Космическа капсула на "Спейс Екс" върна на Земята 4-членен екипаж

Астронавтите и космонавтът трябваше да се върнат още преди 2 месеца
25 окт 2024 12:48, Елка Василева
18
Космическа капсула на "Спейс Екс" върна на Земята 4-членен екипаж
Снимка: архив, БГНЕС

Трима астронавти на НАСА и един руски космонавт се завърнаха на Земята тази сутрин след почти осеммесечен престой на борда на Международната космическа станция (МКС), който беше удължен заради проблемите с капсулата на "Боинг" и урагана "Милтън", предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Корабът на "Спейс Екс" се приземи с парашут рано тази сутрин в Мексиканския залив край бреговете на Флорида, след като се разкачи от МКС в средата на седмицата.

Астронавтите на НАСА Матю Доминик, Майкъл Барат, Джанет Епс и руския космонавт Александър Гребьонкин трябваше да се върнат още преди два месеца. Но прибирането им се забави заради проблеми с новата капсула "Старлайнер" на компанията "Боинг", която се върна празна през септември заради опасения за безопасността. След това се намеси ураганът "Милтън", последван от още две седмици на силен вятър и бурно море, припомня Асошиейтед прес.

Четиримата поеха  към МКС през месец март. Барат, единственият ветеран в мисията, признава, че наземните екипи за поддръжка е трябвало "отново да планират, настроят и да преработят всичко заедно с нас... и ни помогнаха да се справим с всички тези удари".

На борда на МКС те ще бъдат заместени от двамата пилоти-изпитатели на "Старлайнер" Буч Уилмор и Суни Уилямс, чиято мисия се проточи от осем дни до осем месеца, както и от двама астронавти, пристигнали на МКС преди четири седмици с кораба на "Спейс Екс". Четирима ще останат там до февруари.

Космическата станция отново е с обичайния си брой астронавти четирима американци и трима руснаци, след като месеци наред имаше повече повече хора, отбелязва Асошиейтед прес.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от ЕС
Гръцки църкви прали пари в... нощни клубове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
до Марсианеца преди 39 минути
единственото, което ще видят марсианците, е биомасата, в която се е превърнал Homo "Sapiens". само като сканират коментарите под произволна новина или няма да поискат да се свържат с нас, или ще ни направят един екстерминатус, ***.
16
1
 
1
 
! Отговори
х64 преди 1 час
Ха , жълт0п***ветният uрод ръси hрачки от злоба по Мъск :)))
15
1
 
0
 
! Отговори
MARS INVASION 2024 преди 1 час
Докладват че са засекли невероятно много исключително интересни обекти на почивна база номер// наричана от домашни хора с къси мъжки полови органи неокосмени ЗЕМЯ/Проучвали много бърз влак в ЯПОНИЯ северно от ТОКИО.. Невероятно много плаващи във вода съдове с домашни хора облечени.. МИЛИОНИ исключително скъпи обекти на "Орбита" над 390 км от повърхноста.. Много снях и ледници все още..
14
0
 
1
 
! Отговори
Оня преди 1 час
Хммм долу на Зимята, покрай ***, руснаци и американзи ще си извадят очите, а там горе всичко е като по мед и масло, и си се разбирт помежду си!!! Странно!!! Договорка някаква??!?!?
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Радва ме как танцува като друсана мамунка Мъскито, мейби и на Марс ще прави така, но в наркоманските си сънища разбира се :)) То това не е постижение, не са били баш в открития Космос астронавтите, отдавна са ги прибирали от земната стратосфера :))
12
3
 
4
 
! Отговори
Сега ще платят преди 2 часа
на караварите за допълнителен труд и ще им дадат медали а руснака ще му удържат заплатата , че не се явил в базата по план и ще го изстрелят към фронта.
11
1
 
6
 
! Отговори
Копейките преди 2 часа
какво ще кажат по въпроса , че краварска ракета връща руския космонавт а не някой кинжал или зевс
10
2
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 часа
Мъск ако беше емигрирал не в САЩ, а в Блатная, сега щеше да сделал некъв Москвич на картинка само :))))))))))))))))))))))))))))))))))
9
0
 
3
 
! Отговори
Полукс преди 2 часа
Е,да се надяваме,че ще им платят извънреден труд за два месеца.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако не го спонсорираха републиканците, щеше да се върне в ЮАР където му е мястото на Илон, пълен см е ш ник е, но лапетата му верват :))
7
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 часа
Рогозин къде изчезна? Батутът работи :)))))))))))))) Рогозин от както го раниха с шрапнел в ГЗ в Украйна, никакъв го няма :))))))))))))))))))))
6
1
 
2
 
! Отговори
Охх преди 2 часа
8 МЕСЕЦА Джанет Епс не е видяла нищо друго освен един руски и два американски члена по 3 пъти дневно.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Aко чакаха на някоя "сделана" руска брaкма да ги върне, щяха да си останат завинаги в космоса
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ясно спряха Боинг за да може елън мъск да има една печеливша компания.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ко ни занимавате с наркомана Илон, то от стратосферата е лесно да ги върнеш, ама в Космоса не :)) Той нали щеше да ходи на Марс или Луната, явно от шмъркане е забраил :))
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Старшип ще има тонажа да изкара цяла МКС с два полета. В следващите 3-5 години орбиталната обстановка ще се промени до неузнаваемост.
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тва щото русите разчитали на американците за това връщане. Повече не трябва да правят такава грешка - да им зависи космическата програма от янките.........