Евродепутати "за" отварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Джефри ван Орден поде инициативата в ЕС за повторния пуск на двата блока
8 яну 2009 16:45,
94
Евродепутати "за" отварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

По инициатива на Джефри ван Орден евродепутати настояха Европейската комисия да подкрепи запитването на българските власти за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от Европейската народна партия.

Буквално преди часове министърката по европейските въпроси призова да не се реанимира въпросът с повторното пускане на двата спрени реактора.

Гергана Грънчарова заяви категорично, че пускането на блокове 3 и 4 на централата няма да ни донесе ползи от ЕС.

Сега обаче в писмо до комисаря по енергетика Андрис Пиебалгс бившият докладчик за България -  Ван Орден, припомня за отправените от него предупреждения за зависимост от Русия по отношение на природния газ, която би довела до криза - "такава, каквато претърпява България в момента", завършва британският евродепутат.

Орден бе смятан за един от най-ревностните поддръжници на удължаването на  работата на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От 1986 год работя в АЕЦ и още не ми е поникнала трета ръка!
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Яко пълните гащите като чуете думата "ядрен реактор"! Пълна безопасност естествено, че не съществува, но да правите аналог с Чернобилската авария е смехотворно. Дори и типа реактори РБМК (чернобилската атомна централа е била с такива) не могат да създадат такава авария, защо след 1986г. са направени редица модификации в конструкцията им. Какво да говорим за ВВЕР тогава? Навсякъде по света работят АЕЦ-и, само вие сте толкова наплашени от думата атомна енергетика, че няма накъде. Ами дай тогава да спрем козлодуй, да замразим белене, да затворим и тецовете щото много замърсяват въздуха и да си купим по един хамстер да върти колелцето и да ни захранва домовете!
71
0
 
