Първанов връчи мандата на ГЕРБ

Зам.-директорът на Световната банка Кристалина Георгиева няма да се включи в кабинета
16 юли 2009 10:10, Красимир Ангелов
100
Първанов връчи мандата на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

 

Президентът Георги Първанов връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

При връчването на мандата държавният глава пожела на неформалния лидер на ГЕРБ да състави бързо ефективно действено правителство, което да изпълни очакванията на българските избирател.

Според Първанов приоритет № 1 ще бъде изхода от кризата и изработването на бързи антикризисни мерки.

След около 20 минути разговор между двамата държавният глава връчи мандата на Борисов за съставяне на правителство.

"Ще се положат усилия за намаляване на министерските кресла", обяви Бойко Борисов след срещата с президента.

Той обаче не уточни дали става дума за сливане или премахване на министерства.

„Надяваме се, че ще направим всичко възможно да намалим разходите“, добави той 

„За първи път чувам от медиите, че Анастас Анастасов ще е министър на правосъдието. Знам, че има депутат Анастас Анастасов, но ще почакате още седмица и ще видите“, каза Борисов.

Още по темата

При връчването на мандата президентът Георги Първанов пожела на неформалния лидер на ГЕРБ да състави бързо ефективно действено правителство, което да изпълни очакванията на българските избирател за промяна, водеща до стабилност.

Според Първанов приоритет № 1 ще бъде изхода от кризата и изработването на бързи антикризисни мерки.
На срещата присъстваха още председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Според конституцията кандидатът за министър-председател има седемдневен срок, в който следва да предложи състав на Министерския съвет.

Ако не успее, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за премиер.

На влизане в сградата на президентството Бойко Борисов обяви, че зам.-директорът на Световната банка Кристалина Георгиева няма да се включи в изпълнителната власт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
sami shteli da upravlqvat-ne im se deli banicata
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
всички пом-аци и комунисти от бившето управление да заминават в панделката. Айде Бойко!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Абе expert, ти нищо не отбираш от управлние. На България и трябва точно човек като Борисов - прям, водач и деен. Айде спести си червеното мнение.
16
1
 
0
 
! Отговори
Expert преди 15 години
На снимката виждате тримата ***... След Резания Амед и това недоразумение Сергей, сега е ред на мутрокомунизма да доопоска изтормозеното народонаселение, което иначе този път активно гласува... Да ви е честито новото 4-годишно онождане!
15
1
 
0
 
! Отговори
точно така,11 преди 15 години
Да внимават в картинката,щото пътя надолу е ясен!Справка-гаргамел и хасановия дедо,дето гледат като гърмени зайци!Засега-пожелаваме успех и действайте,както обещахте!И всичко ще бъде наред!:))
14
1
 
0
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 15 години
Мандат се връчва на партията, спечелила най-много гласове на изборите, тя излъчва кандидата за премиер! Ето от Конституцията на Република България:Чл. 99. (1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Честито на Герб и Бойко Борисов. Съставяйте новото правителство по-бързо защото БСП и ДПС бързат докато могат още, да сключат още мноооого договорчета, да си вземат комисионните и да оставят на новото правителство да се оправят после. Това е най-крадливото правителство за всички години. Наглярите му с нагляри, гледат народа в очите и глозгат кокъла до последно. Затвор за всички комунисти и фесове.
12
1
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 15 години
Добре де, за какво Борисов е там, той не е избран за народен представител, нито е председател на най-голямата парламентарна група, нито на партията. В качетвото на какъв е там - на бъдещ премиер. Това звучи смешно, защото има време докато се издогне премиерът. По-коректно е да напишете, че мандатът е връчен на Цветанов, като председател на най-голямата парламентарна група. Прости журналисти, какво повече да им кажеш!
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
УСПЕХ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!!А ако нещо решите да се оливате - нямате бъдеще! Народът ще помете и вас. Доказа, че го може.
10
1
 
0
 
! Отговори
JJ преди 15 години
Това е добра новина.Има шанс ББ да започне да бори корупцията.Дано да се променят нещата,че това с тройната коалиция ни върна в 17 век!Не искам да си мисля сега по време на това управление какви компромати ще почнат да вадят серГЕЙ и *** (доган).Хубаво е да видим някой от сегашните министри зад решетките!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ай сега, ред е на новата шоу-програма с 4-годишен договор за ефир!!!
8
1
 
0
 
! Отговори
Бочко преди 15 години
Браво!Успех пожелавам на Бойко и новото правителство!Гласувах за него и съм щастлив, че изгонихме най-сетне крадливия Доган и червените му ***.Дано това правителство изкара успешен мандат и върне доверието на хората в управлението.
7
1
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
г-н първанов,защо "справяне с кризата"? нали сергей до последния си ден казваше "криза няма".или освен онази,световната финансова,сергей и дпс спретнаха и една българска финансова,ей така, за добре дошло на новото правителство?
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Доган и царя
5
1
 
0
 
! Отговори
ясновидец преди 15 години
Не е двойна Коалиция !!Не е двоен съюз!!!А е КЛИКА /нежно казано меморандум/!!! Четворна КЛИКА или ///коалиран съюз на 4 несъвместими идеологии и партии///Тълковен речник: КЛИКА - Групировка от силни на деня хора, обединени от користни цели; ШАЙКА.....Или извод: МЕМОРАНДУМ = КЛИКА = ШАЙКА
4
1
 
0
 
! Отговори
вещер преди 15 години
Много бързате с врачуването!А по-полека,а!?:))
3
1
 
0
 
! Отговори
кака Пенка преди 15 години
на К бе........... кво се прецаква
2
1
 
0
 
! Отговори
кака Пенка преди 15 години
и така НАЧАЛОТО на К е поставено........
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Успех.