Яшни китайци вдигали много цените

Разсъжденията на Симеон Дянков на правителственото заседание
11 мар 2011 23:21,
433
Яшни китайци вдигали много цените
Симеон Дянков. Снимка: БТА

„В целия свят се качват цените на храните, защото средната класа в света за последните десет години е нараснала десет пъти. Много китайци, много индийци, много бразилци благодарение на добрите политики там са по-богати и искат повече да ядат“. Това казва вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на правителственото заседание в сряда.

От Министерски съвет разпространиха за медиите стенограмата от заседанието, на което се обсъждане създаването на работна експертна група за наблюдение на цените на пазара на храните. Вицепремиерът съветва министрите да обясняват, че това не е тема за България, това е световна тенденция, тя ще продължи. 

"От тази гледна точка да се направи допълнителен анализ, който го има вече по света и в Европейската комисия, за да се подчертава, че това не е тема за България, това е световна тенденция, тя ще продължи", изтъква Дянков пред министрите. 

„Това също не е инфлация. Инфлация е, когато средните цени за всички неща се качват. А тук става въпрос за повече търсене на храна, повече средно богати хора има по света, така че ние трябва да търсим по-дългосрочни решения как България отговоря на това. Но това не е въпрос като цяло на манипулация на нашия пазар“, посочва финансовият министър. 

Още по темата

„Въпросът е ние с тази агенция да направим всичко възможно, манипулативно или спекулативно ако някой тръгне в посока – дали са горива, дали са храни, тогава вече ви позволявам, и това може би е единственото нещо, репресия на държавата върху тези, които си го позволят“, заявява премиерът Бойко Борисов. „Службите подадат ли го, данъчните или сигналите на хората, трябва да бъде направено по най-добрия начин, с цялата силата на държавата“, допълва Борисов.

„От седмици, ако не и от месеци упреци и от ляво, и от дясно, че виждате ли, правителството не реагира, и когато се опитваме да създадем това нещо, което ще даде яснота по цялата верига, станахме вчера свидетели на поредната политическа демагогия от страна на СДС и БСП, и то странно в един и същи ден“, възмущава се и земеделският министър Мирослав Найденов.

„Изобщо не е странно“, отсича обаче Борисов. „Нима техните икономисти не четат колко е цената на петрола? Нима не знаят, че когато мине 118-120 долара за барел, това автоматично повлича борсите, повлича горивата в цял свят? Това означава, че те нямат абсолютно никакви експерти в тези партии, щом са си позволили да го кажат, Дянков, тези партии нямат експерти. Щом нямат експерти, няма какво да ни дават акъл“, категоричен е Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
смешници,заминавайте си в банкя вече!
326
0
 
14
 
! Отговори
Експерт преди 13 години
ха ха - "Това означава, че те нямат абсолютно никакви експерти в тези партии, щом са си позволили да го кажат, Дянков, тези партии нямат експерти. Щом нямат експерти, няма какво да ни дават акъл, категоричен е Борисов. "ми как ще имат - той Бойко ги събра всички експерти в Герб - от бензиностанции , от кръстовища , уволнени поради некадърност от световната банка ..... въобще от кол и въже ....... имат експерти и по история - скоро двама *** от Герб заявиха, че Б-я се е освободила преди 500г
325
0
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Китайците яли повече. Бре мама му стара, какво ли ще стане когато сомалийците започнат да преяждат. Верочтно ще наблегнат върху чошекочдстшото и ако им падне Дянков ще го ползшат като пургатив.
324
0
 
19
 
! Отговори
САШЕ преди 13 години
Дянков нещо се е объркал,Китайския ориз,боб,чесън който се продава в БГ е в пъти по-евтин от нашия.И не яшните китайци,а алчните Български търговци вдигат цените.
323
1
 
