Остаряваме бавно... Възрастните и поколение Z трудно намират още език

Случва се четири поколения да се срещнат в работна среда
22 авг 2024 18:30, Инна Ангелова
178
Остаряваме бавно... Възрастните и поколение Z трудно намират още език
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки втори работещ ще е над 55 г. след 20 години, ако продължи застаряването сред заетите у нас. За период от пет години броят на заетите е намалял средно с около 16 на сто, сочи проучване на БСК. Лошото е, че с тази тенденция е трудно да се преборим, а застаряването е характерно за цяла Европа.

“България обаче се отличава от другите страни, защото има по-висока смъртност и по-ниска раждаемост. Можем да търсим резерви и е много важно да съумеем да управляваме различията между всички тези възрастови групи и поколения на пазара на труда. Четири поколения се срещат на работното място", каза директорът на Национален център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томев.

Все пак има и работни места, на които различните поколения намират общ език и се създава добър работен екип. Преобладават все пак места, в които има конфликти, възникващи на възрастовата основа.

“Много сериозен е проблемът със стереотипите, нагласите към възрастта и много често трудно намират език, и трудно постигат взаимодействие. Другият проблем е, че повече от 70% от мениджърите не притежават културата да управляват мултигенерационни екипи - екипи с възрастово многообразие", допълни Томев за Bulgaria ON AIR.

Най-големият проблем е с недостига на кадри и недостига на умения. Томев допълни, че има проблеми, свързани с мотивацията, отношенията към собственото обучение, много малко хора искат да се усъвършенстват.

“Това се наблюдава при всички поколения. Но не е вярно, че по-възрастните не могат и не искат да учат. Това е мит. Те учат по друг начин. При младите хора се наблюдава тенденция, че не предпочитат продължителното обучение. Повече търсят възможност да придобиване на сертификати. Българинът смята, че веднъж придобил някаква квалификация или образование, му е за цял живот, а това не е така", подчерта директорът на НЦОК.

Възрастното поколение и технологиите

Томев добави, че по-възрастните хора се опитват да комуникират с по-младото поколение, но им пречи това, че не разбират ценностите на поколението Z и Y.

"Те имат своето разбиране за трудов морал, как се успява в живота - стъпка по стъпка. А това е основа за проблеми. Що се отнася за промяната към новите технологии, също съществуват различия. Възрастното поколение разглежда технологиите от гледна точка на ползите за производителността. За младите хора технологиите са връзка, комуникация, те пренасят личността си в образи в социалните мрежи. Държат да работят във фирми и среда, в която има добри технологии. Младите винаги търсят промяна и искат нещо ново", поясни Томев.

Налице е и друг проблем - около 20% от младите не искат да работят заради богати родители.

"Останалите живеят в бедност, живеят в изолирани региони, където няма социална среда. Живеят в семейства, където няма отношение към труда. Поколения са безработни, предимно са жени, които имат ангажимент към деца и семейство", коментира Томчо Томев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от Общество
Веселин Налбантов: Работниците от Азия са се увеличили с 5%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
102 Според мен това което описваш са ко п еленца на ченгесари мутри и комунисти има ги и тия да като оня с поршето който катастрофира вече с второ и който се обърна и с чистонов джип Ауди и разсипа флакони райски газ навсякъде по тангентата човека е безработен и баща му е Янкошумкар.
101
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И млади и стари масово са прости, гледат турски сапунки по телевизията, жените със силикон и джуки, мъжете обръснати нула номер и с анцуг и слушат чалга. За опера и театър не са и чували. И в парламента има такива, за фирмите да не говорим, че са пълни с такива и на ръководни постове. Та с такъв рлост материал толкова.
100
3
 
4
 
! Отговори
FuckOFF БКП/ДС преди 3 седмици
101 Пари джапанките червен бе ду х ач.Аз чета много книги хобито ми е да опъвам комунисти и *** лу ци от ДС и да пазя подината от мутри.
99
0
 
5
 
! Отговори
До 82 преди 3 седмици
Почетните:Костов, Борисов и Доган още управляват. А Рашков и Атанасов след 22 години отсъствие се върнаха пак във властта благодарение на младите. И къде са новите политици на младото поколение.
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 101, I just ckecked safe :) Чета 20 книги паралелно :) И обожавам четящите хора. Притежавам над 2000 книги. ВИсш мениджър съм в банка :) Слушам всякаква музика(без кънтри и чалга:) ) Имам градина. МЕГА хобито ми е да чета книги. Доктор съм в областта на статистиката и ИИ. Дано ставам за твой приятел :)
97
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато някой беззъб, озлобен, смачкан, нечистоплътен индивид започне да философства как друг му бил виновен, не споря с него. То няма и смисъл. Само няколко въпроса определят всеки човек - кога за последно прочете книга; коя; кое смяташ за върхово постижение в кариерата си; в живота си; каква музика слушаш; какви хобита имаш. Излишно е да казвам, че даже не разбират чисто функционално половината от въпросите.
96
4
 
