ЕК: Добро темпо за МВР, съдебната власт да го гони

Очакваме най-позитивния доклад за България от години насам
19 юли 2010 18:04,
49
ЕК: Добро темпо за МВР, съдебната власт да го гони
Снимка: Булфото

Европейската комисия ще отчете продължаващата политическа воля на българските власти за борба с организираната престъпност и корупцията, както и по-доброто сътрудничество с тях, особено с МВР.

От съдебната система у нас обаче се очаква повече активност.

Това се очаква да бъдат част от основните моменти в доклада на Еврокомисията, който ще бъде огласен на 20 юли.

Основното послание в доклада за България е, че има усещане за добро темпо, че има отбелязан напредък и че особено когато става дума за Министерството на вътрешните работи, сътрудничеството е значително по-добро, посочва източник от Европейската комисия, цитиран от БНР.

Очаква се България да получи признание за политическата воля за борба с корупцията и организираната престъпност, за направените подобрения в Наказателнопроцесуалния кодекс, както и за одобрената преди по-малко от месец стратегия за съдебната реформа.

Многобройните полицейски операции с кодови наименования няма да бъдат изброявани.

ЕК ще посочи обаче случаи на лица, осъдени за сериозни престъпления, които са на свобода.

Конкретно се визира делото срещу близкия до БСП бизнесмен Марио Николов, който беше осъден веднъж на 10, а след това на 12 години затвор за пране на пари и източване на 7,5 млн. евро от САПАРД. И двете присъди са на първа инстанция и не са влезли в сила.

Докладът ще препоръча подобряване на професионалната практика в полицията, прокуратурата и съда. За съдебната система ще бъде записано, че трябва да поема повече инициатива и повече отговорност.
Друга препоръка ще бъде за укрепване на смесените екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата.

Брюксел е поискал от България и по-добре обучени полицаи и магистрати, създаване на агенция, която да контролира изготвянето на медицински експертизи за съдебни дела, повече присъди и повече активност при обществените поръчки с цел избягване на конфликти на интереси.

Докладът за България е може би най-позитивният от години насам, подчерта източникът от Европейската комисия и допълни, че констатациите и оценките за нашата страна са значително по-добри от тези за Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: доклад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
George преди 13 години
До #40:Ако следите редовно коменнтарите,ще прочетете мой коментар за поли-цаи във връзка с убийството на охранител от ***,че те са така наплашени,че позволяват *** да ги бият сутрин,на обяд и вечер и че причина за това са политиците,припознаващи в манговците своя електорат,което отдавна не е вяр-но.А селяните са вдигнали ръце от набезите и чакат бълг.Саркози,който да ги освободи от *** гнет.Гл.прокурор и съддиите гледат безучастно на тези изстъпления - тях *** не ги бият!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕвроинтеграцияЕК: Добро темпо за МВР, съдебната власт да го гони Леле какъв сеир ще стане ако съдебната власт подгони МВР. А ако го стигне....
46
2
 
3
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Хайде сега злите езици да кажат, че сегашното правителство имитира дейност с акциите на МВР, Прокуратура и ДАНС !Нека да си припомним, че промените в НПК в пленарна зала бяха гласувани от ГЕРБ, АТАКА и ДСБ, а Гоце с участието на триглавата ламя все им слагаше вето след вето !Вижда се, че ГЕРБ, АТАКА и ДСБ имат желание да се борят с престъпността, а Гоце и триглавата ламя не желаят истинските престъпници да бъдат осъдени !Защо Гоце и триглавата ламя не желаят истинските престъпници да бъдат осъдени ? - Нека всеки сам се досети !
45
1
 
1
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Пак ли ще ни наливат лимонада в ***.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Европейската комисия ще отчете продължаващата политическа воля на българските власти за борба с организираната престъпност и корупцията----------ЕК ще посочи обаче случаи на лица, осъдени за сериозни престъпления, които са на свобода.Ти какво очакваш? Да дойдат да те потупат по рамото ли? Това ли е признание за теб?
43
1
 
