Тренд: ГЕРБ с 10 процента напред, "Възраждане" и ПП - ДБ си оспорват "среброто"

МЕЧ и "Величие" на ръба
25 окт 2024 07:40, Стела Стоянова
215
Тренд: ГЕРБ с 10 процента напред, "Възраждане" и ПП - ДБ си оспорват "среброто"
Снимка БГНЕС, архив

На финала на предизборната кампания не се регистрират съществени изменения на нагласите на хората в сравнение с началото на кампанията. Това сочи проучване на "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Формулата за 51 Народно събрание е 7 + 2 или 7 сигурни формации с представителство в парламента и две с шансове за участие.

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24.9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория.

По-надолу в класацията се открояват три групи формации, като във всяка група резултатите на отделните партии и коалиции са сходни.

Първата група е в битката за второто място, в която попадат Възраждане (15.2%) и Продължаваме промяната-Демократична България (14.8%).

Във втората група попадат Алианс за права и свободи около Ахмед Доган (7.8%), ДПС-Ново начало около Делян Пеевски (7%), Има такъв народ (6.6%) и БСП (6.5%).

Третата група партии е в борба за парламентарно представителство и е съставена от МЕЧ на бившия министър Радостин Василев (4%) и изненадата от предишните избори Величие (3,6%). Коалицията "Синя България" около Вили Лилков и Петър Москов остава с подкрепата на 1,7% от гласуващите.

Разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите е по-малка от процент, което предполага, че размествания в подредбата са напълно възможни.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „Не подкрепям никого“ е 4.3%, като този процент се разпределя между всички формации.

Предизборната кампания не е успяла да мотивира повече избиратели да упражнят правото си на глас и очакваната избирателна активност е в диапазона между 2 милиона и 2 и 200 хиляди души, които се очаква да гласуват.

Проучването е проведено от агенция "Тренд" с възложител "24 часа" в периода 16 - 22 октомври 2024 година. Проведени са 1002 ефективни интервюта с хора на възраст над 18 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: изборипроучване
Още от Общество
Само шепа хора се възползват от новите социални помощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
2
 
! Отговори
Тренд преди 2 часа
Димитър Ганев,Евелина Славкова,по поръчка на 24 часа.Дежурните ли зачи на ГЕРБ.
109
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Гласувайте за Възраждане
108
8
 
3
 
! Отговори
Ганя преди 2 часа
До Кукундрел Абсолютно, аз никога не съм обичал националисти, много *** ми идват, но от как почна ковида гласувам само за Възраждане
107
7
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 часа
Ако ВъZраждане станат втори това ще е ярък пример за намесата на Кремъл и Путин в българските избори! Тази партия трябва да бъде разпусната и забранена!
106
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Дано Възраждане да са втори. Само така ще има правителство
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Величие и Меч трябва да са вътре а ИТН и БСП не. Не виждам никакъв смисъл от Тошко и някакви червени отломки които всъшност са сини.
104
2
 
4
 
! Отговори
Караджата преди 2 часа
Няма нужда от смисъл за избори . Защото правителствата се назначават. Що не го впишат и в конституцията . Да не харчим излишно пари.
103
2
 
6
 
! Отговори
Селянин преди 2 часа
Видяло се е че ще го караме на служебни правителства докато дойдат руснаците
102
7
 
7
 
! Отговори
Кукундрел преди 2 часа
Аз ще гласувам за Възраждане. Не за друго ами за да се насладя на сълзите и сополите сред евроатлантическият плaнктон, които ще се отприщят при такова развитие. Искам анаЛИЗаторчетата от националните продажни телевизийки да нададат отчаян вой изборната нощ "Ама ПУТИН, АМА ПУТИИИИИИИН....". Красота, нямам търпение.
101
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
ВЕЛИЧИЕ ще удари мощен и звучен шамар на старите партии.
100
3
 
6
 
! Отговори
ВЕЛИЧИЕ преди 2 часа
Гласуваш за Коце. Полечуваш всички закони ЗА на Герб в парламента :)
99
6
 
2
 
! Отговори
Възраждане преди 2 часа
Много еврорасти в тоя сайт коментират, да имаше начин да ги пратим да "спасяват демокрацията" в окопите, ама не би. Дано поне духнат към запада когато фронта доближи нашите граници.
98
0
 
8
 
! Отговори
ВЕЛИЧИЕ преди 2 часа
МЕЧ са на Валтер Папазки / хазартен бос. А Руди беше минисътр. От старото ама ново демек. Те са със самочувствие че са нещо повече от обикновените хора.
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Без ГЕРБ ПП-ДБ нищо немогат да направят в парламента. Дори да изберат прецедател на комисия трябва ГЕРБ да ги подкрепи. Без ГЕРБ и ДПС Промяната изпада в изолация. Факт!
96
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Величие е една лавина която не надига. Едно дете което ще се превърне в мощен войн. Вече е. Ще видите внеделя
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Срам ипозор ако Ппдб са на второ място, изпраха буци, ние толкова аргументи посочихме за мафиота те го изпраха и върнаха. И ей му на процентите на тоя а тоЙ е за затвора и те то знаят
94
2
 
5
 
! Отговори
Хилъри печели с 98% преди 2 часа
Тръмп взима по 2% - това беше Социологията, кога Тръмп Спечели и стана Президент!
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Социолозити се Усетиха са да дадът на Величие около 4 процента че да не изглеждат съвсем смешни след изборите.
92
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Глас за Възраждане, за да не отиде втория мандат при шарлатанните от ПП и те да направят нова сглобка с ГЕРБ и ДПС на Доган. Така или инъче никой няма да подкрепи кабинета на Възраждане
91
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
МЕЧ са безполезни. Величие е истината