0
 
! Отговори
sofia преди 15 години
70-тииии, Соломон я доведе , защото му е любовница. Нищо ново под слънцето.
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тази жълта Гергана Грънчарова за какво ни яде парите, които плащаме за данъци? Съвсем излишна длъжност - едно време я въведе царската *** и предатела Соломон, за да вреждат жълтурчета. До кога ще хрантутим търтеи?
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НЕ на др. Tренчев и Ж. ХристовОт: АнонименBG Mитинг на 14. януари. . .***Всички на BG Mитинга на 14.януари...Да си го направиме сами, всички които страдаме. Не искаме синдикати и продажните им лидери др.Тренчев и Ж.Христов да ни подкрепят, можеме и сами. Защо тези продажници не протестираха пред Руското посолство на Путин, а поведоха работниците от "Кремиковци" пред Украинското посолство?! Не искаме соц.синдикални лидери, аре да си ходят и те . Ние обичаме България и ще си я браним от Руските газови рекетьори...
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трябва да се търси отговорност от виновните за затварянето на 4-те ни реактора! Не може в момента в Чехия - в центъра на Европа да работят 4 реактора от същия модел като нашите - а нашите да не работят заради некадърността на някои наши политици.
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе, телета, като пуснете реакторите къде ще си дявате произведения ток? Икономиките се свиват, спират производства, вие тепърва ще излизате на пазара да продавате ток... Нали просто ще ви увехне на сергията, как я мислите? Провикваш се "Айде на евтиния ток" и сички се нареждат на опашка? Ток се доставя с договори, повечето от които дългосрочни, заради единия ви реактор хората няма да почнат да си късат договорите за да подписват с вас... Ако беше толкова лесно, цялата тая процедура щеше да е описана в авариен план, а не сега Гоце да се прави на откривател на спасителната идея... *** народ - слаба държава...
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чернобил е бил със съвсем друг модел реактори.
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе той и Чернобил беше най обезопасената АЕЦ, ама като гръмна наште енергийни мишки мълчаха месеци наред. Чернобил вече взе 7 милиона жертви, а до 2025 се очаква жертвите да са около 20 милиона.
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
малка корекция - този реактор най-долу- софийския -съм го копирал без да искам към чешките реактори.
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще направя едно сравнение на реакторите в България и тези в Чехия.България - * Kozloduy Nuclear Power Plant - Six reactors: * BLOK 1 - 440 MW (Currently out of service- спрян) VVER-440/230 * BLOK 2 - 440 MW (Currently out of service- спрян) VVER-440/230 * BLOK 3 - 440 MW (Currently out of service- спрян) VVER-440/230 * BLOK 4 - 440 MW (Currently out of service-спрян) VVER-440/230 * BLOK 5 - 1000 MW VVER-1000 * BLOK 6 - 1000 MW VVER-1000 * Belene Nuclear Power Plant - Two 1000 MW reactors in construction(в процес на строеж): * BELENE 1 - 1000 MW (To be finished in 2013) VVER-1000 * BELENE 2 - 1000 MW (To be finished in 2014) VVER-1000Чехия- * Dukovany - 4 reactors (VVER), 440 MWe each- същите като нашите спряни реактори, само че тези в Чехия си работят и до ден днешен. * Temelín - 2 reactors (VVER), 1000 MWe each * Řež - 2 research reactors (LVR-15, LR-0) * Prague - research reactor (VR-1) at Czech Technical University * Sofia - IRT research reactor (shut down 1987)
62
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
Бившият директор на АЕЦ, защитавайки реакторите, когато искаха да ги спрат, каза че при земетресение, той би предпочел да е в централата, отколкото в един жилищен блок например, защото тя е обезопасена по най-добрия начин и може да издържи земетресение от доста висока степен.
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо ме корегирате, ***? Думата " " в случая си много точна, а пък като чета какво сте допуснали досега?
60
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 15 години
Не може да те управляват селски тарикати и да очакваме да свьршат някаква свястна работа!Това са синовете и внуците на сьщите тези прости хорица,които взеха власта на 9-ти.Нищо,че са учили навьн,те гена си го носят.Кражби,льжи,убийства.Това могат,не могат да надскочат себе си.Вьпроса е-в коя бяла дьржава биха ги тьрпяли тези ***?!Тука изниква и следващият вьпрос-какви са тези,които ги тьрпят?
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
има филм за чернообил на дискавари нека всички за ядрена енергетика го гледат. а последствията за бг 1-во място по бездетност в eu i umirame na 55
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Оказва се че чешката ядрена централа - Dukovany (Dukovany Nuclear Power Station) е със същите реактори - VVER 440/V213 - и то 4 броя като 2-та спрени реактора на АЕЦ Козлодуй - но интересно защо никой не е искал от чехите да ги спират?- и те си работят!
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Боже, колко се изказват по въпрос, от който си нямат и понятие! Защо пишете за нещо, от което не разбирате? Първо: четирите реактора (1 - 4) не са погребани, а само спряни.Второ: 3 и 4 реактори са модернизирани непосредствено преди спирането им(което не е по технически, а по политически причини). Така че към днешен ден те са може би най-безопасните в света! Но парламата "Чернобил, Чернобил..." ги прави "опасни" в очите на - европейски и наши.Защо никой не се сеща за румънската централа в Черна вода? Тя е в много по-земетръсна зона, но зад румънците стои Франция! Там реакторите са от една канадска технология (Канди), която е изхвърлена от употреба дори и в Канада.Така че не се опитвайте да разсъждавате за неща, които не са за ума на някои!
56
0
 
0
 
! Отговори
СДС преди 15 години
УМНИЦИ! Козлодуй издържа 6 степен без проблеми! А София с трета се ***! А при 6та няма да я има! Не пишите слупости! Четете и се образовайте!
55
0
 
0
 
! Отговори
Умини сме преди 15 години
Евродепутати искат пускане на 3и4 блок, а нашите десни политици НЕ! Стига ЕВРОидиотщини!ЦИРК!
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аец козлодуй е в земетръсна зона, нали?много мърдро да го построили червените прасета