3
 
! Отговори
Ъъъ, моля ?! преди 13 години
Моля ? къде било признанието ? Засега има `намерение` , `може би`, `ще видим`...
42
2
 
6
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 13 години
Няма нито една причина, българския полицай да се пенсионира преди лекаря, хирурга или шофьора ! АМА НИТО ЕДНА ! Пенсия като всички други ! И да започват да си плащат здравните и пенсионните вноски !!!А че са *** полицаите ни - прав си.
41
1
 
3
 
! Отговори
Звучи гордо преди 13 години
"МВР работи отлично. За награда ще им увеличим пенсионната възраст, ще им премахнем категорията на труд, ще премахнем и класовете за прослужено време, ще спрем да им даваме 20-те заплати при пенсиониране и обещаваме да не им увеличаваме заплатите, поне докато сме на власт. За цените на стоките, услугите и данъците не можем да обещаем същото. А те са достатъчно ***, за да стачкуват или да не гласуват пак за нас." Ц-Ц-Ц-Ц-Ц
40
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Какво станна "драги" комунисти? Признание на ЕС за МВР! Но сега се сещам за една песен на старите офспринг, която започваше по следния начин : ля ля ляля ля ля ляля. По старите кучета веднага ще се досетят коя е тя ;) За младите социалисти ми е все тая!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А вие за кое МВР говорите, това, дето стоя и гледа как група роми убиват българин и после отиде да ги пази когато ги стреляха. Хаха.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Септември ц ц ще иска подкрепата на ЕС когато се надигне народа
37
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 13 години
34 - аз не искам Б.Б. да ми пълни хладилника, а просто да ми окаже великата милост да живея в нормална държава със закони, а не в катун, където всеки гнусен, неграмотен и крадлив *** има повече права от мене !!!26 - като ти гледам балансът - плюсчета и минуси - виждам колко е подкрепата за Б.Б.
36
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
19 - ти някакъв *** ли си или живееш на друга планета? Кръстил(а) си се София, но защо не отидеш в някое малко градче или село и сам да поразпиташ хорицата - да ти кажат че няма къща неограбена, повечето по няколксо пъти от хъхрещи бандити !!! Защо не отидеш до Бяла Слатина - да разбереш как цяла фабрика посред бял ден бе разграбена от орда от 1000 *** - пред очите на ушевите ***, които не посмяха да арестуват нито един ?!?"Чудо голямо" казваш...
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 34; от 8-ми септември 2009г държавата не ми е платила нито лев за извършена работа и вложени средсва кого да чакам ще съдя Боико в СТРАСБУРГИ ЩЕ ИСКАМ НЕУСТОИКИ
34
3
 
6
 
! Отговори
George преди 13 години
Ама вие за коя съдебна система говорите - за тази,дето я няма в България! Аз зная за съдии,които посредством дъщерите си са "вземали" имоти по черномо-рието на цена 190 пъти по-ниска от пазарната, за съдия Сантиров, участвувал в предаване на рушвет,за съдия Лада Паунова,оневинила Маргините, за съдия Чочкова,оневинила Раиф Мустафа за рушвет 100 хил.лв, но за работеща съдебна система не съм чувал. Така че не разбирам за коя съдебна система ЕК говори - може би за посочените съдии?
33
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не трябва Бойко да ти пълни хладилника, не чакай държавата да се грижи за теб.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, народа наистина подкрепя ББ. Страх ме само да не го задуши народната любов. Хаха. Сега чакаме и охраната да свали заради наровната любов. *** всеки иска да го цуне. нали сме от ГЕРБ!! Ех, любов!!
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
боико .тези акции не ми напълниха хладилника НАПРОТИВ. не ме интересува нито ЕК нито които и да е
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СтаниШеф ще се върне на бял кон които се казва МОНИ, щото дянков ще бъде причина за народното недоволство
29
1
 
0
 
! Отговори
5225 преди 13 години
Ьми напишете нещо и за съдебната система де...