Ново 20 – чиновниците ще платят парите за здраве?

Ако държавните служители започнат да плащат здравна вноска, няма да има увеличение
11 мар 2010 11:42,
538
Ново 20 – чиновниците ще платят парите за здраве?
Снимка: БГНЕС

Няма кой знае колко алтернативи на идеята за увеличаване на здравната вноска, обясни пред Народното събрание финансовият министър Симеон Дянков.

Всъщност той представи само една – държавните служители също да започнат да плащат здравни вноски, защото в момента са освободени от тях.

Сумата, която ще влезе в бюджета, е сходна с тази, която би дошла от увеличаването на здравната вноска от 8 на 10%, или по разчети на финансовото министерство – около 296 милиона лева.

Това не е решение, твърдят от БСП. Сергей Станишев смята, че по този начин тежестта на кризата отново се прехвърля върху хората.

Соцлидерът върна вечното обвинение на новите управляващи към тройната коалиция с репликата, че има пари за здраве – 860 милиона лева, събрани в резерва от хората, и то по време на предишния мандат.

БСП предлага да бъдат деблокирани 450 милиона от тях и здравната вноска да остане 8%.

На въпроса защо държавните служители не плащат осигуровки – отговорът на Станишев беше лаконичен: „Дългосрочна политика на държавата”.

Срещу вдигането на „данък здраве” се обявиха и партньорите от „Синята коалиция”. Мартин Димитров е убеден, че частният сектор няма да може да плати тези пари и това ще задълбочи кризата.

Финансовият министър обаче е убеден, че ако няма изненади, ще започнем да излизаме от кризата през април тази година.

„Данните за януари дават плах оптимизъм”, заяви пред народните представители Симеон Дянков. За първи път от октомври миналата година спадът на промишлената продукция е минимален – под 1%. В следващите месеци тя ще излезе на малък плюс.

Дянков призна, че през първите месеци на 2010 година има голям дефицит. Той обаче се дължи на ударното връщане на ДДС на бизнеса, което било борч на предишното правителство.

Другата причина е оптимизацията в администрацията. Платени са повече пари за заплати не защото са увеличени, а защото при съкращаването на хора се изплащат по няколко възнаграждения наведнъж, обясни министърът.

Симеон Дянков е убеден, че бюджет 2010 е добър. Той твърди, че се изпълнява по план и ще продължи така.

В средата на годината е възможно преразглеждане, защото тогава ще е ясно каква част от прогнозите на анализаторите се сбъдват. „По време на криза са възможни изненади”, застрахова се отсега Дянков и допълни, че се надява да са положителни.

В противен случай всички трябвало да „запретнем ръкави за доброто на България”. Правителството е решено да не допусне кризата в Гърция, увери още вицепремиерът.

След като приключи изказването си пред българските депутати, Дянков побърза да излезе от залата, защото му предстои пътуване в Брюксел.

С този аргумент той отказа да отговаря на въпроси по скандала с президента Георги Първанов и готвения импийчмънт.

Докато излизаше от сградата на парламента подхвърли само, че не съжалява за срещата си с президента и че не е знаел, че го записват.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


538
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
482
0
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 14 години
Това ли са ви антикризисните мерки ??? Да бръкнете в джоба на хората , до кога ще търпим тоя Дянков ??? Нали замразихте заплатите, или това означава че само нагоре не може, а надолу може ?? Дянков обърка бюджета, нека да си плати той защо пак ние да плащаме ??? Бойко Борисов кого плаши с тази оставка, нека я хвърли, да видим кой ще гласува пак за него, лично аз никога няма да повторя тази грешка.Другата смешка е за компенсациите за МВР, с какво питам те са повече от другите (военни,съдебна власт и др.) или защото станаха непослушни и стачкуват, а докога другите ще търпят ??? Ще дойдат следващите избори и тогава ще ви благодарим подобаващо .....
481
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Точно начинът по които се прави в момента е безсмислен. Излиза, че тези пари изобщо не са отчислени, съответно ги няма.
480
0
 
