1.5 точки от 5 възможни за Желева

Чакаме 24 часа дали ще я одобрят за еврокомисар
13 яну 2010 07:00,
364
1.5 точки от 5 възможни за Желева
Снимка: БГНЕС

В едно от най-обсъжданите и оживени изслушвания досега за Комисията на Барозу, Румяна Желева беше изслушана (и разпитана) от членовете на комитета по Развитието, околната среда и външните работи на Европейския парламент.

В него имаше всичко - обвинения, въпроси по принципни проблеми, въпроси за детайли, дори покана за България.

Бизнес интересите водят до несправяне с кризите

Номинирана за длъжност, която включва отговор на кризи, Желева не успя да покаже компетентност дори по основните елементи на контролирането на кризи, или дори общуването, пишат повечето европейски специализирани издания.

Обвиненията за притежаване и управление на консултантската компания „Global Consult“ не бяха опровергани по удовлетворителен начин от Желева, което настрои евродепутатите доста негативно спрямо нея.

Тя ги обърка допълнително, като опита да раздаде документи по време на сесията, които бяха само на български и немски.

Английският не винаги е по-добър от майчиния ти език

Още по темата

Желева отговаряше на въпросите на английски, без да използва слушалки и по време на отговорите сменяше слушалките, което може да й струва поста комисар (ако документите за бизнес интересите бъдат преценени като задоволителни).

Очаквайки враждебни въпроси, Желева си беше приготвила някои отговори, които прочете, но те не бяха достатъчно ясни, за да убедят присъстващите. Някои от въпросите изглежда не бяха разбрани и доведоха до отговори, които бяха сходни.

Изслушването

За да сме честни, Желева се справи с въпросите по определени теми, но настроението и напрежението, които се бяха натрупали, дадоха отражение, пише "Айриш таймс".

Първата серия въпроси открито нападнаха Желева, прозрачността и всякакво доверие към нея. Тя заяви, че „всички обвинения срещу мен и съпруга ми са напълно неоснователни – така че мисля, че можем да се концентрираме върху хуманитарната помощ, която е много по-важна“.

Само ако беше толкова просто

Депутатът Първанова, която беше предала поисканите от ЕП документи за компаниите на Желева заяви, че тя не е направила нищо лошо, но направеното от Желева е незаконно в България, защото не може да е ръководител на компания и депутат по едно и също време.

Някои поискаха подробности за компаниите, за които се смята, че са собственост на Желева и съпруга й, за продажбата им и за колко.

Документите и сметките трябва да бъдат прегледани от ръководството на комитета и решението ще бъде взето след оценяването им.

 „Обвиненията срещу съпруга ми и мен са тотално и напълно неоснователни“, промълви в защита Желева.

Ще разбрем обаче дали е така, след 24 часа, тогава ще излезе решението на ЕП за Желева и за България.

Засега е ясно, че българската кандидатка за поста еврокомисар получава 1,5 точки от 5 за представянето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
0
 
! Отговори
Пат Пойко преди 14 години
Не ми се сърдете на мен, че не съм избрал Йелева заради нейните лични качества! Та тя не притежава такина!
256
0
 
0
 
! Отговори
Хахо преди 14 години
Хе хе хе...Бат Бойко сега ке ги скастри.
255
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Доста НЕАДЕКВАТНА и най-вече ИЗНЕРВЯЩА и ДРАЗНЕЩА личност е Румяна Желева.Не се сещам да е имало интервю, изявление или пресконференция, на което да не се изцепи или изложи, и то явно без да го осъзнае.
254
0
 
0
 
! Отговори
До изнервена преди 14 години
Аз не подкрепям кандидатурата на Желева, но Вие е хубаво да прочетете малко повече за поста "евро комисар". Хората там се номинират от страните си, но в момента, в който го заемат, те спират да се считат граждани на съответната страна. Това е основно изискване към тях. Така че, не говорете за това да работят за страната ни... Това е работа на евро депутатите, не на евро комисаря.
253
0
 
0
 
! Отговори
гуньо преди 14 години
Независимо,че Желева ми е крайно антипатична не би било добре за България да остане без еврокомисар. Ако това се случи цялата отговорност би следвало да се поеме от лицето/а което е лансирало за поста.
252
0
 
