АЕЦ "Козлодуй" чака разрешение за пускане на 4-ти блок

В понеделник започват разговори за издаване на лиценз за рестартиране на енергийните мощности
18 яну 2009 10:18,
37
АЕЦ "Козлодуй" чака разрешение за пускане на 4-ти блок
Турбогенераторът на 4-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Булфото

„Ние изпълняваме дейността на 4-ти блок, за да го доведем до такова състояние, че ако се договорят правителството и Европейската комисия, да можем в една седмица да пуснем блока”, заяви пред БНР изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов.

Той съобщи, че в понеделник стартират разговори с Агенцията за ядрено регулиране за издаване на лиценз за рестартирането на енергийните мощности.

„Ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ работи така, че 4-ти блок да бъде много по-близо за пускане за експлоатация, ако се разреши рестартирането му. Не мога да кажа, че ще бъде издадено бързо”, каза Генов.

В момента АЕЦ „Козлодуй“ има отработено гориво за следващите 5 месеца.

За този период може да се произведе електроенергия за 100 млн. лв., ако се търгува на вътрешния пазар, и 130 млн. лв. при износ.

„Аз съм за всяка акция, която би могла да доведе до пускането на 3-ти и 4-ти блок на атомната централа, каза още Иван Генов.

Той е убеден, че двата блока са спрени по чисто политически причини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Дали не спряха АЕЦ. за да могат да я използват в труден момент като сегашния? И ако я пуснат, народът да каже: ей, на, мислят за нас другарите! Да ви имам номерата комунистически! Все едно да си живял с прасе в стаята и като го изкараш, да си помислиш колко е хубав животът! Тези филми сме ги гледали винаги! А ако я пуснат сега, обадете ми се - ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ. Просто шикалкавене, за да мине време и да свърши зимата, пък наесен пак с нова песен ще подхванем същото. Омагьосаният кръг се върти, върти, цели 60 години!
15
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 15 години
Кой получи най- високите френски ордени???? Симеончо и Надето, за заслуги към френската икономика (т.е. република).На Надето и е простено, то е само от глупост и женска суета. Но царят много добре е знаел какво прави.
14
0
 
1
 
! Отговори
Мохамед преди 15 години
На Европа и трябват *** прости неграмотни и бедни индивиди (в каквито ни превръщат), за да им мием кенефите и да задоволяваме извратените им похотливи мераци. Но и те ще го ядат анадолския, Европа невъзвратно се ислямизира.
13
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Литовците и латвийците вече си признават, че в СССР живееха 100 пъти по добре. Какво ни даде високомерна Европа? Само взема. Всичко което ни говореха за капитализма било вярно- човек за човека е звяр.
12
0
 
1
 
! Отговори
енергетик преди 15 години
че назначението на иван генов е също по политически политически причини.
11
0
 
1
 
! Отговори
Misho преди 15 години
Kolega, izobshto ne si lud, mnogo pravilno mislish.Za sajalenie hora kato tebe sa mnogo malko!
10
0
 
1
 
! Отговори
Един луд преди 15 години
Новият план на агитката на агент Гоце -е до края на 2009 да напуснем Евросъюза ,,по мрачния план след това е мафиотска страна ,тип бяло петно на картата (Косово)
9
0
 
1
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Според мен,на този етап нямаме много избор.Ако пуснем АЕЦ - разваляме отношенията с ЕС и: 1.връщаме сумата,отпусната ни заради спирането им; ставаме зависими от Русия заради ресурси и при работата им; 2.не пускаме АЕЦ и наблягаме на Набуко,като ставаме зависими от Турция и Гърция;......На мнение съм,че най-изгоден е ТРЕТИЯ вариант,при който(както каза 5),докато използваме собствените си ресурси на ток и комшиите ни го плащат,да започнем да разработваме нашите енергийни източници ! Но точно това правителство няма да го направи и то не защото не знае как и защо,а защото така се е омотало в корупция и договори наляво и дясно,че дори няма воля вече за това !
8
0
 
1
 
! Отговори
Един луд преди 15 години
На някой хора евросъюза взе да им пречи ,почна да им спира парите ,каза им недвусмислено че са крадци,,,,,,,,какво им остана --само напускане от евросъюза за да могат да си крадът на воля от тъпия български народ.А когато ни изгонят ,господа крадците ще обясняват че са пуснали АЕЦ в името на България, а те взеха че ни изгониха от съюза
7
0
 
1
 
! Отговори
Ivo-DE преди 15 години
Точно така!Като толкова не им изнася на ЕС, да вземат те да ни построят 4 нови блока за АЕЦ за тяхна сметка.Като не им харесват блокове от 1 до 4 да ни направят те, щом толкова знаят и ни се бъркат където не им е работа!!!
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Стига сте говорили глупости, 3 и 4 трябва да се пуснат незабавно и на всяка цена. Ако ЕС искат да ни задържат, трябва да изпълнят условията ни, иначе сме аут от съюза и да се оправят без нас.
5
0
 
