Мамят ни, продават ни сирене с над 75% вода и 4,5% сол

Установено е при проверка, предприятието още работи
24 сеп 2024 13:45, Елка Василева
53
Мамят ни, продават ни сирене с над 75% вода и 4,5% сол
Снимка: архив, БГНЕС

Сирене, което съдържа над 75% вода, е било установено на пазара от съвместна проверка на Агенцията по храните и сдружението "За достъпна и качествена храна". Нормативната уредба обаче не позволява името на този производител, който мами потребителите, да бъде обявено публично.

В магазините има сирене за 6,90 лв. за килограм при положение, че поне 6 лв. струва млякото, което е нужно, за да се направи, сочи проверката.

"И 75,5% вода и 4,5% сол. Т.е. в това сирене имаме 80% вода и сол", каза Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите. Въпреки че това не е първо нарушение на предприятието, то продължава да работи.

"Специално това предприятие два пъти е затворено след активното участие на асоциацията и нашето сдружение. И продължава да работи, което може би е по-притеснителният факт", коментира Андрей Велчев от "За достъпна и качествена храна".

Агенцията по храните е безпомощна.

"Ние сме го затворили, той работи. Изпращаме документи в прокуратурата и след един месец прокуратурата ни връща отговор, че няма данни за престъпление", каза доктор Николов от агенцията, цитиран от БНР. Затова и браншът продължава да настоява, че са нужни законови промени, които да позволят широка публичност на системните нарушители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от Страната
Първа класа в БДЖ: Дървеници докараха тежка алергия на жена
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Има много хубави сирена внос. Малко по-скъпи са, да, но са супер. Докато не се бойкотират синчетата на разните комyндeли от едно време, които сега се правят на бизнесмени, нищо няма да се промени. Просто трябва масов бойкот на подобни "производители".
50
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 35 минути
Измамата се наказва с затвор и конфискация на имущество .
49
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 38 минути
До Ванката Като не разбираш и ти като тези дето са писали статията защо се обаждаш като ти възбранят стоката и предприятието как ще продаваш нали този дето го купи става уязвим и подлежи на глоби и санкции и никой нормален магазин няма да рискува освен някояселска бакалия
48
0
 
1
 
! Отговори
НЯМА ГЛОБАЛИЗЪМ... преди 42 минути
....ИМА ---КРИВОРАЗБРАН "СОЦИАЛИЗЪМ" И "СОЦИАЛНИ ИЗВРАЩЕНИЯ".....И ТО СЪВСЕМ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО....ХА,ХА,ХААААА....ЗА ДА СЕ ВЪЗПРЕПЯТСТВА "ПРОГРЕСА"!
47
0
 
3
 
! Отговори
АМИ , ДА... преди 46 минути
БАБХ ---Е АБСОЛЮТНО ИЗЛИШНА ИНСТИТУЦИЯ ....САМО "КОНСТАТИРА" ---НО ИЗОБЩО НЕ "САНКЦИОНИРА"----ЗАЩОТО ДОРИ И ДА ГО НАПРАВИ --СЪДА ОТМЕНЯ САНКЦИИТЕ ......И ЗАЩИТАВА "ПРОИЗВОДИТЕЛЯ" ЗА ДА ВЪРШИ НАРУШЕНИЯ...ХА,ХА,ХААААААААА.....ЗАЩОТО ИМАЛО "СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА" !
46
1
 
1
 
! Отговори
Реално преди 56 минути
анархията на глобализма-всичко на гърба на хората-и върху стомаха им също
45
0
 
3
 
! Отговори
Ivan преди 1 час
"Агенцията по храните е безпомощна"-за какво ви плащаме заплатите тогава?!Кой ви позволява да извършвате контрол без санкции?Вие не контролирате,а само констатирате,което и ние потребителите вършим-и това продължава с години.Поредните държавни хрантутници,които не знаят за какво ходят на работа,но чинно всеки месец си вземат заплатите!И как е възможно БАБХ да затвори предприятие,заради престъпление,а прокуратурата да каже,че няма такова?!Май някой нещо послъгва-замислете се!
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Вече сме свикнали, нали не сме алергични към това, на мен специално не ми пречи, поне има има вкус на такова :)))
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И аз купих мед менте от Турция, трагедия е, все едно сладко , използват на макс и те боклуццци, а вече и там цените са същите.
42
1
 
0
 
! Отговори
Вноса съвсем печалба преди 1 час
Обърнете внимание на вноса има изрично стикер, че е за БГ или за други страни като БГ. Колата в истинските държави е със захар, вместо с глюкоза. Само казвам.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нали има вода и сол, ся ко се оплаквате :))) Истинско сирене само по селата, ама то жълтее, не е избелено като във веригите, може да не го познаят много хора :))
40
0
 
1
 
! Отговори
Лъжехрана? преди 1 час
Въпреки че живеят в благоприятен климат предпоставящ здраве и дълголетие, българите след 50 масово са със здравословни проблеми и според ЕС статистиките са с влошено здраве. Законите са ни такива, че сиренето, колбасите и други преработени храни да са некачествени.
39
1
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 1 час
Турция внася 15 пъти повече палма от БГ, при 13 пъти по-голямо население от Бг, който има акъл е видял, АМА ЕРДОГАН КАЗВА ЛАЙНООООО ДА Е, ТУРСКО ЛИ Е , ЩЕ КАЗВАТЕ МНОГО Е ХУБАВО, и всички турци и турски циганнни го правят, и в Бг се създаде измамното впечатление, че в Турция има и хубави стоки, а то 90 % ментаци, на второ място в света по фалшиви стоки е Турция. Фалшивия им прах за пране ми развали 2 перални, откакто пера с унгарски первол всичко ок
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
аз пък съм много разочарована от турските стоки - в пъти по-зле от българските, убедих се, повече няма да купя турска стока- 90 % тотал щета. Взехме кашкавал, сложих го да правя принцеси, и почерня , няма масленост, няма нищо
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тези дето са го писали, гласували и приемали този закон, сега също ядът палмовото сирене, дори и не знаят че е палмово и развиват рак, диабет и други старчески болесто от акумулативно натрупване в организма.
36
3
 
1
 
! Отговори
Ами , да ... преди 1 час
Доячките-ромки от мойто село в ТКЗС-то , слагаха си невръстните деца в гюма, голи лятото с млякото за да не бегат....хем да пият мляко за закуска! ...СТРАШНО ХУБАВО МЛЯКО , БЕШЕ...!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нредба не била разрешавала да се съобщава името на калпавия производител. А трябва!
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Има и хубаво сирене Лакрима 40 лева килото - що не п.люскаш а Л.апаш менте сиренье от 10 лева :)))
33
0
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 час
Абе не разбрахте ли 2 че у нас млякото се слага у сиренето за цвят и да пгали очите на клиента ---ДРУГОТО Е САМО ИМИТАЦИЯ!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
С менте кашкавал и сиренье 75 години изкарахме :)))