8
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
Комунистите, червената мафия , агентите им , са били винаги много "плоско-'хитри" , в действията си ..Достатъчно е малко да се замислиш и "ходовете: им цъфват..) Интересно е защо дори икономисти, макро и мини спецове, се заглеждат САМО в цифрите..)))Каква е 'дълбоката" тактика , на руското/агентурното/ ограбване :::))) от страна на ЛУК...1.Поддържане на няколко центова 5--10-20 -"разлика" в сравнение с цени в Европа..ИМАЛИ сме -най-ниските цени :))- в цифрово изражение...2.Поддържане на заблудата , че цената на руския е "равна" на тази на Брент-или световните борси !!??3.Поддържане на заблудата , че "разходите" по производството на бензини - е равна на тази в Европа...Прочитане на целия коментар ..))На всичко това , може да се отговори :1.Колко са заплатите в ЛУК- щом разходите са европейски .??2.Защо няма постоянна информация- на каква цена влиза руския петрол- в Бургас? Колко е трансорта ??3.Отговаряте ли на еко изискванията на Европа ??4.Ваши ли са кладенците, рафинериите и много бензиностанции??Има ли монопол ? ИМАТЕ ли ПРАВО на това - когато предлагате стоката си ??Тук дори НЯМА значение , че няма други играчи - въпросът е дали ТЕ-"ЛУК"- ИМАТ това право ?? И какви са им санкциите ??5.И накрая - когато някой ми отговори-пазарна икономика-свободни цени и т.н. ..))АМИ тогава ПУБЛИЧНО го обявете !!:)) Кажете - реализраме си свръх печалби , никой не може да ни попречи , такъв е пазара:)С други думи , другари , НЕ НИ заблуждавайте с межд. цени и разходи , акцизи и т.н......ОЗЪБЕТЕ ни се -по руски -за да е ясно и на слепите , с КОГО си имаме работа ..ЗАЩО СЕ КРИЕТЕ и ни баламосвате по комунистически ??"Кажете - ще продаваме на колкото си искаме ..))ТОГАВА , едно наистина българско , а не руско правителство-от агенти - ще помисли , КАК да спре ограбването ни от един руски монополист ...))А "дълбоката " ви тактика е ясна: няколко цента ПОД евро цените,като няма значение за вас, че в ПЪТИ заплатите са по-малки от тези в ЕС..И в лук- ойл и за страната ..))Няма и значение , че ТАМ можеш да си купиш един ТОН - с минималната , а тук - 100 литра .бензин.>))Е ,щом няма значение - едно НОРМАЛНО , а не - боково правителство , МОЖЕ да ви убеди и с други мерки..)))
322
0
 
4
 
! Отговори
бате гойко преди 13 години
министър се зове и то :((( гурливо куче изчезни трябваше не сина му да падне а той да си разбие празната глава и да на отърве от приствието си аман от ***
321
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
поредната простотийка на този ***
320
0
 
10
 
! Отговори
Масажиста на уши преди 13 години
Та Китай са един от най големите производители и износители на храни, нещо не му се връзват сметките на този *** Дянков.Примери много дори и в България ...
319
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чета поредните *** коментари и се чудя как червените мутанти, даващи караул по цял ден из форумите, не разбират, че с всички тези непрекъснати *** коментари в сайта само се дискредитират.
318
3
 
14
 
! Отговори
евлоги преди 13 години
абе няма ли един нормален в правителството на герб.бе бивали толкова *** на едно место .боико дане ги е вземал от карлуково или 4 километър.този е опасно луд.ами зада не има толкова ящни хора и дане поскъпват храните симо пицата що не вземе да изтреби 10-15 милиона че да не ядат .пък що не вземе да се гръмне сам че да направи две добрини на нас българите един човек по малко ще яде и един *** по малко в правителството на герб.погледнете какви серсеми сме че сме избрали тези *** от герб
317
1
 
15
 
! Отговори
Михлюз преди 13 години
Ей Дянков, ей *** да хващаш ямболската мотика и на полето, смотан спукан презерватив такъв!!!
316
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Виденовци,Костовци,Станишевци, Царе, Догановци какво не преживяхме...ТАКОВА ЧУДО ОБАЧЕ никога не беше!
315
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има отърване от този психопат! На 13-ти в 13 часа
314
2
 
10
 
! Отговори
tashko преди 13 години
Няма отърване от този психопат!
313
0
 
7
 
! Отговори
Бистра преди 13 години
Към редакторите и коректорите (ако има такива) на този сайт и в подкрепа на коментар 302: Оправете си правописа! Казва се ящен и оттам ящни в мн. число. Това се учи в трети клас, а може би и по-рано. Освен това и в статията е пълно с грешки. Щом журналисти не владеят добре български език, какво да очакваме от премиера (прочетете цитатите - има ли завършена мисъл!?).
312
1
 
19
 
! Отговори
Иван преди 13 години
От както съм се родил /близо 60 години/, по-лошо никога не е било!!!
311
0
 
5
 
! Отговори
елело преди 13 години
ЯШЕН,ЯШНИ;ЯШНОСТ,ЯШНОАТТА; верно с оригинала !
310
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Чшшш! Какво ми каканижеш като Ленин пред Зимния Дворец"Ленин пред Зимният Дворец за търпение ли е каканижел? :)))
309
0
 
5
 
! Отговори
oлеле преди 13 години
що за дума е това май съм забравила български ЯШНИ
308
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
310 e Gosho tapoto.Pak izbyagal ot ludnizata.