Май е окончателно: здравната вноска остава 8%

Дупката в НЗОК ще се пълни от вноските на чиновниците
15 мар 2010 12:27,
908
Май е окончателно: здравната вноска остава 8%
Снимка: БГНЕС

Размерът на здравната вноска няма да се променя, съобщи на пресконференция финансовият министър Симеон Дянков. Още на правителствено заседание в сряда Дянков ще внесе предложение министрите да отменят решението си от миналата седмица, с което увеличиха вноската от 8 на 10%.

След обратния завой за размера на вноската здравната каса ще се пълни от държавните служители, т.е. те ще започнат да плащат своята част от здравната вноска.

Още по темата
Дянков смята, че това е по-добро решение, отколкото да се товари бизнесът.

До този извод стигнали след анализ във финансовото министерство едва след като вече беше взето решението за вдигането на вноската.

Новата версия на правителствената политика ще засегне 150 хиляди души и ще донесе очаквани приходи от 150 млн. лв.

При предишното решение на министрите трябваше да се съберат 300 млн., за да се запълни дупката в НЗОК. Резмерът на дупката в касата обаче вероятно е преценяван без анализ, защото финансовото министерство е направило такъв едва сега. И сметките показали, че освен 150-те милиона, които ще бъдат събрани от държавните служители, ще бъдат спрени някои течове и така дупката ще се запълни.

Дянков обясни, че по този начин правителството гледа „по-напред в бъдещето, а не само в следващите няколко месеца“.

Мярката ще влезе в сила от средата на годината, като държавните служители ще поемат плащането и на социалните си осигуровки. 

И друг принципен аргумент: „Трябва да има равноправие пред закона. Това не е само мярка за намиране на нови приходи. Сега е добър момент да стане“, обави Дянков.

Въпреки че трябвало да има равнопоставеност на всички работници и служители, на днешната пресконференция стана ясно, че предложението все пак няма да важи за всички.

От думите на Дянков се разбра, че са водени разговори с Цветан Цветанов, след като през уикенда униформените скочиха срещу това да плащат здравни вноски.

Така за служителите на МВР се обмисля да има допълнително стимулиране.

„Обсъжда се вариант за допълнителни социални стимули за сметка на плащането на здравната вноска“, каза Дянков, но не уточни какви.

Това щяло да стане ясно в петък, когато финансист №1 ще представи нови мерки за излизане от кризата. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


908
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
855
0
 
2
 
! Отговори
Priest до 866 преди 14 години
Не само е некадърник, той е и престъпник!!!
854
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
Дянков напални хазната с пари но мисли от къде и не пипай народа и без друго е измъчен чудят се от как да изкарат месеца с тези мизерни заплати .Създаи работни места да работят да трагне икономиката .На народа му писна вече.
853
0
 
2
 
! Отговори
сталин преди 14 години
МАЙ.. И НА ТЕБ НЕ ТИ Е ЯСНО НИЩО...ЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА СЕ ВЪРНЕШ ТАМ ОТ КЪДЕТО СИ ДОШЪЛ...А?!
852
0
 
5
 
! Отговори
amido преди 14 години
На Дянков политиката стана на където духа вятъра и то на там се обръща.Толкова ли не разбира или не вижда в какво състояние е народа пък иска още да ги дере.Какво още да ти дадем? душите ли ни искаш? теглим вече кредити за да ти платим.Защо не помисли малко и за безработицата вдигането на заплатите като на Европейските граждани за да можем да ти напълним алчните ти очи с пари за хазната пък другото го направихте и по скъпо от Европа. Нали и ние сме европейци накарай ни да се почустваме поне.
851
0
 
5
 
! Отговори
ASS преди 14 години
Ei toia amerikanec,zashtoto nemoga da go nareka bylgarin, NEMOGA DA GO GLEDAM POVE4E GOSPODIN DIANKOV.Abe boiko vzemi go raskarai be kvo tolkos si sa vlubil v edin nekadyren finansist CIALA BYLGARIA VIJDA KOLKO E NEKADYREN SAMO TI LI SI SLIAP NEZNAM
850
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добре и какво излиза сега. Държавен служител съм в инспекцията по-труда, ще ме пуснат в неплатен отпуск, трябва да си търся някъде работа, ще отида при работодателя и ще го моля да ме вземе на работа но без трудов договор защото по ЗДС нямам право на трудов договор. След като се върна на работа ако ме пратят да проверявам договорите на този работодател, кво става. ЕГАТИ АВТОРИТЕТА ДЕТО ДЪРЖАВАТА НИ ПОДЪРЖА, А ЩЕ СЕ ПОДПИСВАМ ЧЕ СЪМ ЗАПОЗНАТ С МОРАЛНИЯ КОДЕКС НА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ.
849
0
 
