Анна-Мария Борисова сяда на горещия стол в МЗ

Тя поема щафетата от подалия оставка Божидар Нанев
68
Анна-Мария Борисова сяда на горещия стол в МЗ
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов предложи проф. Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването.

Ендокринолог по професия, тя сяда в стола на подалия оставка Божидар Нанев.

Нанев подаде оставка, след като прокуратурата повдигна обвинение срещу него заради сключени през декември миналата година две неизгодни сделки за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

"Не съм имал съмнения, нито колебания за назначаването на когото и да е", коментира премиерът при представянето на Борисова.

"Здравната реформа е нещо, което трябва да се случи, и всички са съгласни за това. Всички знаят, че се източват пари от здравеопазването, никой не казва откъде се източват. Първата задача на здравния министър е да спре течовете в здравеопазването", заяви премиерът.

Според него Борисова има характера, компетентността, волята и начина, по който тя счита, че трябва да бъде проведена здравната реформа.

Досега проф. Анна-Мария Борисова е била шеф на клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Медицински университет – гр. София.

Тя е и председател на Българското дружество по ендокринология и Българска лига за профилактика на остеопорозата.

Проф. д-р Анна-Мария Борисова завършва медицина в Медицинска академия – гр. София, през 1974 година. Започва работа като интернист, Окръжна болница – гр. Ловеч.

През 1980 година придобива специалност по вътрешни болести. През 1982 година придобива специалност по ендокринология.

През 1987 година става доктор по медицина, тема: "Инсулинова чувствителност и бета-клетъчна функция при различни форми на диабет".

Още по темата

От 2005 година е доктор на медицинските науки, тема: "Влияние на различните антиостеопорозни средства върху постменопаузалните метаболитни промени у жената".

От 2006 година – професор, началник на Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Клиничен център по ендокринология, Медицински университет – гр. София. Има участия в над 10 клинични проучвания (в 7 от тях като главен изследовател).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Професор Борисова не оперира, така че освен *** лъжкиня, май друго не мога да те нарека!
39
8
 
6
 
! Отговори
баси преди 14 години
Че тая е набор на Ленин бе.
38
2
 
6
 
! Отговори
сиска преди 14 години
с едно съм съгласна с премиера - че трябва реформа ТРЯБВА, ама извинете ме ако бъркам, но течовете няма да спрат при смяната на министъра!!!
37
3
 
9
 
! Отговори
Мая преди 14 години
И аз съм инд.здравни карти. Но няма как да стане ,защото голяямата и раздута администрация не плаща и няма как да покриват техните разходи. Нашите карти винаги ще са празни ,точно заради тези ***.
36
4
 
11
 
! Отговори
българин преди 14 години
Каква реформа ще прави тая, като РЕФОРМАТА, която трябва да стане е против нея и всички лекари в БГ? След медийната, лекарската мафия е най-голяма.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Който е бъркал в кацата с мед, пак ще бърка. На докторите само ФИНАНСИСТ. Иначе, как да спреш теча, като сам си подложил канчето под него!
34
9
 
9
 
! Отговори
българин преди 14 години
По-голяма част от лекарите са корумпирани. Вижте само в какви коли се возят.
33
6
 
18
 
! Отговори
недоумяваща преди 14 години
Тази професорка предложи на моя близка да й оперира щитовидната жлеза срещу 2000 лв., след като за тази цел се дава направление и операцията е безплатна! Предлагат на Б.Борисов кадри-троянски коне и след това се бие по неговото име.
32
4
 
10
 
! Отговори
МАК преди 14 години
И ОТ ТАЗИ НАФИНТЕНА И НАКИКИМОРЧЕНА ДЪРТА ЧАНТА НЕ СТАВА НИЩО!!! ПРИ ЖЕЛЕВА ЩЕ ИДЕ СКОРО И ТЯ..:( ЖАЛКО ЗА "БАРУТА" И НАДЕЖДИТЕ КОЙТО ИМАХМЕ.... "ОТ ТОВА ПЛЕМЕ НАРОД НЕ СТАВА"
31
0
 