0
 
! Отговори
служ.. преди 14 години
БРАВО!
479
0
 
0
 
! Отговори
mimi преди 14 години
za6to e tova razdelenie na darjavni i 4astni slujiteli.Vmesto da se obedenim i da si tarsim pravata zaedno,nie se nastroivame edni sre6tu drugi.Dosega darjavata laje6e,4e pla6ta na darjavnite i zatova im sa niski zaplatite.Sega iska da si pla6tat,no ne im vdiga zaplatite,a te vmesto da si tarsit pravata ot svoia RABOTODATEL-darjavata,se nastrivat sre6tu 4astnicite.ZA6TO-za6toto sme balgari,a ne normalen narod i darjavata znae tova.
478
0
 
0
 
! Отговори
bebkata преди 14 години
Tazi promqna e nenormalna. Plashtaneto na zdravnite vnoski ot durjavnite slujiteli oznachava namalqvane na zaplatite s okolo 22%. Kato se ima predvid niskite zaplati- tova oznachava che shte vzimat po 200 - 300 lv.- tva normalno li e?? Trqbva da se napravi neshto.
477
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да не говорим, че държавните служители сигурно ще бъдат единствените в държавата, които ще плащат осигуровки върху РЕАЛНИЯ си доход. Масово в България "под масата" се взимат заплати по над хиляда лева, а за пред държавата трудовия договор е сключен на минимална работна заплата и осигуровките се заплащат само до този размер.
476
0
 
2
 
! Отговори
Държавен служител преди 14 години
Реалната цел е да се намалят заплатите на държавните служители. Но тъй като е политически неизгодно да кажеш, че ще намаляваш заплати, ето го решението:Настройваш хората едни срещу други, като им казваш:- Ето ! Тези са лошите, защото не плащат осигуровки, но ей сега "справедливостта" ще възтържествува.
475
0
 
2
 
! Отговори
Държавен служител преди 14 години
Много хора май не си правят елементарната сметка, че държавните служители "не плащат" осигуровки към бюджета, защото заплатите им (от които ще дойдат тези осигуровка) се изпплащат ОТ СЪЩИЯ ТОЗИ БЮДЖЕТ. И тъй като е очевадно безсмислено, счетоводно едни пари първо да ги вадиш, после да ги връщаш в бюджета, затова осигурителните разходи за държавните служители да пресметнати направо при формирането на заплатите им.
474
0
 
2
 
! Отговори
tribun преди 14 години
Аз, като държавен служител, съм съгласен да си плащам ЗО, но всики държавни служители ще ги плащат на реалните заплати,докато ревлювците от частния бизнес , ще продължават да осигуряват работниците си на минималната заплата, г-н Данев когато бизнеса почне да плаща осигуровки на деиствителните заплати , а не да дава пари под масата.
473
3
 
1
 
! Отговори
АЗ СЪМ "ЗА" преди 14 години
ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ И ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ !! ДА НЕ ГОВОРИМ,ЧЕ ЕДИН ГОЛЯМ % ОТ ТЯХ СА СИГУРНИ В МЕСТАТА СИ ДО ЖИВОТ!! НИТО КРИЗА ГИ ЛОВИ,НИТО ОСИГУРОВКИ !!
472
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И тогава с ниската заплата и 1000 задължения за какъв дявол ми е да съм Държавен служител, по добре да работя на частно. Скоро видях фиша на колежка с 1 година стаж в една кантора, няква кака - 1800 лв. заплата и 1500 лв. бонус за последния месец, а аз взимам 564 лв. ВСИЧКО. Върша работата на още трима, щото напуснаха, не мога и да стачкувам. И не ми плащат допълнително за това. А частниците взимат по 3 бинки, а се осигуряват на 300 лв. Егати справедливостта, с кеф да и работиш на тая "държава"
471
0
 
4
 
! Отговори
мими преди 14 години
въпрос: защо не вземат да закрият тази здравно осигурителна каса, по нея само разходи а никаква работа не върши.
470
0
 
4
 
! Отговори
Д.Сл. преди 14 години
Искам да попитам частниците и техните служители - колко от Вас декларират истинските си доходи, получени от трудова дейност, които се облагат с данъци? В София не можеш да живееш с по-малко от 1200 лв. общ доход при наличие на собствено жилище. Половин България е вече тук-под наем. А се водят на какви заплати - 500 лв. - да се размърдат данъчните да видят декларираните доходи. При държавните всичко е прозрачно, да се публикува за сведение на народа. А колкото до привилегиите им - те са МИНАЛО!
469
0
 
