След цигарите министър Дянков подхвана и пиячката

Акцизът върху алкохола скача с 15% от догодина
6 окт 2009 13:48,
269
След цигарите министър Дянков подхвана и пиячката
Снимка: Булфото

След като финасист №1 на държавата подложи пушачите на тютюнев геноцид от 2010, сега предложи и акцизът върху алкохола да бъде увеличен с 15% .

С вдигането на налога върху спиртните напитки приходите в бюджета ще са над 60 млн. лв. допълнително, каза той.

Още по темата

Министър Дянков предлага тези пари да бъдат вкарани в здравеопазването и в развитието на спорта.

„Около 130-те млн. лв. от увеличаването на акциза на цигарите ще бъдат предоставени на министъра на здравеопазването и той ще реши какви ще са приоритетите“, зарече се министърът.

Дянков обясни, че ще е добре тези пари да се използват за лекуването на болестите, при които тютюнопушенето има пряк негативен ефект, като астмата.

Финансовият министър каза още, че допълнително 600 милиона лева ще бъдат необходими за здравеопазване през следващата година, с които в момента обаче бюджетът не разполага.

Според него законопроектът за здравното осигуряване предполага повече финансиране и това налага да се мисли за оптимизация на броя и типа болници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
така се прави преди 14 години
Аз си купувам ракия от Бай Иван от провинцията. Не плащам акциз и знам че не е менте. Пък и честно да ви кажа предпочитам паричките да отидат у човечеца вместо в хазната.
158
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Как да не се сети човек с болка за древният Рим, когато се е смятало за чест този, който влезе в политиката, стане сенатор или квестор, като се оттегли, да се оттегли по-беден, разорен дори... и хората да не го мислят за балък, а да му се кланят, защото е загърбил личните си интереси, за да служи на страната си.. или за Франсоа Митеран, който след два президентски мандата, се оттегли скромно в двустайното си апартаментче, което си го имаше отпреди да стане държавен глава... Еххх... :-(
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Българските производители на алкохол трябва да завишат качеството и да се ориентират към износ. Например прехваленото българско вино извън България се счита за нискокачествен оцет.Вдигането на акциза няма да доведе до никакви сътресения, а и дори да се случи нали не искате да ми кажете, че бизнеса трябва да върви за сметка на човешките слабости? Бих се раздвал, ако закъсат. Това означава, че по-малко хора пият и пушат. Бизнеса е кофти.
156
0
 
0
 
! Отговори
whazzzup преди 14 години
както е тръгнало, след като вдигне акциза на цигарите и пиенето, този гей ще наложи акциз и върху хетеро секса, а след половин година и ще го повиши...
155
0
 
0
 
! Отговори
az sam преди 14 години
Точно така,само по този начин ще се реши проблема сас тютюнопушенето и алкохолизиралсия се български народ.Само знаете да пиете и след тожа да плюете,но не директно,а зад гарба подмолно и лицемерно.
154
0
 
0
 
! Отговори
изтребител преди 14 години
Относно хулиганите не си прав.Едни от най-фанатичните публики е тази на Адо ден Хааг.Правят си зверски побойща с феновете на Фейнорд и т.н. Не това е проблем днес обаче, а слабоумите на управляващите. Много е авторитетен Бойко, ама около него май само алтави гейове има.
153
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
151 - изборът го имахме на 14.01. Ако след като куките ни набиха, на другият ден се бяха събрали не 2 000, не 20 000, а 200 000 души, ако бяха сгазили еничарите куки, ако бяха нахлули в парламента и бяха направили сеч вътре, после можеше да сложим кой да е на власт - и той щеше да внимава в картинката, защото щеше да знае, че поже да му се търкулне главата по жълтите павета при следващата революция !!! Всеки почти политик по света се облагодетелства, но поне да е с мярка.
152
0
 