11
 
! Отговори
профилактика преди 14 години
Защо основното изследване за остеопороза не се покрива от здравната каса, като се има пред вид, че това е заболяване при мъже и жени над 45 години и че сигурно до този момент са си плащали чинно здравните осигуровки. Самото то струва 45-50 лв.Не е до парите, а до принципа!!!
30
3
 
3
 
! Отговори
прав си 30 преди 14 години
Когато се въведат здравни паспорти с електр.карти,но в кой век ще стане това в Б-я.
29
1
 
6
 
! Отговори
Az преди 14 години
Аз се лекувам при проф. Борисова. Какво ще стане с нас пациентите и ? Доволна съм и не искам друг лекар!
28
0
 
21
 
! Отговори
ЛАМБО преди 14 години
Ало, Новия министър Борисова !Не съм съгласен, хора плащали зравни осигуровки 20-30 години, сега когато са стари и болни САМО 3 осигуровки да не могат да платят, и им се спира достъпа до лечение. СМЪРТ !А в същото време държавата (тоест данъкоплатците), плаща здравните осигуровки на млади и здрави 20 до 45 годишни "трайно-безработни" социални ***-тунеядци.Въведете ИНДИВИДУАЛНИ здравни паспорти с електронни карти. Които да се водят през целия живот на всеки гражданин. И всеки да знае колко пари за здраве е платил, колко е ползвал и къде отива остатъка.
27
0
 
1
 
! Отговори
ЛАМБО преди 14 години
lambo.blog.bg/politika/2010/03/15/edinstveniia-spasitelen-pyt.511482
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ББ май забрави какво беше казал преди време в Чикаго: че в БГ не е останал ценен материал. От какъв зор ще е тази министър като не е видяла какво е в "белите страни", как пациентите са доволни от здравното обслужване и лекарите доволни от заплщането си. Май че целта е да се запълни дупката, оставена от Нанев. Не ми е ясно защо ББ ходи за няколко месеца два пъти до Германия. Не намери ли някой кадърен български доктор там, който да се върни в БГ като министър.
25
14
 
8
 
! Отговори
ОЩЕ преди 14 години
ОЩЕ ЕДНА ОТ ХАРЕМА НА бОЙКО-МАРКУЧА, НАРЕЧЕН ГЕРБ. АИДЕ СТИГА БЕ ТОЯ СЪВСЕМ СЕ ОЛЯ
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По дяволите, след време пак ще си говорим тук със същия проблем. Професор!!! ЧУДЕСНО, само да е посмяла да не се справи като министър, ще бъде оплюта, омаскарена и хвърлена в съдебна зала....затвора. ВНИМАВАЙТЕ ПРОФЕСОРЕ В КАРТИНКАТА, ПРЕГЛЕДАЙТЕ СИ ЕКИПА С КОЙТО СЕ НАЛАГА ДА РАБОТИТЕ, ДА НЕ СТЕ СЛЕДВАЩАТА ЖЕРТВА НА НЕКАДЪРНИЦИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВИЕОПАЗВАНЕТО.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Без актуална снимка, нищо не мога да кажа за компетентността на проф. Борисова. Това, че е жена е обещаващо, че не се казва Желева - също.Мими Виткова бе им казала, че са много алчни и съсловието я обяви за луда, сега се видя, че е била права.
22
7
 
11
 
! Отговори
КОГАА, ЗАЩОО? преди 14 години
Министерство на Здравеопазването не е болница, а институция, кога най после ще назначат един юрист, вместо доктор, ако искат да направят реформа, това министерство не трябва да се ръководи от доктори ??????????
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не е абсурдно, даже напротив, точно икономист трябва, за да може да се направи здравната реформа.