Екип на "Св. Екатерина" спаси прерязана ръка на мъж

Тежкият битов инцидент е станал в Благоевград
Обновена: 23 авг 2024 10:45 | 23 авг 2024 10:45, Инна Ангелова
10
Екип на "Св. Екатерина" спаси прерязана ръка на мъж
Снимка: УМБАЛ "Света Екатерина"

Тежък битов инцидент едва не оставя без ръка 48-годишен мъж от Благоевград. По невнимание мъжът пада в дома си върху огледало и прерязва почти цялата си ръка като прекъсва съдово-нервния магистрален сноп на крайника. Прерязани са целия мускул на дясна мишница с брахиалната артерия, нерва, вената. Единственото, което задържа крайника е костта, информират за инцидента от болница "Света Екатерина“.

След падането мъжът е откаран в болницата в Благоевград в хеморагичен шок. Лекарите действат изключително адекватно като клампират брахиалната артерия и насочват пациента към лечебно заведение в София. След отказ за хоспитализация в две лечебни заведения в столицата, мъжът пристига по спешност в УМБАЛ “Света Екатерина“, където го поема екипът на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в тежко увредено общо състояние.

При приемането си в отделението пациентът е с голяма кръвозагуба и пряк риск от загуба на десен горен крайник, поради исхемията на ръката, настъпила от прекъсването на магистралния кръвоносен съд. В рамките на 30 минути се сформира екип, който превежда пострадалия в операционната зала, доставя се необходимото количество кръв и кръвни продукти, за да се пристъпи към живото-спасяваща и крайник- съхраняваща оперативна интервенция.

Екипът на д-р Елица Димитрова извършва цялостна реконструкция на крайника - в това число автовенозен байпас на прекъснатата артерия, поради ретракция на същата от травмата, реконструкция на дълбоката вена, както и възстановяване целостта на мускулните групи.

Още на следващия ден мъжът започва рехабилитация за раздвижване на ръката и възстановява движението й в пълен обем в рамките на 5 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Общество
Най-голямата грешка бе късият списък с опции за служебен премиер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Браво, има много кадърни и свестни доктори и в България. Бог да им въздаде за доброто!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Информацията е по-скоро ПОЗОР за София !!! Позор за претенциите, надменността и липсата на желание да се помага на пострадали. ако искаха, болничните власти щяха да създадат организация. След като И в София няма квалифицирани, подготвени лекари, помислете какво би било при евентуална природна катастрофа или война. падение направо!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"След отказ за хоспитализация в две лечебни заведения" .........???!!!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДВЕ БОЛНИЦИ ОТКАЗВАТ ДА ПРИЕМАТ !!!!!! Какво пречи да има общ регистър с лекари специалисти в софия и при крайна нужда да бъдат викани наа друго място???? Тези болници са към здравна каса, каквото се плаща на едното място, би трябвало и на другото. или не? И още : Къде им е Хипократовата клетва???? Не са ли наясно, че всяка минута е важна?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Моят баща е на 88 години, 36 набор е, досега никога не е боледувал, и на другото отгоре пуши от вече 60 години, ама не пие. С 300 зора го заведох в болницата поне едни контролни прегледи да си направи, през целия си живот само веднъж е ходил в болница и то защото падна и си счупи ръка. Отведохме го, направиха му изследване, лекарите се шашнаха- никакво отклонение, ни кръвна захар, ни кръвно, ни холестерол, даже лекарката излезна и казваше на 90 години е дядото, а никакви отклонение в здравето!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АнонимеН 3. Верно ли се чудят ?
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо пак две болници са отказали да го приемат?! Здравни платени ли няма?! Какво?! Тия търговци на лечебни услуги кога ще разберат, че човешкият живот е ценен и че не се измерва с пари!
3
5
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
ЕДНИ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ЗАПАЗЯТ ТЯЛОТО И ЖИВОТА!А ДРУГИ КАТО ТЕРОРИСТИТЕ ПУТИН КАК ДА УБИВАТ ЗА ДА КРАДАТ! БРАВО НА ДОКТОРИТЕ!
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи е било трудова злополука. Как се пада върху закачено огледало не ми стана ясно.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
браво на докторите!