0
 
! Отговори
fin преди 14 години
до Българин: ти определено си типичен 'българин'... нещо като не ти отърва, започваш да плюеш който в момента е на власт... Аз не защитавам никое правителство, не ме интересува политиката..искам само да отбележа, че всичко в тази държава не е наред не защото управлява този или онзи, а защото нито един от всички негодуващи не иска да започне да променя първо себе си и собствения си манаталитет... управляващите са извадка от този народ...
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
то па един избор имаме - хвани единия удари другия
150
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Работете яко, за да храните ***, чиновници, работете за да има и новите управляващи от чий труд да си напълнят сметките в Швейцария с милиарди... работете и псувайте, като нямате пари да пийнете и запушите, като се приберете каталясали от работа !!! *** народ, злочеста участ !!!
149
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Бе как си представяте да търсят и конфискуват заграбеното от предната власт, като смятат и те да крадат? Ми ако после БСП-то дойдат пак и погнат Герб? Не проумявате ли, че те са клонинги от едно котило? Можехте да изберете Български партии на изборите - АТАКА, РЗС, БНС - но вие избрахте некадърният и крадлив Б.Б., затова работете сега, роби прости и нека държавата да вип рибира половината пари, преди да ги видите още, теглете си от простотията !!! Под турско султанът само десятък е събирал !!!
148
0
 
0
 
! Отговори
roro преди 14 години
Е тоя ушатко скоро ще ми иска да си плащам акциз и като боцкам жената сигурно! Егати аматйора!
147
0
 
0
 
! Отговори
roro преди 14 години
Е тоя ушатко скоро ще ми иска да си плащам акциз и като боцкам жената сигурно! Егати аматйора!
146
0
 
0
 
! Отговори
fin преди 14 години
...и не се изхвърляйте толкова...за разумно пиещите по чашка качествено питие за удоволствие един или два пъти седмично няма никакъв проблем... просто консуматорите ще трябва да се поспрат...дай боже!
145
0
 
0
 
! Отговори
Студент преди 14 години
Така е! Обичам си България повече от всичко,но немога да си изкривя душата.Пълни сме с комплекси и затова сме на това дередже.И в Англия има хулигани,и в Холандия,и в Германия...но такива хора не смеят да чупят и да се бият по стадионите,защото има закони и тези закони се прилагат.Тука също има закони,но само ги има на хартия.Дано поне за следващото поколение нещата се променят,но се съмнявам,защото нещата стават по-зле и по-зле...
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Vednaga ti pisah edin goliam plus
143
0
 
0
 
! Отговори
edna преди 14 години
Аз не пия и не пуша,но това ли е големия финансист?!!!Дянков,що не се пръждосаш в Световната банка?Не те щат там,та тука ли се учиш.Така не се пълни хазна.
142
0
 
0
 
! Отговори
fin преди 14 години
Смешни сте всички,които мрънкате, че ще ви поскъпнат пороците.Не понасям хора,които всеки ден мрънкат колко са бедни, казват на детето си, че нямат парички да му купят това или онова, но за цигарки или ракийка ежедневно винаги ще се намерят левчета.Ясно е, че това не е начин за оправяне на бюдежета на една затънала държава,но ако доведе до това поне една разумна част от населението да се откаже от този просташки мантелитет, пак ще има своята значимост...
141
0
 
0
 
! Отговори
Студент преди 14 години
Без обиди за кадрите от УНСС.Човека си беше прав като ти написа,че пишеш пълни глупости.Много ясно,че увеличаването на акциза ще доведе до увеличаването на себестойността на продукта,а това ще рефлектира и върху увеличаването на цените на продукцията,чийто качества дори може да бъдат занижени от гледна точка на намаляване на разходите.Ще има по-малко търсене и естествено намаляне на работните места.така че мисли преди да говориш.От УНСС поне ни учат на икономика,колкото и да ни плюят
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Tuka vece si prav Vsichko e zaradi nashiya balkanski mantalitet Az ot 10 god. vsiako liato sam na rabota v Holandiya Chesto kazvam na moi priyateli tuk che nay goliamata mi pechalba ot tozi gurbet e che uspiah do goliama stepen da se otarva ot balkanskiya si mantalitet