Топикономист – българин, съветва Борисов

Проф. Илиян Михов от години преподава във Франция
20 яну 2010 14:39,
95
Топикономист – българин, съветва Борисов
Илиян Михов. Снимка: insead.edu

Професор по икономика във Франция ще съветва занапред премиера Бойко Борисов.

Илиян Михов, който от години преподава макроикономика в INSEAD – елитно френско бизнес училище, сяда в стола на Кристалина Георгиева, която заминава като еврокомисар в Страсбург.

Преди месеци Икономическият департамент на университета в Кънектикът нареди двама българи в Топ 1000 на топикономистите в света.

Челното 99-о място бе отредено за настоящия ни финансов министър Симеон Дянков, докато средата на таблицата –  564-то място е за Илиян Михов.

Упорити слухове твърдят, че двамата – Дянков–Михов, са в основата на икономическата и финансовата програма на ГЕРБ.

Илиян Михов е учил в САЩ, завършил е бизнес администрация в Университета в Южна Каролина, продължил е образованието си в университета в Принстън, където през 1996 защитава докторска степен.

В същия университет преподавател е бил настоящият ръководител на Федералния резерв Бен Бернанке.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
67 преди 14 години
Щото българия няма оправия :)
68
0
 
0
 
! Отговори
СВЕТЕЦА преди 14 години
То по футбол сме на 21 място амааааааааа.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
българи са в Топ 1000 на топикономистите в светаа защо тогава България е на дъното?
66
0
 
0
 
! Отговори
СВЕТЕЦА преди 14 години
Ролята на политиката се измества от все по-голямато нарастване на значението на икономиката в обществото. Глобализацията продължава да нараства и да засяга обикновените хора все повече, на международната сцена излизат не държавите, а големите международни корпорации в които е съсредоточен световния капитал.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Илиян Михов - баровеца
64
0
 
0
 
! Отговори
СВЕТЕЦА преди 14 години
Валутен съвет, но побългарен. Целта беше да се елиминира начина, по които БНБ работеше преди това. Мисля, че БНБ пак не работи ефективно, но какво да въведем сега. Нов Валутен съвет или да вземем пример от Панама. В Панама няма централна банка, няма проблеми. Не в смисъла, който е влагал Сталин, а просто няма кризи
63
0
 
0
 
! Отговори
мемо преди 14 години
ще ви кажа нещо държава влязла в валутен борд,много трудно ще се измъкне от калта
62
0
 
0
 
! Отговори
георгиев преди 14 години
ролята на политиката е да създава условия за оптимално развитие, а не да се гради върху несъвършенства
61
0
 
0
 
! Отговори
Мама преди 14 години
Що така бе маме,татко ти ще ти е б е мамата болшевишка!ама за тва ли те пратихме у чужбина бе *** некадърник?да бях направила аборт по нямаше да ме е срам бе ***!Не го знам кой е Илиян Михов, но ако ще се занимаваме с подобни етатистки идеи, по-добре да идем при извора напр. чл.***.Иван Ангелов или проф.Чавдар Николов.България има парична политика, с една малка особеност тя няма представител в управителното тяло, което я провежда. Това при нас не е валутен борд, а е практически въведено евро. Валутен борд, който има пълно покритие, та дори има покритие и над пълното, е фактически отказ от собствена валута. Т.е. ние сме приели еврото, и за нас е в сила паричната политика на ЕЦБ. Наличието на политически риск за отказ от тази схема не променя нищо друго, освен леко рисковата премия по кредитите. Нищо друго не променя. Като част от евро-зоната, ние практически не можем да провеждаме собствена парична политика. Иначе ще се получат абсурди, които ще ни унищожат.Валутен борд означава фиксиран курс. Той може да се фиксира и без БНБ да има резерви да изкупи всички левове. Но като има, това вече е прието евро.
60
0
 
