Три пъти повече българи са се завърнали у нас през 2023 г.

Имаме демографски проблем
22 окт 2024 18:30, Гергана Попова
124
Три пъти повече българи са се завърнали у нас през 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Имаме демографски проблем – имаме висока смъртност, висока преждевременна смъртност - за 2023 г. всеки пети е починал на възраст до 65 години. Това говори за лоша превенция, достъп до здравеопазване, ниска здравна култура. Раждаемостта ни е по-ниска, а и миграцията също е компонент, който оказва влияние, по този показател сме малко над средното за ЕС. Това заяви за БНР Магдалена Костова - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

"Тук вече идва ролята на хората, които правят политики. Статистиката сочи, че през 2023 г. три пъти повече българи са се завърнали у нас от заминалите да работят и живеят в чужбина. Ако вземем само българските граждани за 2023 г., имаме 18 000 лица, които са се завърнали и близо 12 000 са я напуснали. Останалите лица са с чуждо гражданство, избрали България да пребивават. Като цяло, най-много завърнали се български граждани имаше през 2021 г. и го свързваме с Covid пандемията. НСИ не провеждаме специални изследвания за причините за движението на населението", обясни Костова.

"България я напускат хора на възраст между 24 и 49 години, около 65% от този поток е тази възрастова група. При завръщащите се няма изразена тенденция, равномерно са разпределени всички възрастови групи. Най-предпочитаните дестинации са Германия, Великобритания, Нидерландия, Франция, Испания, Белгия за 2023 г.  – търсят по-добри условия на живот, заплащане, образование. В браковете и разводите също не се забелязва тенденция, през 2023 г. има намаление при браковете, при разводите борят е 9000."

"Там има по-висока смъртност, отколкото за страната, ниска раждаемост, високи дялове на възрастното население. Във Видин е над 35% над 65 години и това води до териториален дисбаланс. Имаме области, които обезлюдяват от тези негативни демографски тенденции. Като цяло, през 60-те години движението на хората е било от селата към градовете, сега този източник се изчерпва и е от по-малките градове към по-големите. Най-привлекателни са София, Пловдив, Варна и Бургас. В София потокът е най-голям от областите около столицата – Благоевград, Кюстендил и София област", коментира Магдалена Костова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от Общество
Във всички развити държави се наблюдава демографска криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Еми те си знаят хората.Някои остават,други се връщат.Съдба.Но като правило остават хора с специфични професии.Езиковата бариера е водеща.Както и късмета къде ще попаднеш.Добре е и човек да знае къде отива,да е наясно какво го чака.Но без владеене на езика писмено и говоримо,където и да отидеш си оставаш беден.А тези които изкараха някой долар или евро,се връщат с надеждата да правят бизнес.Нищо няма да се получи.парите ще изтекат като пясък в часовник,и са пак на нулата.
118
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Колкото по-далеч от Тикви, Копейки, Прасчовци и т.н. толкова по-добре. Тая територия загива поради тоталната глупост *** цялото народонаселение. Аз лично не съм срещал по-гллупав народ от българите. На всичкото отгоре и сте селянндури до припадък.
117
4
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 2 часа
Връщат се, защото са неудачници! Които са се ингегрирали добре, имат добра работа и самочувствие, не се връщат!
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
И защо се връщат? Не, че не си обичам родината, ама не става за живот. Става за една-две седмици да се прибереш да се поразходиш и да се прибереш обратно в потрес от издевателствата, които търпи народа. Крадат ви парите с тия надути цени, убиват ви с некадърното здравеопазване и ви лъжат политиците.
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
За 3 години 120000 брака и 34000 развода. Малко повече от 1 на 4. Преди 2 години ходихме на сватба - супер скъпа - лимузини, дронове, рокли, халки Картие, 5 звезден голф комплекс - е, този месец разбрахме че са се разделили преди месеци.
114
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Връщат се само неудачниците. Нормален в тая Тоалетна нея би се върнал дори да го бият всеки ден.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Христо Христов - Тоооос па и той, лудия, боолния, откачения, ненормалния ....
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 109 - И тези, деот сме на социалката! Зо ке ти работкиме баткоууу! 2200 евро ми снасят всеки месец!
111
2
 
11
 
! Отговори
нси преди 3 часа
Кажете с колко хиляди започна да намалява дори софия за година, защо криете?
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Чакай - хроата се заврщали а имаме демографски проблем ... ко? Някой ша убесни ли по накратку
109
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Завръщат се само тези дето не могат да издаянят. И като се завърнат блещят, колко милеят по родината и как камъкът си тежи на мястото.
108
0
 
1
 
! Отговори
ишке преди 3 часа
и са се прибирали пак
107
1
 
12
 
! Отговори
И отново преди 3 часа
Фалшивите статистики на мисирките!
106
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Аз се връщам по два пъти в годината!
105
5
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 часа
Хората не гласуват за България, а за ЕС и не остават в България, а отиват в ЕС. Лошо няма! ПП. И след 5 дни - пак така. Факти.
104
1
 
13
 
! Отговори
Банго Васил преди 4 часа
До нова година омбре ,после масово изселение към Холандията на социял.
103
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Никой не се връща. Това е пропагандата на ГЕРБ. Хората продължават да бягат от Бг.
102
1
 
5
 
! Отговори
Бългър преди 4 часа
*** и рашагите са виновни.
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
В Украйна колко се върнаха?
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
1912 са събрали всички селяни ,направо от нивите!