ЕЦТП: Е-тротинетките са заплаха за всички участници в движението

Нужен е адекватен контрол, заявяват от сдружението
30 авг 2024 11:08, Нели Христова
28
ЕЦТП: Е-тротинетките са заплаха за всички участници в движението
Снимка: БГНЕС

Електрическите тротинетки вече не са просто средство за бързо и евтино придвижване. Те се превръщат в оръжие на пътя, заявяват от Европейския център за транспортни политики.

Време е за категорични мерки срещу тротинетките, за да не губим животи, казват от ЕЦТП, след като 16-годишно момче почина след падане от електрическа тротинетка в Плевен.

"Електрическите тротинетки, развиващи високи скорости, без адекватна законова рамка и контрол, те са заплаха за всички участници в движението. И всеки ден, в който отлагаме въвеждането на строги правила, рискуваме още животи“, казват още от центъра и задават няколко въпроса към отговорните институции:

  • Как ще бъде понесена отговорност при пътнотранспортно произшествие, предизвикано от водач на електрическа тротинетка, при положение, че няма задължителна застраховка "Гражданска отговорност" за управляващите този вид индивидуално превозно средство?
  • Как МВР контролира скоростта на електрическите тротинетки и как идентифицира и санкционира нарушителите?
  • Как МВР гарантира, че управляващите тротинетки са навършили 14 години?
  • Как МВР контролира дали управляващ електрическа тротинетка е на възраст под 18 години, което според Закона за движение по пътищата означава, че той трябва да има предпазна каска?
  • Има ли реални санкции за родители, които позволяват на малолетни да управляват електрически тротинетки?
  • Необходимо ли е всяка такава тротинетка да бъде регистрирана, за да се осигури отговорност при нарушаване на закона?
  • Трябва ли да се въведе задължително изискване електрическите тротинетки да се движат само по велоалеите?


ЕЦТП настоява за изцяло нов Закон за движението по пътищата, който да включва и ясни и категорични правила за използването на електрически тротинетки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Общество
Над 300 вида птици са преносители на Западнонилска треска
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
След като има двигател тротинетката трябва да се приравни към мотопеда.16 год.,книжка за кат.М и забрана за движение по тротоарите и пешеходни зони.И проверки за алкохол.Масово водачите на тротинетки са почерпени.
6
1
 
20
 
! Отговори
Заради велоалеи преди 2 седмици
отнеха част от пътното платно на много булеварди, включително на тези, които са по-тесни, като бул. "Дондуков" в София. Обаче ездачите пак си карат по тротоарите и показват умения да правят слалом между пешеходците. Другият номер е да прекосяват улици на червено, защото превозното им средство не е кола и няма да им вземат книжката. Един такъв едва не ме отнесе, докато пресичах на зелено и на пешеходна пътека. Идва човекът отдясно и не спира на светофара, а аз не го виждам заради спрял автобус.
5
0
 
23
 
! Отговори
ХХХ преди 2 седмици
Наскоро един дънгалак беше над 30 г . по тъмно връхлита отгоре ми аз спирам последния момент той е без светлини или подобно дрехи ...влиза директно в насрещното аз спирам понеже го видях последния момент ...оня намали и докато профучава по пешеходната го чух да вика "Братлеее на пешеходна си" .....отделно какъв акъл имат родители купили тротинетка на 10-12 годишни дето хал хабер си няма от двеижението по пътищата ...
4
0
 
15
 
! Отговори
селянин преди 2 седмици
кой ли инженерен гений я е измислил
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Миналата година в Париж имаше референдум за тях и хората гласуваха да се забранят
2
9
 
3
 
! Отговори
Ей, КукунелоУ!!! преди 2 седмици
Домързя ли те да напишеш Европейски Център за транспортни политики,тлъста4ке?!? Ояде се обилно с грантове още по време на ковиТ пЛандемията и войната в 404 и те мър3и да гледаш.. Откъде ви спускат такива еФтини неадекватни ми$$ирчета?!?
1
0
 
19
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 седмици
КАКТО И ВСИЧКИ КОИТО СИ ЧАТЯТ В ФЕЙСА ПО ВРЕМЕ НА ШОФИРАНЕ.