Борисов съзря далавера в цената на тока

НЕК продава електроенергия на по-ниска цена, отколкото я купува
433
Борисов съзря далавера в цената на тока
Снимка: БГНЕС

Националната електрическа компания (НЕК) е продавала тока на електроразпределителните предприятия (EРП) на по-ниска цена, отколкото го е купувала от производителите на електроенергия, обяви премиерът Бойко Борисов след редовното заседание на Министерския съвет.

“НЕК от всички ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и АЕЦ купува елекроенергия на микс цена от 90 лева за мегаватчас. След това я продава за 88 лева на дружествата, а крайният потребител плаща 146 лева.

Навсякъде по света енергийните компании са на плюс с милиарди, а тук е на минус”, посочи министър-председателят и продължи:

"Няма завършил в Банкя ученик, който да може да предположи, че ще си купи нещо за 90 лв. и ще го продава на 88 лв. и от това ще печели".

Навсякъде по света енергийните компании са на плюс с милиарди, а тук е на минус
Премиерът подчерта, че в петък трябва да е готов докладът по отношение на цялата схема в енергетиката и в понеделник ще бъдат представени конкретни решения по случая.

Борисов обаче се закани, че порочната практика ще бъде прекратена, каквато и да бъде цената.

Министър-председателят обяви още, че държавата ще търси компенсации в размер на 5-6 млн. лв. от "Сименс" заради проблемите със софтуера при изработването на новите документи.

“Цветанов е компетентен в много сфери, но в софтуера не е”, отговори Борисов в отговор на въпрос за евентуалната вина за вътрешния министър за проблемите с новите документи.

Той отново припомни, че програмата за изработването на новите документи за самоличност е поръчана от предишното правителство и в момента МВР понася пасив, без да е виновно на практика.

Още по темата

“Снощи гледах Шампионската лига, не съм гледал Румяна Желева”, обяви премиерът, помолен да коментира първото публично интервю на бившия външен министър след провала й като еврокомисар.

“Тя не е излизала от българската политика и в момента от българските десни политици заема най-висок пост – този на заместник-председател на ЕНП”, отчете в заключение Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
1
 
7
 
! Отговори
Йово преди 14 години
ББ национализираи електроразпределителните дружества и така печалбата ще остава в държавата или поне им взими 1/3 от печалбата както е в много страни на запад.
304
9
 
1
 
! Отговори
Гочо преди 14 години
Не се тревожете напразно . Днес Борисов ще каже нещо друго...
303
3
 
1
 
! Отговори
Nerealen преди 14 години
МИЛЕАРДИ казваш...??? Първи клас ***!!!
302
1
 
0
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
Следващият скандал в енергетиката, ще е договори с предмет "петролни продукти за енергетиката" и щети на стойност СТОТИЦИ МИЛЕАРДИ ЛЕВА за последните 10-15 год.
301
1
 
4
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
продължение: Посредством посочената по-долу клауза в договора, енергоразпределителните дружества си позволяват да извиват рацете на правителството, като казват, че ако не бъдат изпълнени исканията им, ще инвестират в мрежата, да речем 500 мил. лева, които трябва да им бъдат възстановени от бюджета за следващата година, ПЛЮС ГАРАНТИРАНИЯ ПРОЦЕНТ ПЕЧАЛБА.
300
1
 
12
 
! Отговори
работещ преди 14 години
Може ли да се върнем в началото на тия золуми с тока? Каква изобщо беше необходимостта от приватизация на електроразпределителните дружества? Тя, мисля, стана при пишман царя с червените му юпита. Разруши се държавен монопол с гарантирана печалба, който поне на теория беше управляем от държавата и се създаде картел от частни териториални монополи, които, сега разбираме че са ограбили и потребителите (всички нас) и държавата (на която плащаме данъци). Със съгласието на тая държава.
299
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всеки незавършил училище в Банкя знае,че когато има регулиран пазар на ел.енергия именно това е механизма да се задържа цената на тока.Отличника от Банкя нищо не казва за свободния пазар на ел.енергия ако въоще е чувал за такъв.
298
1
 
