Оставането ни извън Шенген има и репутационни щети

Тази година този проблем трябва да се реши
Обновена: 24 сеп 2024 10:32 | 24 сеп 2024 10:32, Гергана Попова
14
Оставането ни извън Шенген има и репутационни щети
Снимка: БГНЕС/ EPA

Не можем да кажем конкретна дата. Това е работа, която политиците и дипломацията трябва да свършат. Но ние настояваме за дата, която да е определяема, т.е. да има яснота за бизнеса, защото оставането ни извън Шенген има и репутационни щети и в крайна сметка се нарушава инвестиционното доверие в нашата държава. Това каза за БНР зам.-председателят на БСК Мария Минчева преди дискусията "Цената на оставането извън Шенген - въздействие върху България и Румъния".

"За нас датата е вчера. Искаме това да стане с пълна осъзнатост от останалите държави-членки и това е работа на дипломацията. Искаме да поставим на масата допълнителни аргументи в подкрепа на това защо двете държави трябва да вървят по този път и заслужават да бъдат там, няма никакви причини да оставаме извън Шенгенското пространство", коментира Манчева.

"Искаме да внесем допълнителен елемент в дискусията за присъединяването на България и Румъния към Шенген, които останаха двете страни в континентална Европа, които са член на ЕС, но не са член на Шенгенското пространство. Другите 2 страни са Кипър и Ирландия, но Ирландия изцяло не желае присъединяване, а Кипър е в съвсем начална фаза на този процес. За България и Румъния от 2011 г. се приема, че са изпълнени всички технически критерии, но като цяло темата остава затворена в проблемите, които има с нелегалната миграция в Европа. Оказва се, че почти никой не събира данни конкретно и целево за това какво е икономическото въздействие не само върху бизнеса, но и върху гражданите, което в крайна сметка е съществен елемент от нашия живот", добави Манчева.

По думите ѝ тази година е възлов момент България да постави на масата този проблем за решаване. За нас тези въпроси на политическо ниво трябва да бъдат изчистени, категорична бе тя. И подчерта, че бизнесът има нужда от по-малко бариери:
"Говорейки за вътрешния пазар, той отпразнува 30 години миналата година, но все още остават редица пречки пред пълноценното използване на 4-те свободи, върху които той е изграден".

"Ние обаче стигаме и по-далеч - говорим за трудовата мобилност, защото в пограничните райони на много държави има голяма възможност липсата на граници е предпоставка хората много по-лесно да пътуват в близки населени места и да намират работа там. Това за България и Румъния е изключено към настоящия етап. Ако служебен кабинет готви бюджета за следващата година, той ще обезпечи текущите дейности в държавата. Бюджетът финансира политики. Трябва чувствително да се раздвижат разходването на капиталови разходи, да се гледат приоритетни проекти, които ще имат по-силно въздействие върху икономиката. Погледът ни е към това как да увеличим икономическия растеж и как да подобрим състоянието и имиджа на България като инвестиционна дестинация", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: ШенгенбизнесЕвропа
Още от Страната
Искат санкции за некоректните млечни производители
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 54 минути
Как да ни приемат в шенгенската зона,като Пеевски и Борисов са във властите структури. На запад си имат достатъчно корупция и не искат още от нея!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тая, па, границите вече се затварят, тя за шенген говори.
12
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 1 час
Да не забравяме, че това кара голяма част от мигрантите да предпочитат плаване в средиземно море до Италия, Франция и Испания, знаейки, че тук и да влязат е трудно да продължат. Което е в наша полза.
11
1
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 1 час
Любопитен факт: Украйна нито е в Шенген, нито е членка на НАТО, нито е членка на ЕУ! А получава пълни помощи и дори облекчения по всички направления с придвижването и намирането на работа в ЕУ. От другата страна е България, членка на НАТО, членка на ЕУ но в Шенген не я шут датчаните да не направи шорткът с китайците и да шунтира бизнеса на кралствата на северняците! И не я пускат в Шенген. Как става тоя номер , нали има равноправенство и закони? Кой не ги спазва и то на най-високо ниво и защо?!
10
2
 
1
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 часа
Лесно е - заплашете ги, че ако не ни пуснат в Шенген ще кандидатстваме за БРИКС. Ако се стреснат и ни пуснат - добре. Ако не - винаги е добре да имаме алтернативни варианти.
9
1
 
3
 
! Отговори
Ехееее! :D преди 2 часа
То па една репутация имахмееее!...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ще изтърпим без проблем и репутационните щети от оставането и извън Евро-зоната
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
ЗАБРАВЕТЕ ШЕНГЕН ,УЧЕТЕ РУСКИ СКОРО РУСНАЦИТЕ ЩЕ СА В БЪЛГАРИЯ КОЛКОТО И ДА НЕ ВИ СЕ ИСКА
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"Репутационните" щети са от Борисово време когато правеше смешки като козируваше в Брюксел на Барозо и разправяше на Макрон че "всички сме парлеву франсе...и какво ли още не...
5
4
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 2 часа
И този път ще се смея с глас как ще ни порежат т.нар.ни братя и сестри от ес. И Шенген ше видим през крив макарон. Тука подписват и се навиват да приемаме бежанци,марсианци и какво ли не и то накрая получихме въздушно-капков Шенген. Шофьорите висят с дни по границите. А иначе предателството на бай денко и Мария Г бе представено като огромна победа и напредък. Не само няма да видим Шенген но и гаврата с Бг и народа ще продължава. Смеят ни се и ни ритат както си искат. Като отпаданетовизите за САЩ
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А сега де, как така извън Шенгeй? Нали ни дадоха въздушен, какво сте се разтревожили. Народа само със самолет пътува, кой още ти се занимава със сухоземните граници.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Aвcтpuя, Унrapuя, Xъpвaтuя, Cлoвeнuя, Cъpбuя, pecn. PCM urpaят rpynoвo cpeщy нac, no-oтgaлeчeнo Hugepлaнguя, a no-ckpuшoм u Гepмaнuя...
2
5
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 часа
Стига политици ни баламосваха с тоя Шенген. Няма Шенген вече. Геополитическата обстановка не е като преди 5-10 години. Дори Германия затваря границите. Само нашите политици за пред балсамите все говорят за някакъв "Шенген".
1
6
 
3
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 2 часа
От Европа съвсем ясно ни показаха, че не искат ръшистански к3неф в Шенген и Еврозоната. Предлагам не просто да изритаме русофилите, а да ги разстреляме до един, а след това да и3бием и децата им, за да решим проблема веднъж завинаги.