а това не е така", подчерта директорът на НЦОК.

Възрастното поколение и технологиите

Томев добави, че по-възрастните хора се опитват да комуникират с по-младото поколение, но им пречи това, че не разбират ценностите на поколението Z и Y.

"Те имат своето разбиране за трудов морал, как се успява в живота - стъпка по стъпка. А това е основа за проблеми. Що се отнася за промяната към новите технологии, също съществуват различия. Възрастното поколение разглежда технологиите от гледна точка на ползите за производителността. За младите хора технологиите са връзка, комуникация, те пренасят личността си в образи в социалните мрежи. Държат да работят във фирми и среда, в която има добри технологии. Младите винаги търсят промяна и искат нещо ново", поясни Томев.

Налице е и друг проблем - около 20% от младите не искат да работят заради богати родители.

"Останалите живеят в бедност, живеят в изолирани региони, където няма социална среда. Живеят в семейства, където няма отношение към труда. Поколения са безработни, предимно са жени, които имат ангажимент към деца и семейство", коментира Томчо Томев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от Общество
Веселин Налбантов: Работниците от Азия са се увеличили с 5%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При този огромен спад на раждаемостта след 1989 година, не половината, а 2/3 от работещите ще са на възраст на 55 години след 20 години.
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Демографският срив започна през 80-те. От тогава тенденцията е една и съща и няма изгледи да се обърне.
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 82, БЛАГОДАРЯ ТИ!
79
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво иска възрастното поколение? Онова поколение, което допусна мафиотския преход с хиперинфлацията, източването на банки, вилнеещите мутри. Това ли поколение има претенции за нещо?! Сега тия, дето сме в активна възраст, ще трябва някак да се справяме. Само че и тия на моите години, бидейки чеда на родителите си, са мнозинство от чалгизирани, ракиени, вечно оплакващи се подобия на един герой на Алеко. Грамотните, специалистите, интелигентните от моето поколение или са в чужбина или в чужди комп
78
3
 
3
 
! Отговори
ХиМлЕрА преди 3 седмици
Държавата на червените 4иFУти и ци г ойнери и милювци обра и съсипа етническите българи!Трябват бесилки за до 10 човека наведнъж на жълтите павета и съд по бързата процедура за ДСта феодали и Изедници на Родината!!!!Даже Газова камера по добре кво ше ги глезиме с бесилки!!!
77
2
 
8
 
! Отговори
Псевдо-доктрината преди 3 седмици
за поколенията обслужва единствено интересите на новия световен ред. Тя е префинен начин да създадеш конфликт между родители и деца и да отчуждиш младите от собствените им корени. Защото, видиш ли, аз съм от поколението на бъдещето, всички преди мен са мухлясали и не разбират що е то живот. Само че поколенията са сменят и тези, които преди 10-15 г. се носеха на крилете на безсмъртието, на свой ред станаха мухъли. Та драмата на днешните млади е, че утре вече ще бъдат излишни. Иде ново поколение!
76
2
 
6
 
! Отговори
Мче преди 3 седмици
Защо вдигна възрастта за пенсиониране, а не оставят младите да работят, както искат. За това е виновно крадливата държа, която отделя пари за охрана на политици, налива пари олигарси,и т.н., вместо да ги даде за пенсии и безплатно образование на младите. Държавата принуждава младите да работят, докато учат и после не им осигурява работа по специалността.
75
4
 
4
 
! Отговори
ХиМлЕрА преди 3 седмици
Държавата на червените 4иFУти и ци г ойнери и милювци облаци и съсипа етническите българи!Трябват бесилки за до 10 човека наведнъж на жълтите павета и съд по бързата процедура за ДСта феодали и Изедници на Родината!!!!Даже Газова камера по добре кво ше ги глезиме с бесилки!!!
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Младежите като започнат работа с компютър, си мислят, че качеството на работата зависи от това колко бързо щракат с мишката по екрана, а не какво правят
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 73 - То, по твоите квалификации и мед.сестрите са некви общаци, ама като изчезнаха, вой се надига отвсякъде и рев, че не стигат. Сега и заплати увеличават, ама кадрите липЦват, по чужбинско са.
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След 1989 година първите работещи, които обедняха яко бяха хората с образование, знания и опит. Забогатяха тези без образование и квалификация.
71
4
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Основният проблем на България е демографската катастрофа започнала от 1990 година с завземането на властта от режима на демократите. Това беше първия резултат от мизерията, която настъпи след 1989 година. Втория резултат беше масово бягство от България, а третия съсипване на икономиката на България от новоизлюпените некадърни дебеловрати бизнесмени демократи.
70
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България има работа за целия китайски народ. И да не ми се оправдават неможачите с ниски заплати. Ако си квалифициран няма да си на 1000 евро и няма да си при някой местен феодал. Опитните и можещите са желани навсякъде. Ако си вечният общак, от ония дето не са прочели една книга през живота си - оправяй се.
69
3
 
4
 
! Отговори
Не става преди 3 седмици
Цел живот тая държава да те клати да ти е мащеха а де е майка на комунисти ченгеджии мутри военни пед е ра сти Администрация Фирмаджии от кръговете на Доган и Бойко ББРта КТБта разни изклатени спортисти бизнесмени източващи ДДС зърнари и сякаква под х *** на *** и после да искате любов към държавата да преклоним глава пред феодалите да грасуваме пак за същите и тн.FuckOFF!!!!!Шиб а н а съвецка Ко4 и на!!!!!
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прави са си децата. Аз съм на 35 и тези около моята и на по-голяма възраст са свикнали да търпят. А тези по-малки от мен на по 20-25 напускат при първа възможност, не се примиряват с *** шефове.
67
3
 
5
 
! Отговори
??? преди 3 седмици
Е, как да намират общ език, когато ценностите за възрастното поколение са честност и трудолюбие, а сега е точно обратното?!
66
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Ох, добре, че социализма се провали и сега при демокрацията имаме банани и тоалетна хартия. Само деца нямаме.
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма общ език. И едните и другите се мразят в червата.. Аз съм по средата. Такива като мен ги мразят и от двете страни....
64
3
 
3
 
! Отговори
Абе до кога преди 3 седмици
Бай работодател ще дава пари и ваучери у прик под масата?!!Ваумери за храна не искам искам си изработените пари с които да си купя храна дрога да ходя на *** в и ако искам кви сте вие бе м1рши че ше ми определяте с мойте пари какво да правя Айде Окадар!
63
0
 
7
 
! Отговори
Мутродемокрация преди 3 седмици
От 1990 година има огромен спад на раждаемостта в България, приблизително двоен спад. При българския етнос спадът е шест пъти. Е, кой да работи?