Да плащаме и осигуровки? Цинично е, твърдят от МВР

Ще компенсират ли доходите ни, ще изравнят ли правата ни, пита синдикатът на униформените
14 мар 2010 14:24,
918
Да плащаме и осигуровки? Цинично е, твърдят от МВР
Снимка: Булфото

Държавните служители и служителите в МВР да плащат сами осигуровските си, предлага правителството. На фона на ниските заплати и „спестените” плащания за извънреден труд и работа при застрашаващи живота и здравето условия това намерение звучи, меко казано, цинично, се казва в писмо, изпратено до медиите от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

"Вярно е, че като държавни служители в МВР сме освободени от задължението да плащаме осигуровки - вместо нас го прави държавата. Срещу освобождаването от това задължение обаче ние сме лишени от ред права, на които се радват останалите граждани на Р България:

- Нямаме право да напускаме страната, без да уведомим работодателя. Нямаме право да напускаме дори гарнизона (каквото и да значи това след девоенизацията на МВР), без да уведомим работодателя.
- Нямаме право на колективен трудов договор;
- Нямаме право на ефективна стачка;
- Нямаме право да работим и на друго място;
- Нямаме право да членуваме в политически партии;
- Лишихме се и от ред други права, подписвайки декларациите за достъп до класифицирана информация;

За разлика от останалите граждани имаме някои допълнителни права: правото да носим оръжие. "Макаров" със стоппатрони срещу "Калашников" с бойни.

Правото да ползваме безплатно градския транспорт при изпълнение на задълженията си. В края на миналата година се опитаха да ни го отнемат. Запазихме си го.

Честито на колегите от Кюстендил например - сега могат да продължат да се возят безплатно по всички линии на автобусния транспорт, трамваите и метрото под Хисарлъка.

Правото на неприкосновеност при изпълнение на служебните задължения. А в кой нормативен акт е дефинирано понятието "неприкосновеност"?

Едва ли има служител на МВР, който да има нещо против да се изравнят задълженията ни с тези на останалите граждани на Р България. Но при условие че се изравнят и правата ни!

Някои политици прозряха, че идеята щяла да предизвика недоволството ни. Но то вече беше предизвикано от някои други идеи - както и от липсата на някои такива.

Очаквахме увеличение на доходите си. Дотук тенденцията беше към намаляване.

Ако това с осигуровките се приеме, без разликата да бъде покрита по някакъв начин, къде отиваме? С 10-15% по-малко и от сега? Ще се компенсира ли по някакъв начин реалното (и поредното) орязване на доходите ни?

Ако до 20.03.2010 г. не получим някакъв отговор на този въпрос (както не получихме досега и на доста други), какво ни остава, освен да заявим на висок глас, че ще се борим за малкото останали ни права докрай?", се казва още в писмото на федерацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


918
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
773
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Пич преди 14 години
Не е проблема в броя на полицаите, но май който за друго не става - полицай. Дори не е проблема и в осигуровките, ще плащаме щом трябва, но докога ще ни цакат само с обещания. Разберете, условията на труд са гадни, защита - никаква, а само с мускули нестава !!!!
772
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
ами явно толкова сте образована
771
0
 
2
 
! Отговори
obiknoven chovek преди 14 години
Iskam da napravia komentar na izkazvaneto na choveka s sevdonim Niakoi!!!!...Dragimi Gospodine neznam koi si i kakav si no iskam da vi kaja che takiva kato teb koito se biiat v gardite che sa spechelili paritesi s chesten tryd tova vaobcnte ne mi se viarva zacntoto takiva novobogatacni kato vaz razbixa milatani rodina Balgariia.Ne vi triabvali Policai zacnto???Zacntoto ste edin ot vsicnkite Mafioti koito nocntem ne mogat da spiat i taino se straxyvat ot zakona.I za vaz cnte ima viden den...
770
7
 
1
 
! Отговори
Някой преди 14 години
Не мога да разбера защо хората са толкова озлобени към богатите и успелите като мен. Аз бих се радвал всички да получават по-високи доходи. Имам и идея как може да стане примерно за полицаите. Те са около 60х. Уволняваме половината и на останалите ще им повишим заплатите. И без това толкова не са ни нужни. Мен лично ми трябват 20-на да отцепват бул. България като слизам с джипката от Бояна.
769
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ало лекарчето...колко пьти ти се застраши живота докато си на дежурство ?Най-опасното нещо при вас е да хванете някоя венерическа болест от сестрата...
768
6
 
