Безстрашния Феликс: Не мислех за рекорди, исках да се върна жив!

"Най-красивият момент е когато осъзнаваш, че стоиш на върха на света"
Обновена: 15 окт 2012 15:02 | 15 окт 2012 09:47,
175

Снимка: Reuters

"Живеем, за да победим страховете си и да преследваме мечтите си. Нека нашите усилия и постижения допринесат за прогреса на човечеството“.

Това написа в профила си в Twitter екстремният парашутист Феликс Баумгартнер след успешния си скок от ръба на Космоса, който прикова пред телевизионните екрани почти 1 млрд. зрители.

Австриецът Феликс Баумгартнер стана първият човек в света, скочил успешно от страсосферата от височина 39 км и успял да премине звуковата бариера без помощта на летателен апарат.

Скоростта на Феликс Баумгартнер - по прякор Безстрашния Феликс, при свободното му падане е превишила скоростта на звука и е била 1342,8 километра в час. Това беше официално съобщено на пресконференция в бившата военна база Розуел в щата Ню Мексико.

Свободното падане по думите на специалистите е продължило 4 минути и 20 секунди, преди Баумгартнер да отвори парашута си.

По думите на самия Баумгартнер по време на полета той практически нищо не е чувствал, не е мислел за никакви рекорди. „Мислех  само за това как да се върна на Земята жив и да видя семейството си, родителите си, приятелката си. Понякога човек трябва да се издигне на такава височина, за да осъзнае колко е малък. Мислех само за семейството си“, сподели Баумгартнер.

Усещанията на такава височина са сравними с гипсирана ръка, нищо не чувстваш, каза той.

„Най-красивият момент е когато осъзнаваш, че стоиш на върха на света“, сподели рекордьорът.

Той благодари на целия екип за извършената работа и на семейството си за проявеното търпение и подкрепа. Специални думи на благодарност имаше и към неговия наставник – Джо Китингер, който ръководеше операцията.

Говорейки за плановете си, Баумгартнер каза, че би искал да предаде опита си на следващите поколения и да има свои последователи световни рекордьори, както това направи Джо Китингер.

Скокът беше обявен за изключително успешен. Здравословното състояние на Баумгартнер беше оценено от лекаря на екипа като отлично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
престанете с тия изказвания - да беше дал парите за благотворителност в Африка! цялото богатство на света да се даде там, Африка пак няма да се оправи и хората след няколко години пак ще гладуват! единственото спасение за африканците е да се преселят в другите континенти, но тогава май съпричастността ви се губи?
108
3
 
2
 
! Отговори
до 119 преди 11 години
не е точно така. Ако си любопитен можеш да провериш колко хора "изпратиха" в космоса какви ли не предмети с камери ,които записват, с почти същия вид балони,само че доста по-малки. Със сигурност този е доста по-изпипан и по-сигурен , но не е нещо чак толкова иновативно.
107
9
 
1
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
Тези Австриици ги знаем най-вече с Фрицел, и това че телеком Австрия (Мтел) подкупили много политици като и бивш канцлер си подаде оставката. Същото се случи и със Станишев. Явно обичат да скачат рисково, защото Телеком Австрия на тяхната мрежа, чрез импланти контролира много политици в ЦИЕ. Лично мен ме заплашваха с рязане на пръсти ако откажа да участвам в картелът им в банките или телекомите в БГ.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименна 600 км
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кака МакаБалонът в случая е абсолютно нова технология,разработен е за този случай!
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой знае ли от каква височина вече няма земно притегляне и човек не може като скочи да падне на земята?
103
5
 
1
 
! Отговори
Кака Мака преди 11 години
До До 108в същност този скок е изцяло в благодарение на авиацията и съществуващите вече технологии.., а не обратно; и да, с нищо няма да допринесе за развитието им.
102
2
 
3
 
! Отговори
От 108 до 112 преди 11 години
Ами аз за разлика от теб държа на добрия тон и не хейтвам.Не наричам някой *** просто, защото не съм съгласен с мнението му.Просто не се захласвам по подобни прояви-това е.Но съм свикнал с такива,като теб,които са готови да смажат с агресия всеки по-различен от масата.
101
2
 
