Три пъти повече българи са се завърнали у нас през 2023 г.

Имаме демографски проблем
22 окт 2024 18:30, Гергана Попова
122
Три пъти повече българи са се завърнали у нас през 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Имаме демографски проблем – имаме висока смъртност, висока преждевременна смъртност - за 2023 г. всеки пети е починал на възраст до 65 години. Това говори за лоша превенция, достъп до здравеопазване, ниска здравна култура. Раждаемостта ни е по-ниска, а и миграцията също е компонент, който оказва влияние, по този показател сме малко над средното за ЕС. Това заяви за БНР Магдалена Костова - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

"Тук вече идва ролята на хората, които правят политики. Статистиката сочи, че през 2023 г. три пъти повече българи са се завърнали у нас от заминалите да работят и живеят в чужбина. Ако вземем само българските граждани за 2023 г., имаме 18 000 лица, които са се завърнали и близо 12 000 са я напуснали. Останалите лица са с чуждо гражданство, избрали България да пребивават. Като цяло, най-много завърнали се български граждани имаше през 2021 г. и го свързваме с Covid пандемията. НСИ не провеждаме специални изследвания за причините за движението на населението", обясни Костова.

"България я напускат хора на възраст между 24 и 49 години, около 65% от този поток е тази възрастова група. При завръщащите се няма изразена тенденция, равномерно са разпределени всички възрастови групи. Най-предпочитаните дестинации са Германия, Великобритания, Нидерландия, Франция, Испания, Белгия за 2023 г.  – търсят по-добри условия на живот, заплащане, образование. В браковете и разводите също не се забелязва тенденция, през 2023 г. има намаление при браковете, при разводите борят е 9000."

"Там има по-висока смъртност, отколкото за страната, ниска раждаемост, високи дялове на възрастното население. Във Видин е над 35% над 65 години и това води до териториален дисбаланс. Имаме области, които обезлюдяват от тези негативни демографски тенденции. Като цяло, през 60-те години движението на хората е било от селата към градовете, сега този източник се изчерпва и е от по-малките градове към по-големите. Най-привлекателни са София, Пловдив, Варна и Бургас. В София потокът е най-голям от областите около столицата – Благоевград, Кюстендил и София област", коментира Магдалена Костова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от Общество
Сигнали в Helpbook: В час пик масово не идват автобуси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Още много ще се връщат, и безработицата в България ще расте. Защото икономиката на ЕС се срива, навсякъде затварят и уволняват.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Градски транспорт не ползвам щото вътре в пълно с русофили и смъъърдят отвратително
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Фолксваген затваря заводи в Германия.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Bloomberg: Европейските лидери "внезапно се сблъскаха с множество доказателства, че рецесията става необратима".
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Завръщат се тия, които едно време вместо да си купят имоти на запад си трошаха парите по маси и заведения на Слънчака, за да се покажат. Сега наемите скочиха, цените скочиха и се прибират на лесно. Проблема е, че в България стана по-скъпо последните години от всякъде другаде и всичко краде. И на запад крадат, но поне и на хората малко дават - това е разликата
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Русофилите миришат много гадно
11
0
 
4
 
! Отговори
сда преди 3 часа
АКО СЕ СТЕГНАТ ДА ПРИБЕРАТ И НАКАЖАТ ФИНАНСОВО ВСИЧКИ НАРКОПРОИЗВОДИТЕЛИ И РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ В МИЛАТА НИ РОДИНА, ТО ХАЗНАТА ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ ПОНЕ ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ НАПРЕД!
10
1
 
17
 
! Отговори
Мен преди 3 часа
Връщат се цветнокожите работили 3 месеца там и сега се връщат за 1 година на борсата но европейска борса минимум 1500 лева.след 1 година пак изчезват.За 5 лева неграмотните драскачи ще напишат ,че сме пак 9 милиона души.
9
1
 
3
 
! Отговори
чше преди 3 часа
ЗА ТОЛКОГА ГОДИНИ НЕ МОЖАХА ДА ОЧИСТЯТ ДЪРЖАВАТА ОТ НАРКОТИЦИ!
8
4
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 3 часа
успелите хора не се връщат връщат се само нискообразованите и пенсионерите
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Постоянно слушаме за голЕмото завръщане, обаче се оказва, че само пенсионери и за лечение се завръщат и някой друг младеж дет не му се бачка там прибира се и стои тука и вика на м,а,м,а и тате пратете 100 евра.
6
0
 
4
 
! Отговори
асд преди 3 часа
Има много наркомани! Хващайте наркоразпространители, наркопроизводители и освен затвор им тряскайте глоби от по няколко милиона! С приказките за "превенция-мревенция" не става.
5
9
 
6
 
! Отговори
Възраждане! Време е! преди 3 часа
Защото там става по-зле и по-зле. Западът запада
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Днес голямо възвръщане правите бе. Това означава, че са избягали три пъти повече.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Постоянно слушаме за голЕмото завръщане, обаче се оказва, че само пенсионери и за лечение се завръщат и някой друг младеж дет не му се бачка та и стои тука и вика *** м,а,м,а и тате пратете 100 евра.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Закривай
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Пенсионират се хората!!!