1
 
! Отговори
ZAX преди 14 години
Който не му харесва в МВР,айде чупката.
767
1
 
4
 
! Отговори
bobo преди 14 години
време е вече някой да изхвърли ***
766
3
 
5
 
! Отговори
BG Army преди 14 години
Ами няма да има кандидати за работа нито в полицията, нито в армията нито като държавни служители. Вторият вариант е засилване на рекета и корупцията сред тях. Да му мислят онези, които ще допрат до тях. Една държава като не си знае интереса, сама си подрива основите. Симеончо, симеончо! Нали на тях се крепи държавата и вашите постове!
765
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много по-цинично е сами да си плащат осигуровките върху доход от 420 лева безработни, регистрирани в Бюрата по труда, но без право на обезщетения, съответно без доходи...
764
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да сравним квалификацията, тежестта на работа, рисковете, натовареността, осигуреността, заплащането, привилегиите на МИЛИЦИОНЕРИТЕ/ПОЛИЦАИ/ЧЕНГЕТА и ЛЕКАРИТЕ от Бърза и Неотложна Медицинска Помощ Ботевград.Лекарят беше длъжен денонощно да прави сам прегледи в кабинет и на домашни посещения, на обществени места, в РПУ на МВР _ да преглежда, и освидетелства задържаните престъпници, да се занимава с болни пациенти, пияни, наркомани, престъпници, дрогирани, вкл. катастрофи, полицаи, , поставя висококвалифицирани диагнози, прави изследвания, манипулации, попълва медицинска документация, постоянно да поддържа и повишава квалификацията си, вкл. шест години висше медицинско образование, още почти толкова специализация, курсове, медицинска литература....., да ходи по съдилища като свидетел. Всичко тога го изправя пред многобройни, ГОЛЕМИ рискове и хроничен стрес _ от зарази, нападения, психическо, емоционално и физическо претоварване, и малтретиране _ невъоръжен, без охрана, климатични условия, престъпници, и мн. други. Полицаите учат много по-малко( някои само по шест месеца школа), въоръжени са, на групи, работата им е по-ниско квалифицирана, имат повече защита и права, много повече привилегии _ за първа категория труд с ранно пенсиониране, с привилегии, както пише #1, по-високи заплати, с допълнително заплащане на осигуровките от държавата(което е виртуално, ненавременно, некоректно) и т. н., а дори нямат право да свидетелстват за престъпления, където често закъсняват или си претупват работата според зависи, най-важното да се надраска нещо формално след повече от месец от извършено престъпление.Какви осигуровки, заплата, признателност, привилегии получават лекарите: заплата под средната за страната, по-ниска от полицаите, осигуровките се отдържат от заплатицата, няма привилегии за пенсиониране, вечно има недоволни, които се оплакват от нещо и не може да им се угоди... Разбира се колкото по-нагоре в ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, толкова повече незаслужени, цинични привилегии, най-много за президенти(пожизнено???), за т. н. народни представители, министри и т. н., които дори избягват да спазват законите. ПИТАМ, КЪДЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТТА??? Добави мнение
763
1
 
0
 
! Отговори
oho преди 14 години
ei krastavi4ar da ne napusne6 ti poleto samo nqkoi den ,4e 6te ostane6 bez hlqb u racete
762
1
 
1
 
! Отговори
oho преди 14 години
ei golem maj si da znae6 ,gledai da ne ti se stajni samo kogato *** te nabarat za dupeto
761
0
 
0
 
! Отговори
oho преди 14 години
emi kade kadeto ste bili i vie pod masata .....
760
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ei govedo e ba6tati koito za sajalenie ne te e izpraznil na stenata kadeto ti e mqstoto
759
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ei obiknovenata biskvita s tri vi6i i na ulicata .... aide gazati vidql li e stud po nikoe vreme bez san i s otgovornost po golqma i ot vas obrazovanite grajdani,koito ako ne si predlojite skapanite 10 lv za da ne otnesete akt za 300 samo se oplakvate kolko ste obiknovenni samo
758
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
оказа се че 150 000 са държавните служители ако средно взимат по 1000 лв това прави 150 000 000 лв,оделно държавата ги осигурява здравно! Пенсионери,безработни,социално слаби,стипендии на ученици и студенти!
757
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всъщност нямам нищо против да си плащам осигуровките. Гадно ми е просто , че ще ми намалят заплатата с 10 процента. Вие искате ли да ви намалят заплатата. Може би за да няма дискриминация трябва да се намалят заплатите на всички.
756
0
 
3
 
! Отговори
!?!?! преди 14 години
Колега Томов, момчето просто не е добре! Личи му и по погледа и по приказката! Виж му снимката към статията за вноските на държавните служители и ще ти стане ясно
755
0
 
7
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Този министър мисли ли с главата си или мисли че е взел думата на някой митинг.Ало министърчето слез на земята и се огледай къде си.Няма ли кой да го контролира този само бели прави,то не бе скандал с Президента сега с държавните служители утре какво да очакваме от него.Господин премиер това е държава и вие управлявате хора и страната ни не сте на митинг забранете му да се изказва вече когато мълчи е по умен.
754
0
 
3
 
! Отговори
Стоп палка преди 14 години
Спете спокойно служители на МВР ЦЦ ви е опънал чадър за простотиите на Дянков!