Близо 390 лекарства липсват в аптеките, защо има дефицит?

Проблемът трябва да бъде решен на европейско ниво
26 авг 2024 12:52, Нели Христова
14

Аптеките няма да спрат безплатните лекарства, изписвани по рецепти. Това мнение изрази председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

"Това плащане е само част от плащанията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към аптеките. Въпреки че то не е малко, няма да е определящото. Решение ще се намери, ще бъдат освободени пари от резерва на Касата", коментира той в "България сутрин".

Как се стигна дотук?

"Това е логично следствие от решението през април за увеличаване драстично на броя на реимбурсираните лекарства. Те се увеличиха с над 400 лекарства. Те са и много масови, засягат много хора. Това логично доведе до увеличаване на броя на рецептите и хората, които ги използват. Здравната каса реимбурсира 100% тези лекарства", обясни пред Bulgaria ON AIR Костов.

Той изрази надежда  голямата част от аптеките да не спрат да работят със Здравната каса, въпреки че това ще създаде затруднение за някои от тях.

Продължава да има дефицит на лекарства

"Близо 390 лекарства липсват по лекарско предписание, отделно има и такива без лекарско предписание. Те са важни. Извадих една група, засегната - това са противотуморните лекарства. Една част от лекарствата липсват заради производствени причини. Основно лекарствата, които са оригинални, се изнасят. Задоволяваме дефицити в Германия, Австрия и в други държави. Дефицитът трябва да бъде решен на наднационално ниво, на европейско, за да бъде преодолян дефицитът и в България", информира Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Общество
Българската връзка в атаката в Солинген: Убиецът влязъл в ЕС през наша територия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Koстов, говориш като представител на здравната каса ,а не на аптекарите - какви са тия глупости за 100% реимбурсиране на масовите лекарства ? Всички лекарства за кръвно,които касата започна да реимбурсира са около 50% от цената.
13
0
 
0
 
! Отговори
ИМА преди 2 седмици
ДЕФИЦИТ-ЗАЩОТО НЯМА ДЪРЖАВА
12
0
 
0
 
! Отговори
1262 преди 2 седмици
Do 10. Значи днес много те напръскаха лошите американци,а.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лекарства произвеждат Индия, Китай и Турция, Бг много сгреши като закри производството на много лекарства и е зависима от внос, а можеше и за износ.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има дефицит щото няма производство.Просто. Сега правят ваксини и лекарства за новата пандемия като гледам днес как цял ден шареха небето.Не се спряха. А вие чакайте да ви направят лекарства. Производството в момента е насочено в друга посока.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е така е, електронно е всичко, кое има, кое няма.. Изведнъж изчезват. Турция е близо, тя ще спаси пак хората в Бг.:))
8
1
 
5
 
! Отговори
всичко има преди 2 седмици
едно лекарство има 2-3 аналога . съставките като са кат на другото се взема от него . търговеца се зарежда . ако няма в склада и той не купува . Елементарно . В Турция има и са по евтини . то да не се разболява човек .
7
1
 
2
 
! Отговори
няма производители преди 2 седмици
За да има лекарства за всеки вкус и потребност трябва някой да ги произведе . Лекарства не се готвят в тенджерата в катуна . Анадън му ?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И повече лекарства липсват ,аптеките са празни даже тия и Марешки кавито и да търсиш лекарства нема ,не знам тия ученици дали изнаснасят ,лекарства отново ,но вероятно да за печелбарите гадове
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е изкуствения ги управлява, а естествения ще ги подбира.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали има банани, това е важното
3
1
 
10
 
! Отговори
THE BEST преди 2 седмици
За какво въведоха електронните рецепти????? Пак лекарствата ги няма. Истината е , че причините да ги няма са - производствени, внос, износ ... И сега даже и да намериш някъде, не може да купиш без е-рецепта.... Трагедия са управляващите..... Но такива ги избираме - гласували и негласували..... И пак задавам въпроса - ЗА КАКВО СЕ ВЪВЕДОХА е-рецепти????
2
1
 
11
 
! Отговори
Беше ясно още 2021 преди 2 седмици
Че ще има липса на лекарства се заговори още 2021г.в оня "конспиративния" план покрай пландемията. Умнокрасивите не вдяват обаче.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе нали Денков пусна безплатни лекарства за сърдечни заболявания? Какво стана с тях?А какво стана с програмата "Достъпно за всеки" и евтините стоки в магазините? Някой виждал ли е такива стоки?