Сините посестрими не харесаха изборния кодекс на ГЕРБ

Проектът бил мимикрия и запазвал статуквото
Обновена: 15 ное 2010 15:41 | 15 ное 2010 15:40,
29
Сините посестрими не харесаха изборния кодекс на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Проектът за Изборен кодекс, внесен от управляващите, не прави радикална промяна в изборния процес, смятат от Синята коалиция.

СДС, ДСБ, Обединени земеделци, БСДП, РДП, както и ВМРО, "Новото време", "Зелените" и неправителствени организации обсъдиха днес на работна среща предложения от ГЕРБ проект за Избирателен кодекс.

„Проектът за Изборен кодекс е мимикрия, че се прави нещо ново, той е кодекс на статуквото“, коментира депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов.

Според него кодексът няма нищо общо с обещанията на ГЕРБ отпреди 16 месеца за радикална промяна в изборния процес в България.

„В него не видяхме правила, които да направят изборите прозрачни, изчистени от корупционни практики и от корпоративен вот, добави Михайлов.

Забележките на сините са свързани с регистрацията на избирателите и партиите, финансирането на предизборните кампании и въвеждането на електронното гласуване.

Според Михайлов даренията от едно физическо лице не трябва да надвишават средната заплата за страната, а всички финансови действия на партиите да се извършват по банков път.

Друго изискване на Синята коалиция е да се въведе постоянно действаща изборна администрация, а ЦИК да бъде структуриран на паритетен принцип.

Още по темата

Синята коалиция е против отпадането на правото районните кметове в София, Пловдив и Варна да се избират, посочи Прошко Прошков от ДСБ.

Той добави, че сините не одобряват и решението да се намали броят на общинските съветници.

"Считаме, че е недопустимо чрез проекта на Изборен кодекс да се правят промени по отношение на структурирането на администрацията на общините", допълни Прошков.

Като такова "вмешателство" той определи ограничението на броя на заместник-кметовете. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
ринго преди 13 години
костов ще им приложи на 100 % прослувутата фраза на един конституционен съдия отявлен левскар- седасарски шут -само дето още не е дошъл момента.Лъвовете накрая ги ядат хиените .За съжаление!
27
5
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Доволен съм. Най сетне хората за които гласувам казаха на висок глас, че са против управлението на комунистите от ГЕРБ.
26
3
 
3
 
! Отговори
r преди 13 години
Остава да се научиш и да пишеш на български :)
25
7
 
12
 
! Отговори
Рекордьор,браво преди 13 години
"Докато Костов диша въздух,държавата ще пропада"-това е най-лесният и бърз начин да покажеш колко жалък и смешен *** си!
24
1
 
4
 
! Отговори
ranarsa преди 13 години
Браво!Рядко във форумите може да се прочете разумно и аргоментирано мнение.А иначе Конституцията ни е ужасна.Нарушен е принципът на разделение на власттите.Това,че властимащите я нарушават прави България демокрация от африкански тип.В такива условия комфортно се чувстват само *** и комунистите.Няма правила,няма ред.Действа се по усмотрение.
23
6
 
11
 
! Отговори
vini преди 13 години
Абе тези сините много разбират когато не са на власт.Те май всички партии когато са в опозиция са много вещи а когато ни управляват правят законите да са в тяхна изгода затова да мълчат .Да бяха променили изборните закони както искат когато бяха в властта.Нямат право на глас--- СЕГА.
22
10
 
15
 
! Отговори
EEE преди 13 години
Докато Костов диша въздух, Държавата ще пропада !
21
2
 
10
 
! Отговори
t преди 13 години
az sam tur4in i si pla6tam redovno vsi4ki danaci v tazi darjava zatova imam pravo po zakon da glasuvam kakto vsi4ki
20
1
 
7
 
! Отговори
MEN♂ преди 13 години
Хахахааааа матрияла чакал демокрация, зокони. И как очаквате"демокрацията". Да ви я поднесат на тепсия. Със питие ли я искатеили със сок. Подправки, десерт не искате ли. Или ще консумирате"демокрациятя" със гола вода? *** народ - слаба държава.
19
7
 
8
 
! Отговори
тъмносин преди 13 години
ДСБ да се размърда,да включи целия си потенциал и да не ми се офлянква.Толкова умни глави има ,защо се оставят *** да ги побеждават в изборите.Ако и този път се изложат,отказвам се от тях.
18
1
 
7
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Не знам за сините, но аз очаквах това да е едно от първите неща с които да се заеме правителството!Но като гледам, май май, няма да се направят тези радикални промени, котио да доведат наистина до релни резултати, а не да се избират хора с турски гласове или платени *** такива (в очакване след това платените средства да се възвърнат чрез крадене)!
17
3
 
5
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,От Великата Френска революция до днес всички нормални държави са приели принципа на:- Единство на Права и Задължения на гражданите си!Това е включено и в нашата Конституция:Чл. 26. (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички Права и Задължения по тази Конституция Чистите задължения по на гражданите по Конституция са само три:- Да защитават Отечеството.; - Да оказват съдействие при бедствия; - Да плащат данъци и такси съгласно своите доходи и имущество! (Чл. 59, 60 и 61) Има и още едно право, което е и задължение:Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани. Извода е:- Български гражданин има право да упражни правата си на глас, за месни и парламентарни избори, само ако е изпълнил Конституционното си задължение по Чл.60 Да плати подоходните си данъци в България!Почти всички стигнахме до тези идеи:1. Избиране, НО! и отзоваване на депутати с подписка от избирателния му район с включени 50%+1 подписа, спямо участвалите в последните избори граждани.2. Гласуване по местоживеене. В чажбина, само от служителите на посолства, консулства, кораби.3. Гласуване само при платени подоходни данъци в България. Това е изискването за Оседналост в Е.С.4. Гласуват и придобилите право на Българска пенсия, регистрираните безработни, регистрираните социално слаби, а студентите независимо от местоживеенето им.5. Изборните райони, да се припокриват със социално икономическите райони.6. В Парламента да влизат само толкова депутати (от общо 240), колкото процента от гласоподавателите са гласувалиПросто е, Конституционно задължително е Депутатите да прилагат Конституцията, а не да се оправдават като калпавите водолази с водораслите...!!!
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой ги пита синята мъгла?Те вече не са фактор в политиката.Използват ги за миманс.
15
7
 
4
 
! Отговори
MEN♂ преди 13 години
До- Бай Колю Абе май тъгуваш за *** преподавател по полит икономия.
14
2
 
8
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Чакай бе Странджа!Още не са ме избрали, ти вече почна да ме плюеш! Поне изчакай да се закълна бре! То аслъ, никой не е пророк в собствената си страна, ама аз ша ви упрая! Само ме изберете!!!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бай коле, нали знаеш що българина не е*е на площада? Не щото го е срам. А щото ще се намерат 20 човека да викат "не така бе"!
12
8
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
.."бре", "аслъ"... - я бегай в Анадола бе мухъл!!!...
11
4
 
6
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
...ъъъ забравих!Освен това съм прочел и Говорящата кожа и Капитан Хатерас, не само Винету!
10
6
 
8
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Малтинчо и Костов посестрими ли са?
9
9
 
13
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Че направете ме бре!То, аслъ, след като Боко беше, що да не мога и аз?! Поне съм грамотен!