Три пъти повече българи са се завърнали у нас през 2023 г.

Имаме демографски проблем
22 окт 2024 18:30, Гергана Попова
121
Три пъти повече българи са се завърнали у нас през 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Имаме демографски проблем – имаме висока смъртност, висока преждевременна смъртност - за 2023 г. всеки пети е починал на възраст до 65 години. Това говори за лоша превенция, достъп до здравеопазване, ниска здравна култура. Раждаемостта ни е по-ниска, а и миграцията също е компонент, който оказва влияние, по този показател сме малко над средното за ЕС. Това заяви за БНР Магдалена Костова - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

"Тук вече идва ролята на хората, които правят политики. Статистиката сочи, че през 2023 г. три пъти повече българи са се завърнали у нас от заминалите да работят и живеят в чужбина. Ако вземем само българските граждани за 2023 г., имаме 18 000 лица, които са се завърнали и близо 12 000 са я напуснали. Останалите лица са с чуждо гражданство, избрали България да пребивават. Като цяло, най-много завърнали се български граждани имаше през 2021 г. и го свързваме с Covid пандемията. НСИ не провеждаме специални изследвания за причините за движението на населението", обясни Костова.

"България я напускат хора на възраст между 24 и 49 години, около 65% от този поток е тази възрастова група. При завръщащите се няма изразена тенденция, равномерно са разпределени всички възрастови групи. Най-предпочитаните дестинации са Германия, Великобритания, Нидерландия, Франция, Испания, Белгия за 2023 г.  – търсят по-добри условия на живот, заплащане, образование. В браковете и разводите също не се забелязва тенденция, през 2023 г. има намаление при браковете, при разводите борят е 9000."

"Там има по-висока смъртност, отколкото за страната, ниска раждаемост, високи дялове на възрастното население. Във Видин е над 35% над 65 години и това води до териториален дисбаланс. Имаме области, които обезлюдяват от тези негативни демографски тенденции. Като цяло, през 60-те години движението на хората е било от селата към градовете, сега този източник се изчерпва и е от по-малките градове към по-големите. Най-привлекателни са София, Пловдив, Варна и Бургас. В София потокът е най-голям от областите около столицата – Благоевград, Кюстендил и София област", коментира Магдалена Костова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от Общество
Сигнали в Helpbook: В час пик масово не идват автобуси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Пенсионерите, които се завръщат със западни пенсии са си чисти приход, внасят пари миналипрез данъци като туристите. Доста изгоден бизнес.Само че 18000 дошли при 12000 избягали, ако са да речем половината е нищо. 3000 по да речем 1000 евро приходи.Освен това тези над 65 год остават само докато трябва да се сблъскат с българските доктори. След това обикновено се връщат. Така че България изнася работна сила, когато има дефицит от работна сила.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Връщат се пенсионери със западни пенсии, които не им стигат за квартира и храна в Германия. Идват на по-нисък стандарт. Западният прошшляк се прави на богаташ из Тайланд и Бали, Индонезия.
34
1
 
10
 
! Отговори
Да бе, преди 3 часа
От коя чужбина, а. И какви - лиля, дърти труженички, пенсии, мамини студентчета и подобни лигльовци.
33
1
 
1
 
! Отговори
Ега ти Статистиката! преди 3 часа
Българите с издадена Лична карта от МВР са 6,5Милиона живеещи в Страната и 2,5Милиона в Чужбина!Броим колко се върнали и колко заминали!Ало това са Българи които имат Жилища Влогове в Банки Пращат пари на Родители и Деца!Когато трябва да командироваме от Външно да провеждат Избори в Чужбина се сещаме за Тези Българи и Харчим милиони от 2Милиона да гласуват 100Хиляди половината от тях в Турция!На 6,5Милиона гласуващи в Страната и Чужбина отчитаме 30% гласували а Реално са 50% от живеещите в Б-я!
32
0
 
