10 дни отпуск ще могат да се прехвърлят за следваща година

Министър Тотю Младенов готви промени в Кодекса на труда
15 апр 2010 11:48,
123
10 дни отпуск ще могат да се прехвърлят за следваща година
Министър Младенов. Снимка: БГНЕС

Подготвят се промени в Кодекса на труда, които да гарантират използването на отпуските, обеща социалният министър Тотю Младенов.

Той посочи, че законодателят е дал право на всички служители и работници да получават отпуск за годината, за да може да си възстановят силите.

"В този смисъл работодателят няма право да забранява на служителя да взема отпуска", каза той.

Според министъра, ако синдикатите се обявят против тази мярка, това означава, че нямат ангажимент към своите работници и служители.

Младенов коментира, че при служители, които не са вземали отпуска с години – 200, 300 дни, рискът от трудова злополука и професионално заболяване е много по-голям.

Министърът подчерта, че ще бъдат намерени подходящи срокове, в които да могат да бъдат изчистени старите отпуски и да се сложи ред в системата.

"Най-много 10 дни ще могат да бъдат прехвърлени за следващата година. Аз трябва да ви кажа, че в Министерството на труда и социалната политика, ако уволня всички работници, трябва да платя над 2 млн. лв. само за неплатени и неизползвани отпуски. Това е във всяко ведомство", допълни Тотю Младенов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Priziv!!!!! преди 14 години
Tarsete si pravata!S pitane i do Carigrad se stiga!Shetete i se interesuvaite!Ako vie ne napravite, nishto nqma kak drugite da znaqt kakvo vi mashi. I koi potapkva smoshustvieto vi i pravata vi!Prava, koito ne se zashtitavat se gubqt!
58
1
 
0
 
! Отговори
do Антон 46 преди 14 години
Да знам. Един спукан балон
57
1
 
0
 
! Отговори
Антон преди 14 години
хахаха от оплаквателен, почти разплакан, тона ти стана раздразнителен и агресивен. Типично поведение на хора със смазана психика, които не си знаят и не си търсят правата. Дори името не смееш да си напишеш.
56
1
 
0
 
! Отговори
do Антон 46 преди 14 години
Не позволих да ме мачкат. Хвърлих им майните и напуснах. Коментара ми беше в смисъл, че инститициите (поне някой) не работят в интерес на работника. Очакваме помощ и подкрепа, а тогава само ми вдигнаха рамене и ме изгледаха презрително, все едно че аз съм престъпник
55
2
 
0
 
! Отговори
$$$$$$$ преди 14 години
Ti vaobshe znaesh li kakvo e tova Inspekciq po truda?!
54
2
 
4
 
! Отговори
служител преди 14 години
Министъра да погледне добре нещата в неговото министерства, в което е почти невъзможно да се излезе отпуск с изключение на седмица например през лятото, иначе винаги има нещо спешно измислено отгоре, което трявба да се свърши, точно от този който иска отпуск.Та да подреди първо неговата къщичка и после да взема глобални решения за останалите.А старите отпуски какво ще ги направи като не могат да се прехвърлят със сигурност няма да ги плати.Поредната тъпотия.............
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до Антон - Вярно е, че Космос вика земя. Ти очевидно не знаеш на кой свят си.
52
1
 
1
 
! Отговори
!!!!!!! преди 14 години
Znashi imash dogovor!Imash Zadaljeniq, koito, trqbva da izplanqvash, no ot svoq strana rabotodatelq ima kam teb Zadaljenieto da ti plashta Zaplata, Otpuska, Obeshteteniq i proshie.Dogovora e napraven da e v polza na dvete strani pri nespazvane na pososhenite klauzi v dogovora saotvetnata strana si ponasq posledstviqta.T. e Inspekciqta po Truda si kazva Tejkata duma!Ako e ot Rabotodatel ne izpalnenieto po dogovora.
51
1
 
0
 
! Отговори
Антон преди 14 години
И според теб е по-добре да те мачкат отколкото да се опиташ да се оправиш сам или с помощта на законовите средства ?
50
2
 
