10 дни отпуск ще могат да се прехвърлят за следваща година

Министър Тотю Младенов готви промени в Кодекса на труда
15 апр 2010 11:48,
123
10 дни отпуск ще могат да се прехвърлят за следваща година
Министър Младенов. Снимка: БГНЕС

Подготвят се промени в Кодекса на труда, които да гарантират използването на отпуските, обеща социалният министър Тотю Младенов.

Той посочи, че законодателят е дал право на всички служители и работници да получават отпуск за годината, за да може да си възстановят силите.

"В този смисъл работодателят няма право да забранява на служителя да взема отпуска", каза той.

Според министъра, ако синдикатите се обявят против тази мярка, това означава, че нямат ангажимент към своите работници и служители.

Младенов коментира, че при служители, които не са вземали отпуска с години – 200, 300 дни, рискът от трудова злополука и професионално заболяване е много по-голям.

Министърът подчерта, че ще бъдат намерени подходящи срокове, в които да могат да бъдат изчистени старите отпуски и да се сложи ред в системата.

"Най-много 10 дни ще могат да бъдат прехвърлени за следващата година. Аз трябва да ви кажа, че в Министерството на труда и социалната политика, ако уволня всички работници, трябва да платя над 2 млн. лв. само за неплатени и неизползвани отпуски. Това е във всяко ведомство", допълни Тотю Младенов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
4
 
! Отговори
до ТОТЮ преди 14 години
Ще те съдя в Страсбург. Отпуска си е мой и ще си го ползвам когато искам! Като спра да плащам данъци тогана ще ми определяш какво мога и какво не! Т-ъ-п-о парче.....
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Правилно - и Глобул не прехвърля минутите за другия месец, пък никой не е недоволен!
77
1
 
0
 
! Отговори
Антон преди 14 години
Не пич, ти гледаш само едната страна - тази на работника. Сам казваш, че платеният отпуск е ПРАВО на работника - ако не си го потърси, без значение от причината, проблема си е негов. А относно твоята компенсация за работата, която си извършил докато аз пия Маргарити на плажа е това че после аз ще бачкам докато ти поръчваш Мохитота край морето.
76
0
 
1
 
! Отговори
She si Plashtat... преди 14 години
V Pravoto po Zakon e zapisano she 20 dena imash pravo da razpolagash s sebe si i svobodnoto si vreme prepishakise pri nqkoq morska nimfa i si se osvejaval s Tekila.Sled kato Dragiq Rabotodatel e narushil tova udovolstvie za smetka na negovoto zadovolstvo She plashta i Ogan i Jupel she mu izliza.... ne e, kato da ti vleze.Dqvoliqta i smekerlaka se zaplashtat i struvat skapo.Kolkoto poveshe, za smetka na Skapiq rabotnik, tolkova po- skapo!
75
0
 
3
 
! Отговори
Otpuska преди 14 години
Trebva, Shefa da plashta!Koi, inashe she plashta, ako ne toi?!
74
0
 
3
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Ама ти винаги гледаш само едната страна! Защо не си помислиш, че докато ти (и аз, да ползвам твоя пример) си се препичал на плажа и си мятал Маргарити на барчето, аз съм опъвал каиша да върша и твоята работа. Е, кажи не е ли нормално, да получа нещо в зямяна?! Да не говорим, че нямам идея, за какво нарушение на условията говориш?! Платения годишен отпуск е ПРАВО, а задължение за работника. И естествано, е задължение за работодателя! Така че, в нарушение може да е само той-работодателя! Пък след като е допуснал нарушение, като не ми е осугурил възможност да използвам правото си, нищо по нормално няма от това, да си плати за гяволъка, и да ми изплати неползваните отпуски!
73
0
 
1
 
! Отговори
Raliiiiiiiii N kuosh преди 14 години
K,de, she hodish, kato ne se vrashtash ot neplaten? hahahahaha
72
0
 
0
 
! Отговори
ехоо преди 14 години
ето въпрос с повишена трудност: в момента имам около 50 дни платен отпуск, същевременно съм в дългосрочен неплатен /определен със закон/ е кво правим?вариант 1: като ми свърши неплатения - излизам в платен не става 2: не се връщам от неплатен3: гонят ме от работа след като се върна от отпуск и не ми плащат платения4: много завързано стана
71
0
 