1
 
! Отговори
чуденко преди 15 години
С какво ще подпомогне пускането на 4-ти блок намаляването на енергийната криза? В гражданско-потребителски аспект - ще се топлим с ел.енергия и ще плащаме драконови цени за нея, като в същото време ще си плащаме и за парно, така, както сега плащат хората с изключени радиатори.В национален аспект - и сега произвеждаме предостатъчно ел. енергия, дори изнасяме голямо количество.Заводите, които работеха на газ и с газ - сега какво? - суровината им ще бъде ел. ток ли?Вече допуснахме да продадат (определено не безкористно за доста "национални политически личности" на прехода) интересите ни в атомната енергетика в полза на най-близка съседка и малко по-далечна нейна покровителка. Защо тогава да влошаваме отношенията с ЕС - в крайна сметка, ако има официално ЕС решение, подписано и от нашите "мъдри и предвидливи" държавни мъже (и жени), на които ние плащаме "заплатиците"? ВМЕСТО ДА ЗАПРЕТНЕМ РЪКАВИ и да се насочим към разработване на нашите източници на газ, за да се отървем от пълната зависимост от Русия, Украйна, а сега и от Турция възнамеряваме. Да не говорим за дълбоко проблемния в зачатък "Набуко". Никой и дума не отваря, нито специалисти, нито държавни администратори за осигуряване на ГАЗ ОТ НАШИ ИЗТОЧНИЦИ. Не се споменава и като стратегия и като дългосрочна политика. Източниците стоят затапени. Дали и това бездействие не се корени в същата причина като за спирането на нашата АЕЦ - съседските интереси. НО, трябва да се знае едно - В МОЯ ДОМ САМО АЗ РЕШАВАМ КАКВО ДА ПРАВЯ и да си разработвам газовите находища, за да не мръзне, боледува, стресира се и умира населението !!! И да не умира индустрията - тоест да не умира държавата, а народът да става пазар за чуждестранните *** - китайски, македонски, индийски и за бракуваните стоки от западните страни. Или пък да се изнася масово към нормалните страни (въпреки манипулативната информация за наплив от завръщащи се българи - гурбетчии, чак да не повярваш, ха-ха!).
4
0
 
1
 
! Отговори
Emil преди 15 години
Razbira se, che izpolzvat krizata, za da pusnat Kozloduj, da iznasjat tok i da slagat pechalbata v djoba si. No kato ima tolkova mnogo glupaci, da i vjarvat, zashto da ne pravjat kakvoto si iskat.
3
0
 
1
 
! Отговори
Един луд преди 15 години
Аз предлагам ,не да пуснат 4 блок ,,а да спрат всички блокове ,,така или иначе сме в криза (говоря за 7 милиона българи) ,по добре да няма и бизнес и всички алчни бизнесмени да си ходят кой откъдето е ,,с какво ще ни уплашат повече ,на българина му останаха само дрипите на гърба даже и мечтите ни взеха - Преди 20 -на години бяхме на режим на тока ,защото пак изнасяхме ток и имаше един виц ,,,Пристигнал в Истанбул един англичанин и гледа, по магазините реклами светят с хиляди крушки ,навсякъде осветено ,,,и учудено попитал ------- откъде взимате ток явно при вас е много евтин -----а турците му отговорили ---- ами от комшиите ,,,,,,кои комшии ,попитал англичанина ,,,,,,,,,,-ами онези ей там в тъмното ,,,и посочили към България.......... .................................................. ........................За кого работи АЕЦ ----спомняте ли си 4 директора на НЕК застреляни от упор в един мерцедес ,вечерта на паркинг в Турция ----не са ли отишли да вземат куфарите с парите...така и се покри този случай
2
0
 
1
 
! Отговори
az преди 15 години
Че реакторите са спрени по политически причини спор няма. Въпросът е защо допуснахме да ги спрат. Тогава политиците предадоха България както се готвят да я предадат и сега.
1
0
 
1
 
! Отговори
6tom преди 15 години
6totm ste se dogovorili za spiraneto mu, ne si mislete za puskane !!!Mizernici i prodajnici, kato ste se izkalqli s PROSTOTIQTA si ne moi se izbur6ete sami..... trqbva da se dizenfikcirate s promivki na mozacite si sprete da manipulirate horata ,mn dobre znaete 4e 6te ni izritat ot EU ako napravite taq gre6ka !V cl svqt ste za smqh i podiv S T R E S N E T E se S A B U D E T E se ta nie ne sme KENEF ne karaite da mahat kenefa a napravete taka ,4e da znaqt 4e i tuk jiveqt HORA a ne fekalii za kakvito ni mislite UVAJAEMI upravlqva6ti