Над 52 000 българи са без постоянен адрес и лична карта

Други 18 604 са с изтекъл срок на документа
3 сеп 2024 18:33, Петър Бойчев
18
Над 52 000 българи са без постоянен адрес и лична карта
Снимка БГНЕС

Без актуален постоянен адрес и без издавана лична карта са 52 052 души в страната. От тях 2291 са на възраст между 14 и 18 години, а над 18 години са 49 761. Това става известно от отговор на парламентарен въпрос на служебния вътрешен министър Атанас Илков, публикуван на сайта на парламента.

Въпросът е зададен от народния представител Деница Сачева от ГЕРБ и е заради невъзможност за издаване на лична карта на български граждани при липса на постоянен адрес. Тя уточнява, че една част от българите поради невъзможност за доказване на обитаване на жилище в урегулирани поземлени имоти, не могат да регистрират постоянен адрес и съответно тези граждани не могат да подадат заявление за издаване лична карта.

Според информацията, предоставена от министъра, 18 604 души се водят с изтекла лична карта. Също така 843 са без никакъв постоянен адрес.

„Условията и редът за гражданска регистрация на физическите лица в Република България са регламентирани в Закона за гражданската регистрация, като първичен администратор на тези данни с Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството“, обяснява още Атанас Илков.

Като допълва, че компетентен орган да извърши адресната регистрация е кметът на общината, на района или на кметството или определени от тях длъжностни лица при заявяване от лицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Общество
Експерт: Продажбата на електромобили у нас остава ниска
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако тези без документи и без постоянен адрес са от онова малцинство, просто престават да са български граждани. Да ги транспортират до границата и оттам нататък да въвят където щат. Поне Индия ги приема. Нямат ли пари за билет дотам, да вървят пеша.
12
0
 
2
 
! Отговори
истината преди 1 седмица
В Англия колко са? 3 или 4 милиона?
11
0
 
3
 
! Отговори
Тази партия са преди 1 седмица
Мигранти и бежанци!ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!
10
1
 
4
 
! Отговори
Стига расизъм преди 1 седмица
Няма значение какъв ти е етносът, преди две години продадох къщата в България, личната карта изтичаше отидох да подам за нова и ги питах какъв адрес да пиша след като съм с постоянен адрес в чужбина, "сложи на роднини" , НО трябвало да занеса някакъв документ от тяхна страна, а роднините живеят на 300 км, писах досегашния и аре да върви.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какъв да е постоянния адрес (на територията на България) на българските граждани постоянно избягали от България някъде по света, например в САЩ?
8
0
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 седмица
ЗНАЧИ ВСИЧКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ НА ДОГАН ОТ ТУРЦИЯ СА С "НЕРЕДОВНИ" ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ!!! ДА МУ МИСЛИ ПЕЕВСКИ ,КОГО ЩЕ ПРАЩА В ТУРЦИЯ ДА КОНТРОЛИРА ДОКУМЕНТИТЕ НА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ!!!
7
0
 
3
 
! Отговори
ПУКА МИ НА МЕНЕ ... преди 1 седмица
..ДА ГЛЕДАТ ТЯ--КОИТО ПРОВЕРЯВАТ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ , БЕ....ХА,ХА,ХААААНАЛИ ЗА ТОВА ИМ ПЛАЩАТЕ...ХА,ХА,ХА,ААААААААААААА
6
0
 
5
 
! Отговори
от анкара преди 1 седмица
важното е че на кривоглавите лични карти се издават чинно , на внуците им също , нищо че знаят да говорят и пишат на български !
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В махалите с етноса живеят незаконно, както и къщите им, ама държавата се прави, че не вижда. Те дори се само настаняват в чужди изоставени къщи, но пак не ги забелязват. Чудна държава
4
0
 
6
 
! Отговори
До 2. От 5-тата преди 1 седмица
Развъждаща се раса без ИНДЕНТИЧНОСТ на електората на Де.ба ПСето.
3
0
 
6
 
! Отговори
Вече 40г.Де.ба ПСето преди 1 седмица
Е незаконна партия,която се развъжда на Българска територия и надминават 4 мильона неграмотни и неуки.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А, познайте от първият път от кой етнос са.
1
3
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
Как е възможно това ? Шашнат съм.Къде е държавата ?