11
 
! Отговори
rozz преди 14 години
А Софийска вода,там нещата са още по-зле.Навремето Борисов им се закани ама сега нещо си трае или ощи не им е дошъл реда.
297
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А министъра не е ли знаел за това........преди е работил за тях,трябвало е още миналата година август месец да каже за тия далавери,сега къде се крие зад Борисов.
296
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Коко, Борисов не знае цената на тока, защото други му плащат тока. Говоря съвсем сериозно. Ти можеш ли да обесниш как преди години, като главен секретар, даваше цялата си заплата за благотворителност? Отговорът е - много отдавна Борисов е престанал да живее от заплата. Изводите са за нас. Дано поне разбута част от корумпираната държава.
295
1
 
5
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
Да не се подновява секретния гриф на приватизационните договори срокът, на които изтича. След, като договорите станат публично достояние, за всеки ще е ясно, кой е ял и пил и кой заплащал сметката. Една от скандалните клаузи в договора е, че страната гарантира печалба в определен процентно размер от инвестираното в мрежата от дружествата. Не е истина, че в цивилизована европейска държава, съдружник в търг. дружество, гарантира печалба на съдружникът си с ВАЛИДНА дог. клауза.
294
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отново започва със стария си номер, като за "добра новина" ще се представи поскъпване не с 15, а с 10 % например или 5 % до следващите 3 месеца когато всичко започва на ново.Този медиен цирк, разиграван вече 20 години, ни се поднася всеки път като раздута сервитьорска сметка.
293
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това се е знаело отдавна,но мноо хора са получавали пачки под масата за това .....а и тая комисия също е намесена няма как да не са знаели кво става,като постоянно им изпълняваше прищчвките на тия дружества,а кой им даде права линия на чез за 3 месечното отчитане???
292
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Швеция - 0,0719 !България - 0,0764 !При условие, че разходите на компаниите в България са много по-ниски от тези на аналозите им в чужбина, заради цените на труд.
291
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В договорите "при приватизацията" на всички ЕРП има заложени 16 % гарантирана печалба. Само за сравнение в Европа, тази печалба е до 4-5 %, не повече!
290
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
0.185528 лева са плащали в САЩ на киловат :)За абонатите на Е.ОН токът е 0.181900 стотинки за киловатчас!Което значи, че сме плащали за електроенергия повече от гражданите на САЩ въпреки, че разходите на ЕОН в България не могат и да се сравнят с разходите на някоя енергийна компания в САЩ, най-малко заради цената на труд тук в България който е в разходите на компания Е.ОН и се калкулира в цената за нас.
289
4
 
7
 
! Отговори
коко преди 14 години
Уважаеми Г-н премиер ,за нас простите хорица е чудно как досега не сте знаели за това и изведнъж разбрахте Вие не плащате ли ток в семейството си Срамота.Обикновените хора отдавна знаят че дружествата печелят луди пари на гърба на БГ народа а вие не сте знаели????????????
288
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Държавата не била получила нищо от дружествата въпреки че имала 33% участие. Ми нали тази държава има чиновници дето са в бордовете на тези дружества и защитават интересите и. Явно не са на страната на държавата. Борисов да ги осъди да възтановят стотиците хиляди левове които са взели за участието си в бордовете след като не са защитили интереса на държавата.
287
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да уволни Трайчо за дето не го е докладвал това, шефа на комисията за цените директно в затвора , а дружествата спешно да се национализират. Вярвам в Борисов и разчитам на него. Само с твърда ръка може да се оправят нещата в държавата ни.
286
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ще видите ,че някои отново вика хоп преди да е скочил..браво се вика когато работата е свършена ,а не когато някои се кани да я свърши...