Странни обекти в небето: Не е имало заплаха за въздушното ни пространство!

Ръководител на РВД: Следят се всички обекти, които навлизат в атмосферата
Обновена: 26 авг 2024 19:27 | 26 авг 2024 19:15, Красимир Ангелов
15
Странни обекти в небето: Не е имало заплаха за въздушното ни пространство!
Снимка: Facebook/Didi Kitanova

"Не е имало предупреждение, не е имало потенциална заплаха за българското въздушно пространство“, заяви за БТА Георги Пеев, генерален директор на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (ДП РВД – BULATSA) във връзка с наблюдаваните вчера в небето над страната светещи обекти.

"Европейската аерокосмическа агенция следи движението на обекти, които навлизат в атмосферата, включително на космически отпадък, части от сателити или други части. Когато става въпрос за потенциална заплаха в европейското пространство, тя издава съответните предупреждения. От източници на Европейската аерокосмическа агенция и структурите на НАТО, Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването (Eurocontrol) следи ситуацията и издава предупреждения към определени държави, в които потенциално би могло да има заплаха", обясни Георги Пеев.

Още по темата
Ръководител на РВД посочи, че в конкретния случай от вчера, когато граждани наблюдаваха и заснеха в нощното небе неидентифицирани светещи обекти, заплаха не е била налична, съответно не са издадени препоръки за нашето въздушно пространство.

"Когато се издават препоръки, ако има необходимост, то тогава има процедури и публикации, с които въздушният трафик се уведомява за такава потенциална заплаха", поясни той.

"Имайте предвиди, че от това, като се наблюдава с невъоръжено око в атмосферата, човек не може да определи нито скоростта, нито местоположението. Земята се върти, има най-различни сили, които влияят на това тяло. То може да изгори в атмосферата и да няма никакви отломки на земята. Дори и да има такива отломки, те могат да паднат на разстояние много по-далечно от това, което човек си представя, наблюдавайки с въоръжено или невъоръжено око небето", каза Георги Пеев.

"Като пример мога да кажа, че преди време имаше отломки от китайска ракета, спътник или тяхната космическа станция, за които беше издадено предупреждение, че има вероятност да минат през въздушното пространство на Източна Европа, но те паднаха много далеч в океана", разказа още той. 

Още за интересното явление вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: РВДГеорги ПеевBulgaria ON AIR
Още от Общество
"Гранична полиция" обявява конкурси за 400 нови гранични полицаи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
РВД-то преди 2 седмици
се изсекна. Те не гледат радарни образи на обекти в небето. а сигнали от транспондери. Ако им пращам сигнал, че съм "Титаник", значи съм "Титаник" с GPS координати и точка. Това си беше ракета от Украйна, за падащи спътници винаги се знае предварително и се предупреждава.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нещо липсват налудничевите коментари за комунисти,болшевики,СССР и т.н. неща,които не съществуват от над 30 г.Да не би да се е разбил сателита,който ви облъчваше и откачахте хаха?Дано пак си станете нормални.
11
0
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 седмици
Па тооо ПВО имаме ли??
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тая комета има съвсем същия състав, вскус и мирис като "морската" вода на Слънчака.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато свалиха станцията "Мир" при навлизането си в земната атмосфера се разпадна по подобен начин и фрагментите се движеха с подобна скорост. На няколко пъти през годините се случвало да видя на нощното небе някой сравнително голям метеор да изгаря, и там скоростта е много-по-голяма и не се разпада така.
8
3
 
4
 
! Отговори
Син патлажан преди 2 седмици
това бил военен спътник на САЩ, писаха в американски дадзибао, бастисан от руска техника, да им го туря на американските баастуне!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
грижи немаме, нато ни пази
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
аз пък на тоя мога да му разкажа как Комета-та в еди кое си поделение едно време засече румънски изстребител над АЕЦ-а (правеше заходи се едно ще стреля...) аз го следях 3-4 минс, след което той изчезна (върна си се в румъния. беше объркал завой...румънците звъннаха да кажат...) а ние още не бяхме вдигнали миговете от Графа.... та ми е интересно... колко е технологичното време да каже на целия въздушен трафик кво става и колко време трафика реагира след това.... :D
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В една стара книга от 70-те "Ние от Космоса" автора обръща внимание на природен феномен около Земята, наречен 60 милна зона. Това е зона, най-благоприятна за безопасно приземяване на косм.кораби. Той го описва по повод Тунгуския метеорит, за който има версия, че е изкуствен обект, движещ се именно в тая зона и е извършвал маневри за приземяване. Дали един обект в небето е летателен апарат се разбира само от поведението му на летене. Дали завива, издига или спуска по нечия воля, ускорява или не.
4
0
 
7
 
! Отговори
Няма заплаха. преди 2 седмици
Как ще има, когато на тия специалисти въобще не им е ясно какво изобщо се случва. Май генералите ни първи ще яхнат бежански влак?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Останки от изкуствени спътници, не е за пръв път. Изгарят в атмосферата обикновено.
2
0
 
11
 
! Отговори
баба Пена преди 2 седмици
Те обектите се следят и се хвърля боб и леща къде ще паднат и на кой на главата. По време наблюдението може да има и облог.
1
1
 
16
 
! Отговори
Джордж преди 2 седмици
Хаха,че то и да има кой ше ни спаси бе ,майтапчии!