9
 
! Отговори
Ми те затова преди 3 седмици
не се женят и не отглеждат деца, щото си мислят, че като няма следващо поколение, ще останат вечно млади. Ама следващото поколение пристига от Африка и Азия заедно с първобитните си "ценности". Кое поколение ще надделее - това на новите технологии или на тоягите и ножовете?
95
2
 
3
 
! Отговори
МишелОтСъпротивата преди 3 седмици
На Оръжие срещу престъпната власт на мафията!Която ни ограби и ни изкара непотребни и нищожни нарече ни низша класа нищо че сме много по интелигентни от нея просто защото отказахме да бъдем роби на БКП елити и на гнусни ченгета от ДС!Няма да позволим повече забогатяване на наш гръб от мутри и комунисти!!!!
94
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако аз бях пенсионер и бях оставил такова дередже на държавата, щях да се скрия вдън горите Тилилейски от срам. Но не и наглярите с манталитет тип бай Минчо тираджията, дето пие първата си ракия в 10 сутринта. Такива никога не са виновни за нищо. Някой все им е пречил да стане нещо от тях.
93
2
 
3
 
! Отговори
ЛЕВСКИ Е ВЕЧЕН преди 3 седмици
82 Ето това е real talk браво!Истината трябва да се говори все повече в тази държава изградена от лъжи като къща от карти.За да включат повече хора преди мутро комунистическата из мет да ги е вкарала в кладницата метафорично казано.И трябва да има съпротива!Вече няма нищо за губене!
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бай Тошо внасяше ци... роми от Румъния и Югославия, за да поддържа илюзията за демографски ръст. Затова в Плевенско, Врачанско, Монтанско, Видинско местните ци.... роми говорят някаква смесица от ромско-ромънски.
91
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 91, инфлацията е заради вас. Вие сте неграмотни,необразовани, незнаещи и неможещи! За това биете децата по автобусите. Просто сте провал. И си го знаете! И мразите всички и всичко :) Вижда ме ви! И се надяваме скоро да се преселите във вечния рай на комуниста! Там и работа ще ви намерят! И ще ядете, и ще пиете... както си мечтаете!
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди 1989 нямаше демографски срив, а само проблем. Демографската катастрофа започна през 1990 година. През 1987 раждаемост 16,7 на 1000. Сега е 8,9 през 2023, а имаше доста години с по-ниска раждаемост след 1989 година
89
0
 
2
 
! Отговори
До 89 преди 3 седмици
Тия с помощите са баровци.
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я влезте в социалната мрежа на Зуки. Тя през последните години е залята от хора на възраст 50+. Вижте им изразните средства, правописа, неспособността да формират правилно сложно съставно изречение, какво остава за по-дълъг текст. Нечовешка злоба се лее от всеки коментар на такъв индивид. Какво можеше да се очаква от тези хора? Да направят страната ни като Сингапур ли? И какво може да се очаква от отрочетата им, които са отгледали с презумпцията, че и те трябва да са мрънкащи и злобни губещи.
87
2
 
3
 
! Отговори
До 82 преди 3 седмици
То пък и при това поколение няма инфлация и не трябва да връщат нови 50 млрд заем. Само могат да се успокоят, че пендъали нахраниха.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До това е, 80% искат да работят... какъв ти е зорът? Нали сме наясно, че 80% не ставате за нищо? Правото на труд не е абсолютно, но не и задължително :)
85
2
 
2
 
! Отговори
това е преди 3 седмици
около 20% от младите не искат да работят заради богати родители
84
4
 
2
 
! Отговори
Иисус Е Жив преди 3 седмици
Казват Ци г ойнерите и 4иFуТиТе които ни управляват лошо е да се убива лошо е да се пращат хора в газови камери лошо е да има кръв насилие и тн но не казват лошо е да се прави геноцид над етническите българи чрез грабеж и дори директни убийства от мафията от битовата престъпност по селата старите хора ги избиха за една смешна пенсия Държавата къде беше?!!!Защо всичките ушеви мухали не им помогнаха?!Къде е държавата когато шефа ти ти дава смешна заплата бави ти я даже укрива дънъци и тн!
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 85, добре си е :)