Очаква се кабинетът да одобри МРЗ от 1077 лв. за догодина

Около 500 000 са хората, които получават минималното възнаграждение
23 окт 2024 07:30, Анисия Иванова
56
Очаква се кабинетът да одобри МРЗ от 1077 лв. за догодина

Новият размер на минималната работна заплата за догодина от 1077 лв. се очаква да бъде одобрен от правителството с постановление днес.

Заложеният ръст спрямо тазгодишния размер на минималното възнаграждение е 144 лева и е определен  по формулата, разписана в Кодекса на труда.

В процентно изражение нарастването на минималната заплата от първи януари догодина ще бъде с 15.4 на сто спрямо размера през тази. Той е изчислен по формулата, в която е разписано, че минималното възнаграждение е  50 на сто от средната брутна заплата за 12 месеца, в които влизат последните две тримесечия на миналата година и първите две за настоящата.  

Около  500 хиляди са заетите, които получават в момента минималното възнаграждение, посочват от правителството. Категорични са, че със залагания ръст ще се защитят работниците с най-нисък доход, ще се повиши тяхното жизнено равнище, ще се избегне рискът  от изпадане в бедност, ще се намалят неравенствата, ще се стимулира вътрешното потребление, съобщава БНР.

При обсъждането в Националния тристранен съвет бизнес и синдикати не постигнаха съгласие по предложението на държавата за новата минимална заплата . Работодателите смятат ръста за прекомерен и прогнозират, че той няма да е по силите на всички бизнеси, след като се увеличи и минималният осигурителен доход, като може да се окаже че половината от работниците ще са на минималното възнаграждение.

От своя страна, профсъюзите дори настояха за по-висок размер от предложения от правителството.
Също днес министрите  ще отпуснат допълнително средства по тазгодишните бюджети на 5 от министерствата -  МВР,  правосъдното, на иновациите и растежа,  на здравеопазването и на икономиката и индустрията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: МСзаплата
Още от Общество
Във всички развити държави се наблюдава демографска криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Млад човек който сега започва работа с една година стаж на мин заплата, чисто ще получава- 844лв- това много ли ви се вижда- ако не можеш да плащаш подобни заплати- обяви фалит- ползвай КИК калкулатор заплата.
11
1
 
2
 
! Отговори
Добрата новина е преди 5 часа
Че много партизани и абпфкта измреа от спин
10
0
 
2
 
! Отговори
Монгологейец преди 5 часа
1 Нас червеното знаме роди ни демократи ни шиибат вгзъъъъ
9
0
 
13
 
! Отговори
Работохолик преди 5 часа
Хубаво ще одобри или можеби няма обаче и да одобри ме интересува как ще задължи янкошумкарските назначени за бизнесмени червени мутро работодатели да увеличат заплатите при положение че е всеизвестен факт че се работи 12часа минимум и по трудов договор пише шест или четири маса и трудовите договори дори не ги предоставят на работника.Сега някой ще каже по зокон били длъжни няма закон в България за болшевишката каста.И отпуски не плащат и всевъзможни нарушения на трудовите права се правят nonstop
8
1
 
8
 
! Отговори
Бабите с пейката преди 5 часа
Забалъците означава вдигане на всички данъци и такси вързани с минималната. Не виждате ли чесиндикатите ваклатят ведно с политическите сглобки ?
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Еврогейец- МОЛЯ, МОЛЯ- ТОВА СА ДУМИ НА РУСОФИЛИЯТА- която ни дърпа към ЕВРАЗИЯ И БРИКС, ЗАЩОТО ТАМ- ТЕ МИЛИОНЕРИ МИЛИАРДЕРИ- РАБОТНИЦИТЕ С МИНИМАЛНИ ДОХОДИ НА ДЪНОТО- ВИЖ НАЙ МОЩНАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИКА КИТАЙ- С НАД 700 МИЛИАРДЕРИ И ЗАПЛАТИ КАТО В РАШИСТАН С 30 000 000 КИТАЙЦИ КОМУНИСТИ, КОИТО ЧАКАТ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ В ДУПКИ И ПЕЩЕРИ, ЯДЯЙКИ КУЧЕТА, КОТКИ, ПЛЪХОВЕ, МИШКИ- ВИЖ ПАЗАРА В УХАН, ВИЖ ГРАДОВЕТЕ В ИНДИЯ- С НАД 800 МИЛИАРДЕРИ И РАБОТНИЦИ ЖИВЕЕЩИ ВЪРХУ ОСТРОВИ ОТ ***
6
1
 
11
 
! Отговори
частнИика фирмаджия преди 5 часа
Ауууу.....нидьейти ба, ша фалирами!
5
1
 
11
 
! Отговори
частнИика фирмаджия преди 5 часа
Ауууу.....нидьейти ба, *** фалирами!
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Вчера някъв излезе да каже как Мин.заплата трябвало да къде 680 лева..просто позор
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Работодател който не може да плати едни 700-800 лв заплата въобще не трябва да е работодател .
2
3
 
16
 
! Отговори
Зализан преди 5 часа
Минималната заплата трябва да бъде вързана ссс ляба. Средната със сиренето . А максималната със брой вечери в петзвезден ресторант и хуртизанки.
1
14
 
7
 
! Отговори
Еврогейец преди 5 часа
Няма наяждане тоя мързелив българин.