Едва 2397 българи са се имунизирали срещу новия Ковид

Имаме 1,1 млн. дози ваксини, които скоро ще унищожим
24 авг 2024 20:45, Стела Стоянова
66
Едва 2397 българи са се имунизирали срещу новия Ковид
Снимка БГНЕС, архив

Едва 2397 българи са се имунизирали срещу коронавирусна инфекция тази година, показват данни на здравното министерство, предоставени по запитване на "Сега". В момента в страната са налични към 1,1 млн. дози, които са в срок на годност. След изтичане на този срок МЗ предприема действия за унищожаване на ваксините, обясняват оттам.

В последния работен ден от министерството съобщиха, че през първата седмица на септември у нас ще пристигнат 84 960 дози нови ваксини, които са адаптирани за подвариант JN.1 на SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19. В началото на септември ще има информация за създадената организация и началото на имунизационната кампания, уточняват от МЗ.

Новият подвариант на коронавируса - JN.1, принадлежи към семейството на BA.2.86 на вариант Омикрон, но се различава от подвариант ХВВ и от циркулиращите преди това варианти. SARS-CoV-2, както всеки РНК вирус, който заразява хората, е склонен към бърза еволюция поради натрупване на мутации в генома му по време на репликация в човешкия организъм. Освен това нови варианти може да възникнат и чрез рекомбинация между едновременна циркулация на няколко вирусни щама, обясняват от министерство на специализирания сайт за ваксини "Плюс мен".

За седмицата 12-18 август у нас са регистрирани 521 случая на COVID-19. Увеличението спрямо предходната седмица е със 109 случая. От началото на годината в страната са регистрирани 7219 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 18041 случая, т.е. сега са наполовина по-малко. С всяка година обаче все по-малко хора се тестват за ковид, когато се разболеят. Както обикновено през лятото, доста случаи на заразени има в Гърция, Италия и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: имунизацииКовид
Още от Страната
Доброволци и пожарна още борят огъня в Гюргич
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Братята "ромалес джамалес" отказват ваксини, а както знаем те имат силно вродено чувство за оцеляване и самосъхранение. Та пожелавам на тия 2397 смелчаци да са живи и здрави, но все пак нека си направят застраховка живот и да си напишат наследството, че ако НЕ дай си Боже стане нещо поне да са си уредили нещата за роднините!!!
16
2
 
41
 
! Отговори
бесен на европодлоги преди 3 седмици
Този който ги е поръчал да ги плати от джоба си и после да си си ги завре там, където не го огрява слънцето! Защо трябва да храня фармацептични гиганти, след като не са искали мнението ми за това?
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ха, и що тъй не се харчат ковид чорбите?....хи хи хи
14
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия 2397 да се издирят и да се предат на компетентните органи - тия с белите престилки от Карлуково.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не зная как не съм мъртъв.
12
4
 
33
 
! Отговори
Видял преди 3 седмици
Едни се ваксинират с РНК течност която модифицира ДНК то, други се имунизират ..., а трети като Тръмп се излекуват за два дни, без да се ваксинират или имунизират.
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
е тогава има ли смисъл да се купуват ваксини, не е ли по-добре да се пуснат едни списъци и който си плати да получи ваксина, а така насила ни обират...
10
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЩЕ ГИ БРАКУВАТЕ НАЛИ ВЕЧЕ ГИ ПЛАТИХТЕ НА ФОН ЛАИНЕН КАКВО ВИ ПУКА
9
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
2397 са българите с нулев разсъдък. А колко от тях са на преклонна възраст, излъгани и инжектирани по социални домове - няма как да разбе3рем! Но това е! Ей толкова са "ваксърите" в България! Всички останали са АНТИВАКСЪРИ - по собствената им дефиниция!
8
3
 
46
 
! Отговори
Майстора преди 3 седмици
СЪБИРАЙ КАПАЧКИ ЗА ДЕЦАТА, НИЩОЖЖЕН НАРОДЕ!!! ЗА ФАЙЗЕР - СТОТИЦИ МИЛИОНИ В КАНАЛЛА!!!
7
2
 
31
 
! Отговори
До анонимен преди 3 седмици
Ти един шампоан си купи за източна Европа " да видиш какво е ниско качество, представи си БЕзплатна американска ваксина за източна Европа за какво високо швейцарско качество говорим! Не гледай от Германия, няма нищо общо с България ваксините.
6
3
 
11
 
! Отговори
.... преди 3 седмици
*** ще го чипират да го следят колко пъти ходи ди клозета
5
51
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е тя, глупостта отдавна е широко разпространена в бг население. Толкова малко ваксинирани само доказва колко сте прости.
4
32
 
7
 
! Отговори
Симов преди 3 седмици
Сигурно са всички от копейкината хунта, да могат спокойно да пътуват по Европа и да харчат евро.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А някой знаел ли е че има налични над 1 милион ваксини. Аз сега научавам.
2
2
 
29
 
! Отговори
Ей все си мислех преди 3 седмици
че ихдхихохтхихтхе са по-малко
1
2
 
29
 
! Отговори
Пловдив преди 3 седмици
Много са