1
 
! Отговори
Антон преди 14 години
от Антон до 43. Космос вика земя. Като са ми смешни коментарите си трайкай. Работи като пор без да почиваш и после се оплаквай на Арменския поп, че не ти дават отпуск.
49
2
 
3
 
! Отговори
do Антон 46 преди 14 години
Инспекцията по труда плаши само гаргите и малките деца до 3 години. Нищо не вършат. Само предписания могат да пишат, и после бягат. Преди години имах случай. Посъветваха ме да се обърна към съда и сам да се оправям.
48
1
 
1
 
! Отговори
ne shoveshko e преди 14 години
Na Inspekciqta po- truda imenno e im e rabota, tvoq Rabotodatel da si ima rabotq s tqh, kato v slusheq Inspekciqta po- truda zashtitava pravata na Rabotnika.
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
от 43 до АНтон. Ама моля те не ставай смешен в коментарите си! Нещо явно ти куца, като ти чета коментарите и за шофьора.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Искам давидя как служителите на АЕЦ-а, който имат да ползват отпуска за половин или една година ще излязат в отпуск и как това ще стане до края на годината. Но как ще стане без те да,са ощетени, при положение, че тези отпуски им се полагат по закон! И какво ние останалите ще правим през това време?!?!?
45
5
 
1
 
! Отговори
Антон преди 14 години
За 43 коментар. Има една такава структура, която се нарича Инспекция по труда. Подаваш жалба и чакаш резултат. Никой не ти е виновен, че не си търсиш правата и че позволяваш на работодателя ти да те експлоатира по този начин.
44
1
 
2
 
! Отговори
@@@@@@@ преди 14 години
Principnno, trqbva da se poshiva 2 pati v godinata t. e imash 20 dena otpusk vzimash 10 dni, prez lqtoto i 10 dni prez zimata.Tova e ideqta na otpuskata.Ne moje shovek da raboti, bez da odahva ne e kashestven i produktiven.Otpuskata, trqbva da se vzima na 2 pati, prez godinata, za, koqto se otnasq Redovniq otpusk.
43
0
 
3
 
! Отговори
EVROPA преди 14 години
Знаете ли как е решен въпроса в по голямата част на ЕС- През лятото взимаш задължително 10дни отпуск и ако до Коледа имаш още П.О. фирмата ти го изплаща за Нова Година.Не може да се пренасят стари отпуски в новата година. Това се нарича 13-та и 14-та заплата(Не се отнася за хората който нямат работа и за тези който цъкат през работно време по интернет.Аз си ползвам П.О.)
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нещо не схващам - работя в частна фирма, в който едвам ми дават по 10 дни на година платен отпуск и има натрупани от минали години. Персоналът е на прага на абсолютния минимум и имаше една година през август, когато замествах 4 човека и отделно вършех моята работа. Сега аз ккаво съм виновна, че има хора в държавната администрация с по 200 дни невзет отпуск. Освен това проблемът с неползвания от мен отпуск не е на НОИ и Тотю, а на моя работодател, който ще трябва да ми я плати при мое напускане.
41
2
 
1
 
! Отговори
Антон преди 14 години
Като си глъм ще те изиграват. Не ме разбирай погрешно, не ми е приятно че са го изиграли, а знам от лични наблюдения, че това е честа практика в по-малките фирми, но вината си е негова. Човек който не си търси правата няма право да се жалва, че е бил прецакан защото си е траел. Като е бил шофьор на камион над 12 тона предполагам, че не е имал много заместници, т.е. е бил ценен кадър за момента - трябвало е да се възползва!
40
1
 
1
 
! Отговори
kalkulator преди 14 години
Govorim za 40 dnevna sedmica po 8 shasa na den s dva poshivni t. e 22 rabotni dni 25 dena i tam ostanalite za vreden trud, kadeto ti se polgat da kajem 30- 35 dni na godina ot tqh da si vzemesh 14 dni vsqka godina, she ti ostanat za sledvashtata 20 dni i, kato dobavim oshe 35 dni za cqlata sledvash godina stanaha 55 dni kade sa 300 dni?!