0
 
! Отговори
Бо, до 231 преди 14 години
Ако преизчислим по шестобалната 1.5/5*4+2 (частта на 1.5 от 5 по 4 + 2 - защото не може да има по-малко от слаб 2 ) ще получим среден :) 3.2, което пак си е отвратителен резултат. Груба грешка на Бойко - много груба -(като се има предвид конфликта на интереси - много ясно, че ще я атакуват точно там) Барозу му го намекна, ама кой да слуша. Сега Бойко е в цунг-цванг - без полезен ход. Сега Бойко какво може да направи - Желева ни еврокомисар, ни министър на външите работи.
251
0
 
0
 
! Отговори
Gaskoing преди 14 години
Аз съм Машинист, и на нас заплатите не ни ги изплатиха както обещаха, и на лекарите! до къде щя е докараме само не знам!
250
0
 
0
 
! Отговори
до 240 преди 14 години
Да ГЕРБ са нещо наистина по-различно, трагично по-различно.
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Британски тв канал си търси човек за мумия
248
0
 
0
 
! Отговори
Iznervena преди 14 години
Моето лично мнение е, че българските евродепутати на първо място, трябва да работят за доброто име на България и да оставят междупартиините си различия тук. Снощната случка е удар по и без друго лошия ни имидж. Тези документи за фирмите на Желева е трябвало да бъдат представени пред ЕП, разгледани и проучени преди т.нар. изпит. Ако пък не са разбрали, че не са представители на една или друга партия в европарламента, а на страната ни, просто нямат място там.
247
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Даже и да бъде одобрена, мисля че няма да има нужния авторитет. Това няма да е добре за нашата държава и нейния работодател. Почтенните хора си подават оставката в такъв случай. Скандален е опита и да се задържи там.
246
0
 
0
 
! Отговори
Васко преди 14 години
Не знам за некадърна , но определено е отмъстителна и злобна. Физиономията и го издава. Относно фирмата и - най-вероятно си е мислила , че е като в мизерната ни държавичка - кучетата си лаят , а кервана си върви. Но за нейно нещастие в ЕК не е така. Такава липса на кадри каквато има в ГЕРБ аз лично не съм виждал.
245
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Желева трябва да подаде оставка от всички заемани държавни постове преди да се върне в България, а на връщане да ползва икономична класа на редовните авиолинии. Не съм сигурен дали Бате Гойко осъзнава, но отчайващото й представяне пряко ще рафлектира върху отношението на евроинституциите върху България. Това, което показахме снощи беше шикълкавене и некомпетентност. Бате Гойко е необходимо сериозно да се замисли върху бъдещето на кабинета си.
244
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Че то вече е факт-щом и на лекарите не дадоха заплати за празниците...смятай какво остава за другите.
243
0
 
0
 
! Отговори
. преди 14 години
i da pokazva6 stoinostta i sposobnostite si 4rez deistviq,a ne s golemi prikazki ostava da vidim dali GERB 6te si izpati zaradi mnogoto govorene bez pokritie,ili naistina 6te svur6i ne6to v polza na naroda.az oba4e si mislq,4e 6tom dosega nqma povdignato obvinenie sre6tu Stani6ev i Dogan,a i ni6to ne se govori zatova-ni6to nqma da se promeni v na6ata stranica bratq.6te si umrem kato ku4eta
242
0
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 14 години
НАРОДЕЕЕЕЕ??????
241
0
 
0
 
! Отговори
EU преди 14 години
Малко и са точките на Желева за ЕП, това е ясно.С тая бройка точки може да се пласира за американския пазар, но ако научи по-добре английския.
240
0
 
0
 
! Отговори
. преди 14 години
Principno bulgarite sme zavistlivo pleme. I ako nqkoi se izdigne,burzo gledame da go opliuem.Iskam da kaja,4e ne zavijdam na bogatite i uspeli hora.Trqbva da se priznae oba4e,4e mnogo ot tqh sa naduti,ne uvajavat nikoi i sa zabogateli po sumnitelen na4in.Taqh nadejdi 4e GERB 6te bude ne6to po-razli4no ot vsi4ko koeto sme vijdali dosega.Uvi dosta 4lenove na tazi partiq,prekaleno burzo se vuzgordqha i otvoriha golemi usti.Stupiliqt zdravo na zemqta 4ovek,znae 4e po-razumno e da si skromen
239
0
 
0
 
! Отговори
жоро преди 14 години
ние не гледаме кой ще ни свърши работа а гледаме кой от коя партия е. Кунева се утвърди като добър Еврокомисар но не ще бъде от ГЕРБ. Видяхте ли що придставлява ГЕРБ
238
0
 
0
 
! Отговори
НДСВ преди 14 години
Оценката не е от знания ;)Дадоха и висока оценка заради поканата за гости,на цаца в Бургас ;)