0
 
! Отговори
СВЕТЕЦА преди 14 години
Аз се чудя друго,защо трябва да дойде някой от вън па макар и добър специалист за да ни учи?Всеки знае че в България не могат да се прилагат основните икономически закони.В учебниците е едно на практика съвсем друго.Тука се получава разминаването.То няма и икономика ,камо ли да се управлява.Трябваше хора запознати с модела в Б.Г. да се заемат и да реагират адекватно.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Научи се да пишеш първо правилно и тогава пиши коментарии .Към 58 номер.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ И ФАКТА 4Е,ЦАРЯ-***-СИМЕОН И ТОИ ДОВЕДЕ ГОЛЯМИ МОЗАЦИ ОТ САЩ КОИТО ДОВЕДОХА БЪЛГАРИЯ ДО ГИБЕЛ И МИЗЕРИЯ , КОИТО БЯХА СЕ ИЗУ4ИЛИ В САЩ ДА КРАДАТ И ОГРАБВАТ НАРОДА И БЪЛГАРИЯ. ТОВА МАИ ЩЕ Е ВТОРО ДЕИСТВИЕ ОТ СЪСИПВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА,АМАН ОТ ТАКИВА У4ЕНИ
57
0
 
0
 
! Отговори
Бъди здрав! преди 14 години
Колега, един икономист е икономист, когато може да даде мотивиран отговор на поставен въпрос. Освен това, един икономист винаги отговаря на поставен въпрос със "зависи". Предполагам, че знаеш защо? А това дали някой е в Уикипедия или не, не е толкова важно. Знаем как може да се стигне да те има там. По-важното е дали Уикипедия дава информация за конкретно решени проблеми от тези икономисти.
56
0
 
0
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Лошо. Очаквах нещо по-истинско....Бай Димитре, ще подмина Орязването на държавните разходи и ще те попитам как се сдържа една инфлация? С хапчета ли?
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Chovekut prepodava na decata na bogatashite,kakvo ste go otxvurlili predi da ste razbrali za kakvo ide rech.Skeptici i pesimisti po-dobre li beshe kato vi upravlqvaxa komunistite ot strugaro-texnikumite. A ?
54
0
 
0
 
! Отговори
xax преди 14 години
A TI KOI SI - v top 1 miliard li si pone
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АБЕ БОИКО,ВЗЕМИ 4ОВЕК ОТ НАРОДА ,А НЕ ПОЛУ-ИЗУ4ЕНИ-ШМАТКИ ЗАВЪРШИЛИ С КРАДЕНИ КОМУНИСТИ4ЕСКИ-ПАРИ СВЕТОВНОИЗВЕСТНИТЕ-СКЪПИ-КОРУМПИРАНИ-ИЗМАМНИ4ЕСКИ-УНИВЕРСИТЕТИ НА ЕВРЕИСКА-САЩ.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ми няма как да има редакция на комеHтар като не си се регистрирал и логнал
51
0
 
0
 
! Отговори
бай Димитър преди 14 години
До NobodyСинковецо, браво, прочел си уикипедия, и ся какво правим?За жалост плитките знания не помагат.Моделът на Кейнс за излизане от кризата е неприложим в България заради Валутният борд.За това се прилага другият основен модел - урязване на държавните разходи, сдържане на инфлацията и връщане доверието на инвеститорите
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БРЕИ КАКВИ ИЗУ4ЕНИ МОЗЪЦИ ИМАЛО В БЪЛГАРИЯ.ВСИ4КИ СА ЗАВЪРШИЛИ В САЩ И БИЛИ МНОГО ИЗВЕСТНИ,САМО ДЕТО НИКОИ НЕ БЕ 4УЛ ДОСЕГА ЗА ТЯХ И ИЗВЕДНЪЖ В ТОП-10 ,ТЕЖКО НА БЪЛГАРИЯ И БЕДНИЯ НАРОД ОТ ТАКИВА ГОЛЯМИ МОЗАЦИ