9
 
! Отговори
Дела и Документи преди 3 часа
Какво става със интеграцията на ромите.Похарчиха се милиарди,а няма нито един интегриран.Все пари отделени от Образователн и Здравеопазен фонд.при недостиг се режеше и от Пенсионен Фонд.Та питам какви са резултатите от милиардите пари осакатили читавите в полза на чалга,бира и кебапчета.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Bloomberg: Европейските лидери "внезапно се сблъскаха с множество доказателства, че рецесията става необратима".
30
1
 
8
 
! Отговори
Аха преди 3 часа
И четири пъти повече напуснаха страната през 2024. Статистиката показва ,че в сравнение с миналата година 2 пъти повече се е увеличил броя на младите хора които избират да учат в чужбина, 1.5 пъти се е увеличил броя на младите специалисти които намират по добре платена работа извън България , 0.5 пъти се увличил броя на напуснали държавата за половин година.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Разбрах. Броят вмирисаните индийци за "завърнали се".
28
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Руската армия ще стане още по-силна до края на СВО
27
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Дали бачкатори си идват не ме грее. Те за ненужни. Важното е, че у нас вече сериозните спецове нетно взимаме повече от колегите си в ЕС и САЩ. Именно такива хора си идват. Хитри програмисти, архитекти итн.. интелигентни хора. Пляскайте минусите бачкерите и айде в склада за 4к.
26
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
В Русия цената на бензина е 1 лв, тока е 2 ст. цената на на всичко в магазините е на половина от тази в България, пенсионерите пътуват безплатно в градския транспорт, средната е около 150 хиляди (3 хил лева), в някои градове и 200 хил. Уникално ниска безработица, невиждана досега. Реален физически недостиг на работници. С тези темпове думата "безработица" скоро ще изчезне от речника. Да купиш жилище с ипотека при сигурна работа - никакъв проблем. Страната е чиста и уредена, на първо място по дигитализация, на практика всичко може да се уреди с онлайн услуги. Престъпността е ниска, дори в някои
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Неудачника рано или късно се връща на село!!
24
0
 
2
 
! Отговори
bb преди 3 часа
През 2023 - та НСИ, когато вдигаха двойно командировъчните, написаха, че инфлацията от 2008 до 2023 е 60%! Има ли смисъл да коментирам повече, след като там(нси) практикуват "нетрадиционна" математика, от която ние не разбираме!
23
3
 
2
 
! Отговори
ЕС умре преди 3 часа
На Европейския съюз му остават "две-три години" живот. "Ако искате да станете геополитическа сила, тогава ключовият елемент е икономическата сила", основателно напомня Гунтрам Волф, професор в Свободния университет в Брюксел, отбелязвайки забележим спад в растежа на производителността в страните от ЕС.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Еманюел Макрон, който очевидно вече не се страхува от нищо, направи тревожно изявление по време на форум в Берлин: "През следващите две до три години, ако следваме традиционния си курс, ще бъдем изметени от пазара. Не се съмнявам в това".
21
3
 
8
 
! Отговори
Ха,ха преди 3 часа
Като върнете ония 850000,които Борисов изгони,пак пишете.Желая ви успех.
20
1
 
13
 
! Отговори
Пепи преди 3 часа
Както казаха по надолу - прибират се тия които са потрошили парите по курорти и леки коли . Който има работа и апартамент в чужбина - няма как да се върне . Ама и масово ходиха по чужбина хора без нищо . Аз лично бях в Испания три години и масово българите там нямат апартаменти и живеят доста скромен живот - от финансова гледна точка .
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ще се връщат, като няма работа там, то и в България няма де...
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Колкото и зле да ви казват че е на Запад, копейки знайте че е поне 110 пъти по-добре от Мацква. Казва го човек, който е ходил и в Мацква и в 42 други държави и сега живее в Англия.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Още много ще се връщат, и безработицата в България ще расте. Защото икономиката на ЕС се срива, навсякъде затварят и уволняват.