1
 
! Отговори
!!!!!! преди 14 години
Tova ne e v, tvoqta kompetentnost ot, tova zashto shislenostta na personala e malko.Tova e v kompetenciqta i po- vajnost za Shefa!No, ne, za smretka na malkoto personal ne oznashava na vsqka cena, Po- speshnost v rabotata na Personala i izvan neshii Resor i kompetenciq.
70
0
 
4
 
! Отговори
Антон преди 14 години
Е това е дилема, която стои пред много хора. Някои я решават като си намерят нова работа след като шефовете им не искат да наемат още хора, които да се справят с работата без да има пренатоварване.
69
2
 
2
 
! Отговори
Антон преди 14 години
Ама не може всичко да се плати бе, Бай Колю. Не е нормално ти(използвам ти и аз само за примера) в продължение на 10 години да не си ползвал отпуск изобщо - без значение от причините, а аз през тези 10 години да съм ползвал всичкия или почти всичкия и ти на края да искаш да ти се изплатят за това че и ти и работодателя ти сте нарушавали условията записани в кодекса на труда за работното време и отпуска. Наказания трябва да има и за двете страни!
68
0
 
3
 
! Отговори
работещ преди 14 години
А като не те пускат в отпуск, защото няма хора, които да работят? И като съм натрупал 60 дни отпуск, защо ще ми дават само 10?! Да ми платят останалото, аз съм си го изработил! Че на Тотю не му се дават пари, това стана ясно отдавна, но ми се ще да изпита на собствен гръб част от тъпоумните си решения!
67
0
 
1
 
! Отговори
@@@@@ преди 14 години
Ne e straha ot tova, da ostanesh, bez rabota, kolkoto ot Shefa!Samo opravdanieto, kazano v glasnost e tova.
66
2
 
3
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Антоне, гледам питал си ме одеве, как се бил натрупал отпуск от 3-5 години, гледам сам си си отговорил! Точно както се натрупват тез в рамките на годината! Не забравяй, че има хора, които са работили повечко години... Иначе, аз не виждам абсолютно никава логика, старият отпуск да "се изтрие". Няма абсолютно никаква разумна причина! Щом има, както и ти казваш, вариант да се плати, ами да платят всичко на хората! Каква е разликата между отпускът придобит тази година, миналата или преди 5 години?!
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
do 61A kade zabravi kolednata i proletnata vakancia. Ili togava polzva6 bolni4en?!
64
2
 
0
 
! Отговори
Ани преди 14 години
Това е добро предложение, ама знаете ли как понякога "се губят документи".
63
2
 
5
 
! Отговори
do Антон 46 преди 14 години
Там е работата, че хората изпитват панически страх от загуба на работа. А няма нищо страшно. Сам съм го изпитал. Дори се почувствах по добре. Който му се работи ще намери къде.
62
2
 
1
 
! Отговори
Антон преди 14 години
При учителите наистина е по-различно, защото вие имате право на повече дни поради характера на работата. Според мен тук решението е това което каза един човек по-надолу. Неизразходвания отпуск да се изплаща в края на всяка година като 13-та или 14-та заплата. Но все пак при натрупване на отпуск за повече от 3 години няма друго решение освен да се изтрие. Просто във всички варианти различни хора ще са прецакани. Не може всички да спечелят.
61
1
 
2
 
! Отговори
Антон преди 14 години
Ето това се опитвам да обясня и на анонимната. Ако всеки човек, който получава такова отношение от работодателя си, за което му върши работа и му носи пари за фирмата/държавата, постъпи като теб и потърси по-добри условия на друго място, работодателите ще се замислят дали да се държат така с хората.
60
2
 
1
 
! Отговори
учител преди 14 години
съм в профес. гимназия:излизам в отпуск на 20-ти юли/стаж с учениците/,на 1-ви септември започвам новата уч. година/държавни и други изпити/--така винаги остават от 10 до 20 дена неизползвани.И те се натрупват с годините--не виждам решение.