8
 
! Отговори
.. преди 11 години
Аз подкрепям политиката на Ред Бул. Но да - всичко е просто реклама. И все пак доста сполучлива и одобрителна от мен политика на реклама. Винаги спонсорират спортове и трикове изпълнени с адреналин. Сега това. Общо взето лозунга без да се изрече е ако искаш нещо лудо , ако искаш енергия , сила и т.н - Ред Бул. Подсъзнателно това работи ;) Има безброй примери за по-лоши реклами
100
5
 
2
 
! Отговори
123 преди 11 години
Я, разкажи как точно ще допринесе този скок за каквото и да било? Колкото до човешкия дух.. айде, ако обичаш. Това си е едно тотално разхищение на средства с цел.. Реклама и нищо повече. Сигурно ще се намерят хора с лопата да ги ринеш ако им се предложи да участват в такъв спектакъл само за славата.
99
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добра реклама за Ред Бул :-) Аз си мислех, че само лъжат, че давали крила :-)
98
6
 
10
 
! Отговори
До 108 преди 11 години
А ти какво си направил бе ***, освен да си остъклиш гадната панелка какво си направил да подобриш света. Нека да ти обясня ***. Този скок ще допринсе за бъдещетото на авиациата, аеродинамиката и физиката и показва как човекшкия дух и сила, може да преодолее всички препятствия. А ти *** какво си направил???
97
1
 
1
 
! Отговори
... преди 11 години
107 никой не коментира ,че е по-смел в това начинание от Феликс или ,че не е страшно! ***, повечето от нас никога няма и да си помислят да скочат с парашут от самолет. Това си е област,в която има професионалисти, има добри , има ентусиасти има и такива ,за които е просто невъзможно , като всяка една област и сфера в този свят. Войниците по-малко смели и по-малко герои ли са във войните? Водолазите по-малко герои и по-малко смели ли са? Ами космонавтите? Айде по-спокойно
96
8
 
1
 
! Отговори
123 преди 11 години
Ми според мен тези 50 милн. евро можеха да бъдат от далеч по-голяма полза ако ги бяха наляли в някое наистина полезно научно изследване. Примери колкото щеш:) Даже можеше няколко полезни изследвания да бъдат направени с такива пари, а да скачат с парашут от стратосферата... Планетата е толкова засрана, климата се променя към лошо, болести морят сумати народ и на фона на всичко това някакси е някакси грозно да проявяват хора дух и воля.. на вятъра:(
95
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравявам Феликс, и екипа му! Драги българи гледайте какво правят хората, и нека погледнем ние какво правим. Да спрем омразата помевду си и заедно да направим живота си по добър и успешен.
94
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първата снимка е много ефектна наистина.Но и аз, като някои тук не споделям общото мнение"че това е нещо велико,което ще промени света".Повече хляб и зрелища искат масите и го получават това е!
93
3
 
4
 
! Отговори
! преди 11 години
Споменават се реклама-и на кое по-точно-на Ред бул-докарали 6,5 млрд на шефа на компанията и продължават да се качват или на Зенит?!?Мислете малко преди да приказвате...
92
13
 
10
 
! Отговори
... преди 11 години
ейй стига сте се превъзнасяли с това промени света! Утре ако скочи някой с още 100 метра над този пак ли ще промени света. Зрелище , луда реклама , луди пари, голяма тръпка и за зрителя и за главния герой - общо взето това е. Нали не мислите ,че от НАСА и целия научно изследователски свят са чакали този опит за да докажат нещо , което било немислимо до сега? Колко неща се разработват си нямаме на идея , просто не става LIVE! ;)Айде за тези дето е променен света успех в новия свят !
91
0
 
17
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
А според теб по-добре ли е парите за реклама да отиват за покани на силиконки на фирменото парти и за фукане със новата кифла-еднодневка, или с канене на Памела в безумно тъпо шоу? Това повече ли допринася за развитие на човешката цивилизация?
90
0
 
32
 
! Отговори
гном преди 11 години
Човекът е жив пример за силата на човешката воля!Аз му благодаря,че показа какво е да вярваш в себе си!