Какво ще стане, ако ГЕРБ сами направят правителство

За първи път в историята може да имаме кабинет на малцинството
8 юли 2009 16:05,
101
Какво ще стане, ако ГЕРБ сами направят правителство
Снимка: Булфото

"За първи път в нашата политическа история след Освобождението можем ще бъдем свидетели на един много интересен феномен – правителство на малцинството. 

Доколкото разбирам от представителите на ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и РЗС, изглежда не става дума за формиране на следизборна коалиция", коментира проф. Михаил Константинов пред "Фокус".

"Става въпрос за осигуряване на парламентарно мнозинство. На този етап от това, което съм чул, трябва правителството да си е на ГЕРБ", обяснява математикът и член на ЦИК.

"Правителство на малцинството е често използван инструмент в много европейски държави. Кабинетът изпълнява одобрена програма от парламентарното мнозинство с конкретни задачи и срокове.

Това е много ефективна форма на управление, защото правителството не може да мърда. В момента, в който то не си изпълнява задачите, за които има уговорка, то просто може да падне от власт", коментира професор Константинов.

"Не казвам, че това ще стане. Случаят не е такъв, но правителство на малцинството е нещо, което може да се използва, допълва професорът.

Аз предложих през 2005 година на БСП да направи правителство на малцинството, въпреки че имаха само 82 депутати. Но те решиха да вземат цялата власт и затънаха,  стигнаха до този разгром, който видяхме преди три дни", заявява още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Орлин преди 15 години
Много е печен Иван Костов, толково печен,че според данни на швейцарските банки през 1997 г.частните влогове в тях от България са били 8 милиона долара. През 2000 год. са 40 милиарда долара, толкова колкото е стойността на приватизираната от неговото правителство индустрия. С 6 процента антикомунистическа коалиция не се прави.Той се опита с по-голямо парламентарно мнозинство да я направи и не успя.Сега едвали ще може. Уважавайте народа и не го ругайте.
80
0
 
0
 
! Отговори
АААААА преди 15 години
Нали Бат Бойко не иска да му извиват ръцете разни малки партии все едно са победителки - защо се съгласи да е министер председател?ААААААААААААААААААААААААААААА!?
79
0
 
0
 
! Отговори
Донка Жечева преди 15 години
Ще го блокират при вземане на важни и,ако Друидите останат в останалите партии, намиращи се в дясно.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Прав е 12, но само до някъде - защото пак ние ще плащаме. Въпреки, че щом сме живи до сега - ще издръжим и Борисовото. Дано да не се надриска, обаче.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
ти като си умен, какво правиш в България? Нали всички умни са в чужбина ! то ако са като теб другите, по-добре че не са в България...
76
0
 
0
 
! Отговори
do Всички за Бойко преди 15 години
Абе понеже до сега бяхме управлявани все от умни по-умни та за това сме на това "завидно"положение та чак Европа ни завидя,нека сега да видим какво ще стане с България управлявана от "Простия" избран от по-простия народ...
75
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
ey sega bad boiko 6te vi *** maikata tozi tipanar ni6to nyama da napravi samo 6te si pilni djoba i tova e vie si derete gizovete kolkotosi iskate samo dogan 6te gi opravi vsi4kite nai umniya 4ovek............
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
колко сме глупави българите - ако бяхме глакували за Синята коалиция, тя щеше да съставя кабинет с подкрепата на ГЕРБ и другите десни. но понеже има повече опит и специалисти, а и Костов е печен, щяхме да тръгнем напред.а сега.....ще си ядем попарата....
73
0
 
0
 
! Отговори
Всички за Бойко преди 15 години
каква радост цари сред простолюдието, най-после някой дето е *** колкото тях ще управлява
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ей, - най-разумен е номер !Но дали сините пак ще искат да се жертват - т.е да работят в сянка и да обират само негативите,а понеже са по-способини, други пък да обират позитивите?Ако бяхте гласували за синята коалиция, щяхте да имате експерти!къде ви беше акъла? - пак се излъгахте както при царя
71
0
 
0
 
! Отговори
bizona преди 15 години
#22 izbuhna
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
"защото много лесно се поддава на манипулация и не може да разсъждава трезво сам." - за народа става дума, а не за Костов - ако някой не е разбрал :))))))
69
0
 
0
 
! Отговори
mimi преди 15 години
Хора прочетете написаното от номер 22, напълно съм съгласна с него. Лично съм гледала в няколко предавания, мисля че беше в сутрешния блок при Бареков и в предаването на Цветанка Ризова, как ният професор упорито прокарваше (сега разбирам) глупавите си тези пред обществото. Толкова писане по повод на поредното негово тъпо изказване въобще не си заслужава!
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Сега се задава такава жестока криза, че синята коалиция и Костов трябва да са луди, ако се включат в управлението. Сърбаха си вече попарата от подобна криза, като кадиха кестените с ръце, народа им се отплати с омраза,защото много лесно се поддава на манипулация и не може да разсъждава трезво сам.Ако обаче го направи - ще направи голяма жертва за партията си и ще отнесе чужди негативи.Аз не бих го направила - щях да оставя хората да се исъзнаят колкото се може по-болезнено.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
ewala 64
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
ima ne6to viarno xaxaxa...
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
НАПЪЛНО СИ ПРАВ НОМЕР 22
64
0
 
0
 
! Отговори
ТОЯ ЗАЩО НЕ МЛЪКНЕ преди 15 години
ТОЗИ михаил константинов Е МАЗНА ЖЕНСКА УСТНА С ИЗКАЗВАНИЯТА СИ ОБСЛУЖВАЩА КОНКРЕТНИ ИНТЕРЕСИ !!!
63
0
 
0
 
! Отговори
иво преди 15 години
че са лаици.Някъде бях прочел, че Зееви изнесъл 400 мил. долара. Хайде бе, че Балкан не можеше да стигне на салдо 0 , преди да го купят. Той просто ежемесечно си беше на загуба и странното беше, че докато служителите от БДЖ не си получаваха с месеци заплатите, в Балкан всички си получаваха редовно заплатите и те съвсем не бяха малко. Имам в предвид не само заплатите , но и служителите. Така ,че откровенно казано не се хващайте на приказки, на хора, които са дочули нещо от тук и там.
62
0
 
0
 
! Отговори
Таня преди 15 години
НЕ НА ИВАН КОСТОВ!СЪС СТАРИ *** НЕ СТАВА!БОЙКО, НЕ ВЗИМАЙ НИКОЙ ДРУГ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ!