Едва 2397 българи са се имунизирали срещу новия Ковид

Имаме 1,1 млн. дози ваксини, които скоро ще унищожим
24 авг 2024 20:45, Стела Стоянова
66
Едва 2397 българи са се имунизирали срещу новия Ковид
Снимка БГНЕС, архив

Едва 2397 българи са се имунизирали срещу коронавирусна инфекция тази година, показват данни на здравното министерство, предоставени по запитване на "Сега". В момента в страната са налични към 1,1 млн. дози, които са в срок на годност. След изтичане на този срок МЗ предприема действия за унищожаване на ваксините, обясняват оттам.

В последния работен ден от министерството съобщиха, че през първата седмица на септември у нас ще пристигнат 84 960 дози нови ваксини, които са адаптирани за подвариант JN.1 на SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19. В началото на септември ще има информация за създадената организация и началото на имунизационната кампания, уточняват от МЗ.

Новият подвариант на коронавируса - JN.1, принадлежи към семейството на BA.2.86 на вариант Омикрон, но се различава от подвариант ХВВ и от циркулиращите преди това варианти. SARS-CoV-2, както всеки РНК вирус, който заразява хората, е склонен към бърза еволюция поради натрупване на мутации в генома му по време на репликация в човешкия организъм. Освен това нови варианти може да възникнат и чрез рекомбинация между едновременна циркулация на няколко вирусни щама, обясняват от министерство на специализирания сайт за ваксини "Плюс мен".

За седмицата 12-18 август у нас са регистрирани 521 случая на COVID-19. Увеличението спрямо предходната седмица е със 109 случая. От началото на годината в страната са регистрирани 7219 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 18041 случая, т.е. сега са наполовина по-малко. С всяка година обаче все по-малко хора се тестват за ковид, когато се разболеят. Както обикновено през лятото, доста случаи на заразени има в Гърция, Италия и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: имунизацииКовид
Още от Страната
Доброволци и пожарна още борят огъня в Гюргич
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не ,че нещо, но аз лино не бих им направил застраховка живот в никакъв случай. :-)
36
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ковид вече не е актуален. Вестник "Сега" напразно търсят сензация.
35
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Едва"?! Аз се чудя от къде се взеха толкова дebили, които си инжектираха тая отрова
34
3
 
33
 
! Отговори
Защо бе преди 3 седмици
Умнокрасивите защо спряхте да се бодете? Търчете за бустер, иначе няма да можете да прегърнете баба си.
33
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дайте им на тия да видят записите от лабораторията на La Quinta Columna, където държат под микроскоп при телесна температура кръв от "ваксиниран". Да видят какви неща се самосглобяват в телата им.....
32
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докторите умориха толкова много народ в болниците как да вярваш на медицината. Всичко е само за пари. Защо никой не извади статистика колко с ковид са влезнали в болница и колко са излезнали живи. Умориха бабите ни, дядовците, майките и бащите ни. Навсякъде е мафия. Да си бият те тези ваксини.
31
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За три години, когато беше най тежкия перииод на ковида, и хората нямаха изграден имунитет, броя на ваксинираните българи беше около 1 милион. Сега когато всички го преболедувахме и изградихме имунитет, КОЙ хахо е взел 1 милион ваксини. Да му ги набият вси1ките ваксини
30
1
 
5
 
! Отговори
дo 17 преди 3 седмици
И затова живеят до 40 години. Щото умеят да оцеляват.
29
4
 
10
 
! Отговори
Хм... преди 3 седмици
Най добре е постъпил оня дето се е ваксинирал 217пъти.Поне 216 сертификата е продал-по 500 евра. 108000 евра е изкарал.А ние лапаме мухите!Ако пак ще искат сертификати веднага почвам да се ваксинирам по 5- 6 пъти дневно!При това никакви пари няма да дам.
28
3
 
18
 
! Отговори
очевидно преди 3 седмици
До Анонимен Това е Европейска Фон *** политика, която задължително трябва дасе приема! Иначе следват санкции! Фа...шистки съюз!
27
3
 
18
 
! Отговори
Фермер преди 3 седмици
Аз ваксинирах танзанийските кози и папаята и сега нямам грижи. Всички са в буркани.
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами намаляват....Много от предишните мераклии вече не са сред нас.
25
3
 
16
 
! Отговори
Ковид идиоти преди 3 седмици
ахаххахХАХХАХХхХАХАХАХХАХАХАХАХХАА
24
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имам семейство познати дето от 1997ма са в Щатите и тримата до един си набиxa трите ваксини плюс бустери,та миналото лято бяха в Бургас и майката кара ковид за ТРЕТИ път!!Та питам сина И ква е файдата от ваксините, а той(скивайте сега малоyMно обяснение) "Амииии те ваксините не са,за да те предпазват от заразяване,а като се заразиш втори или трети път,да го изкараш по леко!!!"...Кво да му кажа и кво да споря с тоя?!? Всеки е свободен да се трови
23
25
 
4
 
! Отговори
Селски преди 3 седмици
Не им трябват адаптирани дози и нови васкини. Лечението може да е само 2 вида. 1/Метод на Тръмп - да пият белина, 2/Спасението на полуръста от Кремъл - да станат негови крепостни селинджъри. Какво чакат още.
22
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единствената ваксина против Ковид, която предлагат глуууупендерите от българските здравни власти е ваксината Файзер, от далаверата за 72 милиарда на фон дер лаййннен Тази ваксина още когато я създадоха имаше 50% по-ниска ефективност спрямо руския "Спутник" и от тогава до сега не е променяна. Освен това, най-голям процент увреждания на здравето на ваксинираните има пак при употреба на същата Файзер ваксина. Тя не е адаптирана и към новите варианти на Ковид. Трява да е луд който се ваксинира с нея
21
3
 
39
 
! Отговори
qze преди 3 седмици
Имаме 1,1 млн. дози ваксини, които скоро ще унищожим... Не е лошо да унищожим и тези, които са ги купили.
20
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много малко ваксозомбита са клъвнали на новата ваксина :)
19
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що бе, предишните бустери не работят ли? хахаха
18
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сертификати ще раздавате ли, циркаджии? Поне някоя томболка за смарт часовник с обратно броене?