5
 
! Отговори
До 866 преди 14 години
Некадърен беше Тодор Живков, че изпусна властта. Преди нямаше мерцедеси, нито чужбина (западна), но всяка година на море. Сега колкото искаш мерцедеси по улиците, можеш да ходиш на Запад колкото искаш (ако има с какво), но няма ... ни море, ни хляб. Само пасти.
848
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Току що прочетох че в мерките за преодоляване на кризата е предвидено работещите б бюджетната сфера да излизат принудително в неплатен отпус. Е кво излиза, намаление на заплатат със 100 лева, неплатен отпуск през които не можеш да работиш тругаде защото ги е забранено в ЗДС, е и скакво ще живее държ. служител, с какво ще си плаща кредите. Излиза че да си държаван служител е наказание. Нещо много шантаво има в тази история.
847
1
 
1
 
! Отговори
nqkoi преди 14 години
protestira6t napalno sam saglasen s teb bratle
846
0
 
2
 
! Отговори
nqkoi преди 14 години
idelen si da te sloja na dartsa v ka6ti i da te celq mejdu cakite
845
1
 
5
 
! Отговори
роки преди 14 години
NA WSI4KI NI E IASNO KOLKO SA KOMPETENTNI TEZI OT GERB. NA TIAH PAK IM E YISNO,4E NIE NIKOGA NIMA DA IM POTARSIM SMETKA ZA DEISTVIATA IM,ZA6TOTO SME NAROD ,KOITO E STRAHLIV I NE SI ZNAE PRAVATA.DARJAVNITE SLUJITELI VINIAT 4ASTNITE ZA NEKADARNOSTA NA DIANKOV-I OBRATNOTO.SAMI 6TE SE UNI6TOJIM A TEZI *** 6TE PRODALJAT DA SI JIVURKAT.PRODALJAVAITE VSE TAKA-TO E ZALOJENO V MANTALITETA VI.
844
3
 
7
 
! Отговори
Protestirash преди 14 години
Дянков е пълен некадърник
843
4
 
3
 
! Отговори
Мирка преди 14 години
Отивай едва ли ти можеш да ми кажеш какво е да се работи в Шел, не си на моето ниво така че...
842
3
 
6
 
! Отговори
Мика Свирка преди 14 години
Мирче, не се пали! Ако ти кажа къде работя - ще хлъцнеш! В Шел :)))))))))))))))))))))))Наблягай на ученето! пише се магистЪр, а не магистАр! :))))))))))))))) В големите фирми особено много се държи на грамотността на служителите. Е ако е на каса в бензионстанцията - може и така да те вземат! Чао, отивам да изведа децата на разходка!
841
1
 
1
 
! Отговори
iKoko преди 14 години
а юни и юли как ще е ?
840
3
 
2
 
! Отговори
Мирка преди 14 години
Ами как и аз взимам от държавата,от вас.Щом ти си толкова умен прави го и ти.А публичната администрация ми е напълно достатачна за Shell аз там си карах старжа и чакам да завърша за да започна работа там.Ти май си в облаците някаде.Не си излизал до сега на пазара на труда.Запил си се в държавната службица без развитие и заплата.там ще си останеш с тези разсъждения.
839
2
 
5
 
! Отговори
Мирка Свирка преди 14 години
А защо избра ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ? От любов към администрацията, или там беше най-нисък бала? В Шел ще те вземат с инженерно образование или сериозна икономическа специалност. А има и специалности по бизнесадминистрация и бизнескомуникации, ама за там не ти е достигнало! Ще си продаваш парцалките в МДЛ-а... Между другото студентите се осигуряват от държавата - ти и от там ли бозаеш
838
2
 
4
 
! Отговори
Мирка преди 14 години
Казах вече в Shell но няма да се навия на държавна работа.Това си е направо падение
837
1
 
4
 
! Отговори
Мирка Свирка преди 14 години
Какво ще работиш като порастнеш, а Мирке? Някой те попита. Нали учиш за чиновничка
836
3
 
2
 
! Отговори
Мирка преди 14 години
Ще работя в Shell предполагам поне така го мисля за сега но може и нещо по добро да излезе.Има реализация за всички стига да сме упорити