Психолог за рекламата на Диона: Целта е поколението, което иска да живее в бунт, в риск

Проблемът е много стар
30 авг 2024 12:26, Нели Христова
104
Психолог за рекламата на Диона: Целта е поколението, което иска да живее в бунт, в риск

"Погрешно е да мислим, че само децата са обект на рекламата. Това са младите хора, които искат да живеят бързо, да имат постоянна енергия, които са изтощени от липсата на неща, които да им се случват в живота. Младото поколение, което не иска да отлага удоволствията, хедонистично, лесно и бързо да му се случват нещата. Момичето се позиционира точно там."

Това коментира в интервю за БНР психологът Младен Владимиров след скандала с рекламираната от попфолк изпълнителка прахообразна енергийна напитка.

Психологът обърна внимание върху въпроса "кои са авторитетите, лидерите на мнения, еталоните" и запита кои са идолите, на които се кланяме днес.

Проблемът с енергийните напитки около училищата и това, което вземат децата, е много стар, напомни Владимиров.

"Балоните, вейпове – всичко, до което имат достъп, широка трябва да бъде дискусията. Къде стоят институциите? Защо е необходимо обществото да вдигне температура, за да се пребори с някакъв вирус? Защо като институции не сме го разпознали? Това са важните дискусии.

Поколението, което иска да живее в бунт, в риск – характерно за подрастващите, да има скандал, провокация: точно това целеше тази самоканселираща се дама – да провокира. Тя се заявява като лидер, който употребява."

Нямаме генералната превенция, категоричен е психологът.

Не знаем към кого да адресираме своите страхове. Не знаем с кого да се свържем. Всеки ден се сблъскваме с поговорката "Бог високо, цар далеко", смята Младен Владимиров пред БНР.

"Имаме съдържание, което предполагаме, че е незаконно. Имаме промоция, реклама на продукт, търговско слово. Имаме фигура, която се обръща към голям брой хора – известна е, да речем – инфлуенсър. И действието се развива в платформа, която е известна – Инстаграм."

Това посочи проф. Нели Огнянова, преподавател по медийно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Едната линия е отговорността на платформите. Другата линия е отговорността на самото лице, заснето на клипа. Има действащо право по линия на платформите. Има транспонирано европейско право. Към платформите има изисквания, свързани с търговското слово, изтъкна проф. Нели Огнянова.

Платформите трябва да предприемат мерки за защита на децата, категорична е тя.

СЕМ действа относно платформите под българска юрисдикция, уточни преподователят.

Инфлуенсърите работят с големи аудитории, затова общата тенденция е да влязат в регулация, заяви проф. Огнянова в предаването "Преди всички".

"Който навлиза в тази област, трябва да е готов, че правото идва. Свободата на изразяване не е абсолютна в никоя съвременна правна система."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от Страната
Най-висока средна заплата в София – 3129 лв., в Благоевград е най-ниската – 1519 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
12
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 седмици
"Целта е поколението, което иска да живее в бунт, в риск"Някой разбра ли нещо от това изречение? Редактори има ли или не? Да се посмеем на Нелката все пак за това заглавие.. продължава да копае дъното!
11
0
 
15
 
! Отговори
Чалгар от чужбина преди 2 седмици
Никога не съм предполагал, че изперкването в България може да достигне подобни висоти, но наблюдавайки интелектуалния пУтенциал на управляващата върхушка, състояща се от псевдо интелекти, не се учудвам. Казано е: "рибата се вмирисва от главата."
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какъв бунт, какъв риск, какви 5 лева?! Психолог ми било това! Хахахах!
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тя е инфлуенсърка, има мозък колкото на пиле, нормално за сегашното поколение :))
8
0
 
7
 
! Отговори
Майк преди 2 седмици
Една такава "хедонистка" 8-ми клас от 122_ро ми извъртя една гърленка в колата срещу "стори" във фейса и обещание да се видим пак. Че и питаше за още. Нямате си и представа на терена какво се случва.
7
0
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
Шефе нали знаеш как обичам да се мотам из магазините по-скоро да видя какво го няма в магазина , отколкото какво го има както с A.D.V. И забелязвам, че windtrap като технология никой не го предлага! Бе аз си търсех помпа за вода принципно с соларче ама не е спешно И разгледах няколко магазина и никъде никъде ни в световни ни в местните няма windtrap!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Още ли ще се занимаваме с това нещо? Колкото повече го коментираме, толкова повече интересът към него расте, вместо да е обратното.
5
0
 
2
 
! Отговори
лошо преди 2 седмици
уиз кхалифа и ники минаж ги хващаха . него с трева , а на нея в микробуса - охраната си я носил . тя диона напук . колко е спечелила . всеки търашва . клип без пари и 5000 последователи . ще я видят 8-9000 . тя да не е в пробация . ще я съдят след 5 години . женската психика е странна работа . но Лена я погна с ордата и нейните хора .
4
0
 
3
 
! Отговори
Депутата Ристьо преди 2 седмици
нон стоп индийски коноп, следвайте ме аз съм институт и институция , всеки който не мисли като мен е фашист и комунист. Тука до мен е генерал гном и киро канадския, те нямат човек имат институт.
3
0
 
10
 
! Отговори
непсихолог преди 2 седмици
просто-тия до шия!!!
2
0
 
12
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 2 седмици
Не ти треа дрога ако слушаш чалга .... хаххахаха
1
0
 
17
 
! Отговори
кореняк преди 2 седмици
Га са увредиш от чалгата и имаш за пример, Мортишона ! Туй не е бунт а просто резил !