3
 
! Отговори
тики преди 14 години
При преминаване от трудово в служебно правоотношение на огромна част от сегашните държавни служители заплатите бяха намалени точно с размера на осигуровките.Ето и нормативния акт с които се стори това:ПОСТАНОВЛЕНИЕ No 48от 1 март 2004 г.за заплатите в бюджетните организации и дейностиПреходни и заключителни разпоредби 4. (изм.,ДВ,бр.27 от 2005 г.) На служителите, които след 1 януари 2005 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 9 до 12,45 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл.7, ал.3.
468
0
 
5
 
! Отговори
един "хрантутни преди 14 години
и сега държавните служители плащат всички данъци и осигуровки вкл. и здравна и това е законоустановения процент, за служителя и работодателя, както е и при бизнеса. Разликатя е, че сега хер "Флик" иска само държавните служители и служителите в публичния сектор да плащат сами целия размер на здр. осигуровка. Някои не правят разлика между държавен служител и служител в публичния сектор. А други дето плюят по тях го правят защото са достатъчно некадърни за да работят там и го правят от злоба,
467
3
 
2
 
! Отговори
електорат преди 14 години
Аз също взимам заплата от около 450-500 лева ,но си плащам всички осигуровки и данъци, така че чиновниците да не реват ,ами да си плащат осигуровките.Защото така наречената "Дългосрочна политика на държавата" е от доста дълго време за наша сметка.Май от нас искат да сме солидарни не само с, наистина нуждаещите се от помощ, но и с такива които изобщо не заслужават.Дори да ми увеличат вноската, искам това да важи и за държавните служители.
466
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Крайно време беше....Дано стане...Тези кръвопийци....Докога ще ги хрантути Държавата ,а от частника ще свалят 9кожи!Много ми е странно някакви клатик..овци да плюят по частника,ама не им стиска да се захванат с нещо а само злобеят.До кога тая злоба до кога....?????
465
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия *** ШУРОБАДЖАНАЦИ държавните чиновници защо да не плащат здравни осигуровки. Не стига че са ги уредели на работа ами да не плащат за здраве. НЕМА ТАКЪВ ФИЛМ. ДА ПЛАЩАТ !!!
464
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Време е вече за оставка на това правителство!
463
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Колко пари струват на България чиновниците и държавните служителиАвтор: borsi Категория: Новини Прочетен: 2999 Коментари: 58 Гласове: 21Последна промяна: 11.03 20:21 Минимум 3 милиарда годишно ...........През януари 2010г. държавата е платила за заплати 201 млн. лв. 201 млн. лв. по 12 месеца = 2 412 млн. лв. Ако имат и 13 - та заплата = 2 412 млн. лв. + 201 млн. лв. = 2 613 млн. лв. Към тези 2 613 млн. лв. добавяме: + бонуси, премии и т. н. + командировъчни + разходи по закупуване и ползване на служебни коли (По Нова Телевизия даваха една такава мома - средно по 70 лева на ден и се падат само за бензин на колата). До Марс ли ходеше с тоя бензин или го пиеше не знам. + разходи за мобилен и стационарен телефон + разходите по отопление на офисите им + разходи за мебелите им + ваучери за храна и храната им въобще + представителни разходи - всеки на малко по-висока позиция получава и такива + пари за облекло и обувки + поддръжка на почивните им станции и т. н.Криза ли? О, да - но само за баламурниците! Вместо линейки и градски автобуси, ето какво имамеНямам идея с колко още набъбват тези 2 613 млн. лв., но това са минимум 3 милиарда лева.Минимум - 3 000 000 000 лева! Който желае може да сметне колко километра магистрали могат да се построят за сумата от 3 милиарда лева.Колко детски градини могат да се направятКолко деца могат да получават закуска всеки ден в училище Колко учебници могат да се купят за същите тези децаКолко студента могат да се изучатКолко хора да се нахранятКолко къщи да се топлят зиматаКолко пенсии могат да се увеличатКолко линейки могат да се купят Колко лекарства да се купят или произведатКолко болници да се обзаведат с чисто нова супер модерна апаратураКолко завода да се построятКолко работни места да се отворят ако тези пари оставаха в бизнеса и с колко щеше да е по-ниска безработицата ако парите оставаха в хората.Колко самолета Saab - JAS39 Gripen могат да се купят.Колко кораба могат да се построят за флотаКолко коли за полицията могат да се купяти т. н.