Заформя се конституционна каша за доверието и недоверието

Има празно петно, призна депутатът Любен Корнезов
Обновена: 19 яну 2011 22:08 | 19 яну 2011 22:08,
37
Заформя се конституционна каша за доверието и недоверието
Снимка: Булфото

Решението на Бойко Борисов да действа на принципа „нападението е най-добрата защита”, предлагайки вот на доверие, точно докато му гласяха такъв на недоверие – очертава конституционна каша.

Причината е, че по закон 6 месеца след провеждането на вот на недоверие – опозицията няма право да иска друг подобен по същата тема.

Предложението на Министерския съвет за вот на доверие обаче е по цялостната политика на кабинета. Така, според управляващите, ще бъдат вързани ръцете на БСП и ДПС да им искат недоверие до лятото.

„Най-сложният въпрос”. Така конституционалистът от „Коалиция за България” определи очертаващият се казус. „В българската литература не е описан подобен случай. Има празно петно”, призна юристът.

Според него само Конституционният съд може да разтълкува казуса. „Той може да каже дали след като вотът на доверие мине – ще може 6 месеца след това да се иска вот на недоверие по цялата политика или по част от нея. И аз се двоумя, признавам си”, скромно каза Корнезов.

 И все пак – по думите му от юридическа гледна точка – вероятно този инструмент на опозицията ще бъде отнет.

Не на това мнение обаче е лидерът на БСП Сергей Станишев. Той увери, че партията му продължава консултациите с политическите сили за вот на недоверие. На въпрос  как ще го направи, след като този инструмент вече е отнет, Станишев отвърна „не мисля”.

Още по темата

„Министър-председателят се опитва да затвори една тема, която е много неприятна за него лично, за управляващите, защото този случай разкрива задкулисието на управлението”, разви тезата си червеният лидер.

„Достоен ход, достоен, нямаха друг изход. Или трябва да си подадеш оставката, или да поискаш вот на доверие. Разбира се, политиката е това”, коментира обаче най-възрастният депутат Любен Корнезов.

Все пак и той посочи, че вотът на доверие няма да циментира кабинета за следващите 6 месеца, защото имало много други причини то да падне. „Мнозинството не е в залата, в която сме тук. То е отвън”, поясни депутатът.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в. Дойче Веле: "Наказанието трябва да е сурово!"Ако според европейските коментатори корупцията е трайна културна характеристика на българите, за онези от тях, които се интересуват както от собствения, така и от образа на страната пред света, има два варианта - или да се откажат от държавата, или да потърсят сметка на виновните за уронването на нейния престиж. За моралните щети, които търпи цял един народ, наказанието трябва да е досто сурово
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ето какво пише в Дойче веле - Сравняват ни с филм на Копола..."Не може да се отрече обаче, че на главното действащо лице му се удават импровизациите и изпреварващите ходове в крими сюжета. За успеха в избрания жанр се разчита на безличната група послушни клакьори, както и на апатията, която е вцепенила масата и е превърнала гражданите в безгласни електорални единици, зомбирани от политическата вулгарност и безочие.Свидетели сме на безпрецедентно падение на българската политическа класа.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мнозинствата не е отвън!Мнозинството е на гурбет в чужбина!за това не ви дреме на вас, политиците!!!
5
26
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правителство от мутри и милиционери - никога вече!!!!!! С лъжи дойдоха на власт, с лъжи ни манипулират, че управляват нещо, Най-големите манипулатори през тези 20 год. с най-висок % контрабанда. Мутри и корумпирани ченгета. Не им вярвам.
4
7
 
30
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Любен Керкенезов е един от несменяемите червени дупетати от 20-сет години.Така се е...оял,че вече хич нв му...пука.Сигурно го държат за....акъл;е,на фона на Антон Кутев,още...става.
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мнозинството не е в залата, в която сме тук. То е отвън, поясни депутатът.- ако някой може да накара маса народ да протестира дни наред - ще черпя!
2
29
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Причината е, че по закон 6 месеца след провеждането на вот на недоверие опозицията няма право да иска друг подобен по същата тема. "Ха, ей му ги на Боко нужните месеци, после парламентарна ваканция и хоп - додрапал до президентските избори. Ще се измъкне и от премиерския пост преждевременно след тотално окъкване (както и от всеки негов пост преди това), а за нас ще остане мизериите, които успя да натвори.
1
4
 
27
 
! Отговори
sas преди 13 години
Да са благодарни, че мнозинството е отвън, защото досега щяха да са с избодени очи. Срам нямат!