ГЕРБ със самостоятелен кабинет*

Имаме подкрепата на над 1 млн. и 600 000 българи, носим цялата отговорност, обяви Цветанов
15 юли 2009 12:50,
230
ГЕРБ със самостоятелен кабинет*
Симеон Дянков, Цветан Цветанов, Иван Костов и Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС

 

Синята коалиция няма да има министър в кабинета на ГЕРБ.

Това бе обявено от председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов след края на разговорите между двете сили.

„Ние сме поели подкрепата на над 1 млн. и 600 000 българи, за да носим цялата отговорност пред обществото.

Запазваме си правото на експертно ниво да бъдат включени предложени от Синята коалиция личности в министерствата, но не на базата на коалиционно споразумение, а на основата на меморандума“, каза той.

От ГЕРБ са представили проект за меморандум, а в петък от коалицията ще дадат своите предложения.

Още по темата

Основните моменти в меморандума са за обединяване и консолидиране на мнозинството, за подкрепа на бъдещия кабинет и за конституционни поправки.

Говорим за самостоятелен кабинет със сериозна парламентарна подкрепа, каза още Цветанов.  

Цветанов поясни, че меморандумът е само основата, върху която ще бъдат подписани други документи за договорености в конкретни области и касаещи конкретни министерства. 

По думите му, те имали общи идеи със Синята коалиция и няма да има проблеми за бъдещото управление на страната, защото се съобразяват изцяло с волята на българския избирател. 

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов изрази обаче известно съмнение към избраната от ГЕРБ формула за съвместна работа и подкрепа чрез така наречения меморандум. 

"Меморандум означава паметна записка, съгласие във връзка с целите, обявени политики, за които сме се съгласили, че са важни. 

Но той не предполага ангажименти, както при споразумението", заяви Костов. 

По думите му, механизмът е труден и предстои да се види как ще сработи.

Меморандумът, предложен от ГЕРБ, не е по-различен като цели от програмата на Синята коалиция, коментира и Мартин Димитров. 

Той повтори, че ситуацията в страната е много тежка, че предстоят трудни решения и първото нещо, което трябва да се направи, е актуализация на бюджета. 

Малко по-късно Атака също обяви, че ще подкрепи самостоятелно правителство на ГЕРБ.

“Атака е дала съгласието си на парламентарно ниво, убедено и категорично в подкрепа на правителство изцяло формирано от политическа партия ГЕРБ”, обяви Волен Сидеров.

Той добави още, че партията му подкрепя и идеите и принципите заложени в Меморандума, който съдържа поредица и програмни схеми за реализиране на промените.

Сидеров призна, че не е ставало дума за участие на експерти на Атака в бъдещото правителство.

РЗС категорично и безусловно ще подкрепи правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, заяви Яне Янев след срещата между двете парламентарни групи.

Депутатите са обсъдили меморандума, предложен от ГЕРБ. До  петък РЗС ще даде предложения за промени в текста.

*Актуализирано към 16 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Костов ти черна хиено добара от къде ще дойдат Еврофондчетата защото свършиха заводчетата да ги приватизираш с мафийката си много силно обоняние към паричките имаш мавританско псе
208
1
 
3
 
! Отговори
bak преди 15 години
lia,lia lia-- -realno kazano,da..
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
през март догодина ще бъде министър Иван Костов зопомнете пъзела е подреден от КГБ
206
1
 
3
 
! Отговори
да крадат преди 15 години
Да, нямам против да крадат, но народа да не мизерства, нека живея добре, пък те нека си крадат, има за всички, ама комунистите се забравиха, обърна им се хастара от безочливи кражби, докато народа тъне в ужас !!!
205
1
 
3
 
! Отговори
ляляля преди 15 години
Интересни времена идват.ГЕРБ се цепи от колектива и нищо чудно след към година Синята коалиция и РЗС да им го нацепят колективно ;)
204
1
 
3
 
! Отговори
Dino преди 15 години
Македония?Те такова животно ...нема!
203
1
 
3
 
! Отговори
SPERMATIZER преди 15 години
Koj e Gargamel na bugarskata politicka scena?
202
1
 
3
 
! Отговори
Ара мюзик преди 15 години
Бойко ще тури ред за 2 - 3 години и след това ще има Велико събрание, а Бойко ще стане пожизнен президент, след което ще го наследи Цветанов и след него Мартин Димитров и Сашка Васева.
201
1
 
3
 
! Отговори
VLADIMIR MEDVEDEV преди 15 години
GRUEVSKI E KAKO PUTIN.
200
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Народа подкрепи ББ защото България беше застрашена от унищожение и ново поробване и ББ се яви като спасител на нацията.Най важната негова задача е да елиминира дпс от власта и да не се допускат повече в управлението на държавата поробители и антибългари.Дано успее защото Българите нямаме партия която да ни защити правата.
199
1
 
3
 
! Отговори
егоист... преди 15 години
Бат Бойко много ми напомня на Путин. Твааа сега ще е примиер после президент... Ще има за мафията, но и народа си не забравя.Искам да върне казармата
198
1
 
3
 
! Отговори
NIKOLA GRUEVSKI преди 15 години
BOYKO BORISOV, KOLEGA, NE SE ZAMARAJ SO VLADA. JAS KE BIDAM PREMIER I NA BUGARIJA. BUGARIJA KE BIDE MAKEDONSKA.
197
1
 
3
 
! Отговори
Нострадамус преди 15 години
Много тактичен ход на Бойко Борисов.По този начин,ще държи на еднакворазстояние спрямо ГЕРБ,другите три,подкрепящи го парламентарни групи,на АТАКА,СК И РЗС.Това е най-мъдрото решение.При възникване на ситуация,изискваща коалиране,на правителствено ниво,може да се избира м-у тезитри партии.Но най-вероятно,това няма да се се наложи.
196
1
 
3
 
! Отговори
кефа преди 15 години
Иначе изпитах огромно удоволствие от този естетически ГЕРБЕРСКИ ШУТ с който Бойко насини *** на Гаргамел, че и младият зашеметен пастор Марто го отнесе преди да го изритат...
195
1
 
3
 
! Отговори
kostov преди 15 години
abe toz *** kostov pak li shte pochne nomera lyava raka desen djob kato edno vreme golyam maystor beshe na vremeto TUKA İMA TUKA NEMA i hop v djoba koy vidya batko ?
194
1
 
3
 
! Отговори
kopeleta преди 15 години
lele samo kak mazno mazno se usmihvat tez chetirimata na snimchicata a onya CİGANİN kostov sigurno vsyaka vecher se vargalya na poda v kashti che idat 4 godini s med i maslo za milioni levove
193
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
След този решителен ход, аз лично прогнозирам, че това правителство няма да изкара цял мандат. И освен това Бойко пак ще си намира оправдание че някой не му гласувал решенията в Народното събрание, както се оплакваше от БКП докато беше кмет.
192
1
 
3
 
! Отговори
жалостив преди 15 години
Абе, Гаргамелчо след този ШУТ, що не си се барнеш с БСП в опозиция, най ще спечелиш. Той и без това си е отдавнашен кандидат за там!!!!
191
1
 
3
 
! Отговори
националист преди 15 години
Относно БСП:Абе явно виждам връзката между лява партия - лява резба.Демократичната левица ? ами то в турция да си *** явно е модерно ?!?Явно лява партия трябва да се възприема буквално. Между другото "ляв" в един друг славянски език е синоним в техния език на думата "калпав" или "келяв", и изрази от типа: лява партия или лява коалиция будят голям смях.
190
1
 
3
 
! Отговори
Сергей Станишев преди 15 години
Здравейте циркаджии