Магазините на бъдещето: Ще пазаруваме без каси и продавачи

Броят на магазините с каси на самообслужване продължава да нараства
105
Магазините на бъдещето: Ще пазаруваме без каси и продавачи
Снимка на Peggy Chai от Pixabay

Все повече магазини в Германия и Европа използват каси на самообслужване, които автоматично разпознават всеки продукт - без ръчно сканиране, без контакт с продавачи и без пари в брой. Така ли ще пазаруваме в бъдеще?

В най-големия си филиал в Европа испанската модна верига Bershka предлага футуристично преживяване при пазаруване: клиентите просто поставят стоките си на специална каса, която автоматично разпознава артикула - без всякакво сканиране или контакт със служител. После клиентът плаща, сам премахва защитата срещу кражба и си тръгва със стоката.

Огромно увеличение

Според изследователския институт EHI броят на магазините с каси на самообслужване продължава да нараства през последните години. Ако през 2019 г. в Германия е имало 903 магазина, които са предлагали Self-Checkout, през миналата 2023 г. броят им е нараснал до 4270. Освен това има мобилни системи за самообслужване, които работят с помощта на ръчен скенер или приложение за смартфон. Някои магазини дори предлагат и двете.

При продажбата на хранителни стоки, освен РЕВЕ и Едека, дискаунтърите Лидл и Алди също вече предлагат новата услуга. Броят на магазините, оборудвани по този начин, вече е толкова голям, че спокойно може да се каже, че те покриват вече почти цялата територия на страната, казва пред АРД експертът по търговия на дребно Йорг Фундер от Университета за приложни науки във Вормс.

Предимствата

Веригата дрогерии dm също предлага каси на самообслужване от 2022 г. насам. По данни на компанията те вече се предлагат в повече от 350 магазина в Германия, а новият начин на пазаруване се посреща добре от клиентите – особено в пиковите часове, когато има много хора, когато то им спестява много време.

Не само клиентите имат полза. Търговските фирми могат да използват по-рационално персонала си – служителите, вместо касиери, могат да консултират клиентите и да им помагат. Според Йорг Фундер, това ще позволи на търговците на дребно да увеличат обема на покупките, а оттам и на печалбите.

От dm изрично уточняват, че касите на самообслужване не означават, че фирмите ще съкращават персонал или ще намаляват работното време на служителите си, пояснява АРД.

Новите технологии срещу традициите

Докато много търговци на дребно виждат предимствата на касите на самообслужване, за други те не са опция. Особено за по-малките магазини, които не правят голям оборот, капиталовложението не се рентира. Освен това зависи от вида на продаваните стоки: ако за една дрогерия е особено важно бързото обслужване на клиентите, в модния бранш това не е много желателно.

В тази връзка АРД цитира управител на магазин за мода, който казва, че за неговата фирма най-важен е личният контакт с клиента – особено, когато става дума за скъпи дрехи. Това е още една причина, поради която познатите касови зони там ще продължат да съществуват - въпреки възхода на касите на самообслужване.

Въпреки това технологиите непрекъснато се развиват и ще предлагат нови възможности за подобряване на пазаруването. Подобно на Bershka, други големи компании, като Zara, Uniqlo и Decathlon вече също предлагат функцията за касово самообслужване без сканиране, подчертава АРД.

Следващата стъпка: автоматизирано плащане

В момента Amazon тества още по-нова технология в Лондон, която ще направи излишни дори касите на самообслужване. Просто клиентът ще поставя в чантата си желаните продукти, а на излизане от магазина специални радиочестотни чипове ще разпознават автоматично избраните стоки. Последното действие е удържането на сумата за покупката от сметката на клиента. Така ще отпадне нуждата от преминаване през каса на самообслужване и целият физически процес на плащане.

Но при цена от осем до десет цента за чип, новите устройства все още са сравнително скъпи и не са рентабилни за всички търговци на дребно. Това важи особено за търговията с хранителни стоки, където въпросните чипове биха оскъпили пазаруването значително, отбелязва още АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Ръкоделчо преди 1 седмица
Момко или моме , тва за сякса го има от много много времи малко си закъснял/а.... :D
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
радиочестотни чипове ще разпознават автоматично избраните стоки.... Това си е облъчване бе, хвърковати! Ще ви разпознават, ама съвсем за кратко! За гробищата няма да ви е нужно имената да ви пишат. Канят се да ви убият бляскаво, с лъчи някакви. Гледам, някои вече се самонавиват.
39
3
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
Предимството е, че в празния магазин може да пропуснеш едно друго да сканираш. Разходите за заплати са по-малки от поденциалната възможност за кражба на скъпи стоки. За това касиери ще има...
38
0
 
4
 
! Отговори
А па тия, преди 1 седмица
това в Дания започна от преди Германия!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 23В кауфланд системата си работи добре, но е необходимо да се подобри, така че да не е необходимо да се сканира баркода на всеки един продукт ръчно.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До макНе мисля, че ще се увеличи безработицата. Трудно се намират хора за големите супермаркети понеже там работата е тежка.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Харесва ми концепцията на Амазон и със сигурност би бил мой любим начин за пазаруване в магазин за хранителни стоки. Останалото от години пазарувам онлайн(в това число дрехи, обувки, козметика, и др.) Не изпитвам нужда да гледам киселите физиономии на продавачки/касиерки. Аз да си чекирам покупките беше забавно в началото. Сега не е.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лека полека касите от магазините ще изчезнат.
33
2
 
8
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 седмица
ТАКА американския шпионин и крадец ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА ЩЕ МОЖЕ ДА КРАДЕ И ВЛАЧИ ПАРФЮМИ И КРЕМОВЕ , ПО ДЕСЕТКИ БРОЙКИ В ЧАНТАТА СИ , както ОКРАДЕ ИМЕННО МАГАЗИН НА ''ДМ'' ВЪВ ВАРШАВА със крем за 480 евро !!
32
8
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 1 седмица
Стига с тези лъжи бе!В соц.магазина си имаше основни хранителни и качествени продукти!Дойдоха сините другари и за няколко месеца през 90-та,91-ва направиха постановка!Май забравихте,че август 97-*** нямаше яйца по-магазините!А това без персонал по-магазините по нашите географски ширини няма,сак да стане!Те и при персонал,някои се самообслужват без да плащат,директно още на рафтовете!И в западна Европа го има
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Амазон вече го пробваха в САЩ - не става.
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
това е мечтата да властваш над света и всичко и да не може никой друг да забогатява и всеки да е под контрол. С развитието на технологиите става тотален конторл...накрая и данък въздух всеки ще си плаща на всяко вдишване и издишване....
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Даа без каси, без продавачи, без стоки. Влизаш, плащаш и излизаш. Нищо не вземаш.
28
4
 
32
 
! Отговори
Чрез преди 1 седмица
Чрез пропаганда и удобство към робство..Много им дреме на господарите дали стринка ще се реди по опашки на касите. Просто съвсем скоро ще дръпнат шалтера на кеша и здравей нов свят по Хъксли. Това е само поредната крачка по стълбището към пропастта
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименНа теб май доставчик не ти е носил течащо веро пробити капсули за пране и капещо олио. Щото ние ползваме редовно доставки по домовете и разкъсани продукти не са рядка гледка. Ами жълт магданоз и марули като пергамент. Просто не знаеш всички прелести. Има и дни когато всичко е наред само са сбъркали марката тоалетна хартия :)
26
3
 
6
 
! Отговори
Хари преди 1 седмица
Ние вече виждаме тези магазини, пощи,здравни служби,училища по родните ни села и градчета! Нищо не плащаш,изпращаш,но и нищо не получаваш!Пълна демокрация,а!Разсипници на България!
25
1
 
32
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Безработицата ще се увеличава, а веригите ще печелят все повече, като спестяват от персонала. Какво му е хубаво?
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Парите са зло, а продавачките - не, така че по-добър е варианта с каси, с продавачки, но без пари )))
23
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В бъдеще ще пазаруваме от хладилника в къщи. Натискаш на таблета какво ти трябва и ти го носят с дрон до прозореца. Само че така българите няма да могат да ровят като кокoшки и да подбират стоката. И да оставят най-лошите. Сутрин ако не съм сред първите купувачи заварвам всички стоки опипани и разхвърляни все едно стадо животни са минали.
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България в Кауфланд и Лидл системата работи ужасно. Клиентите особено ако са по-възрастни маркират много бавно стоката и системата често бъгва.Когато бъгне настава веселбата. Касата блокира алармата пищи охраната гледа подозрително опашката се трупа. За да отбъгне системата трябва да викнат главната касиерка със специална карта която рестартира машината преглежда и премаркира продуктите.Междувременно са минали още 10-15 минути и какво излиза ? 25 минути за 1 клиент. Супер ама аз съм на работа

Спонсорирани публикации