България не трябва да участва във военна операция!

Президентът свика съвещание заради Либия
Обновена: 19 мар 2011 23:41 | 19 мар 2011 19:15,
258
България не трябва да участва във военна операция!
Снимка: Булфото

България не трябва да участва във военната операция, но трябва да подкрепи всички действия за преодоляване на хуманитарната криза. Тази позиция изрази президентът Георги Първанов по повод последните събития в Либия.

Държавният глава свика днес на кратко съвещание ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната, ген. Любомир Ангелов, зам.-началник на НРС и Веселин Иванов, изпълняващ длъжността директор на служба "Военна информация" по повод последното развитие на ситуацията в африканската , съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия обедини световната общност около необходимостта да се спре незабавно насилието и да се преодолее хуманитарната криза”, се казва в позицията на държавния глава.

Той изрази надежда , че обявените на срещата в Париж намерения в изпълнение на тази резолюция ще защитят цивилното население и няма да бъдат допуснати жертви.

„Едва ли има някой по-заинтересован от нас, българите, от отстраняването на режима на Кадафи, тъй като години наред шестима невинни български граждани страдаха от произвола на либийския режим”, изтъква президентът.

Според него истинският международен натиск е закъснял не с 2 или 3 седмици, а с години.

Президентът Първанов изразява надежда, че при предприемане на военни действия ще се спомогне за решаване на проблемите на либийския народ, а не за тяхното задълбочаване, както и че те биха допринесли за стабилизиране на ситуацията в целия регион.

„Не смятам, че България трябва да участва в операцията по осигуряване на въздушното пространство над Либия, но ако в рамките на НАТО и в ЕС има дискусия за това кой с какво може да подкрепи прилагането на санкциите и хуманитарната операция, със сигурност нашата страна ще разгледа възможностите, с които да се включи в тези действия”, коментира от своя страна  министърът на външните работи Николай Младенов.

Още по темата

„Този режим вече няма легитимност, той е непредсказуем, нерационален и с него преговори не могат да бъдат водени”, добави външният министър.

По-рано днес военният министър Аню Ангелов заяви, че български летища и военни бази няма да се използват при евентуална военна операция на НАТО в Либия.

До момента нямало искане за използване на български летища за нанасяне на каквито и да е удари по обекти в Джамахирията и стратегически не било обосновано да се използват базите ни поради отдалеченост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още по темата: Георги ПървановЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
0
 
! Отговори
Калашников преди 13 години
Преди 40 години в казармата ни казаха,че като държава ще ни затрият и сега им вярвам.Унищожиха всичко човешко,ценно което имат всички държави,самочуствие.Нямаме нищо и не знам,дали имаме сили да защитим симите себе си.При такава омраза по между ни остава да ни раздадат оръжие и не виждам кой ще ни спаси.В Япония хората се чудят как да се спасят,а на другия край в Африка избиват мирни граждани в името на нефта.Какво става?
244
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Проблема не е в това Защо се разбонтуваха обикновенните гладуващи в северна Африка, а ЗАЩО ОЩЕ ТЪРПЯТ ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИЗа сведение на оксиморона - български политици - Сит на гладния не вярва!!! Въпреки това чакаме Парламента (и управници и опозиция) и Президента, да започнат да спазват "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия на ЕС: Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 295лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 645лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2030лв., а средната заплата е само 650лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1300 лева или по 325 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите със заплати под 625лв. са Социални аутсайдери, което прави около 5.0 милиона българи- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- Ощо около 6.6 милиона от българското население са Социални аутсайдери. - Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 295лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.1 милиона, от общо 7.4 милиона, а всичко това е: - Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.2-0.3 милиона души Помните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото тъжно отговаря - Парламент, Правителство и Президент
243
0
 
1
 
! Отговори
jeko преди 13 години
"България не трябва да участва във военна операция"... хахахахахахахахаха България НЕ МОЖЕ да участва в каквото и да било. Нямаме нищо ...
242
0
 
1
 
! Отговори
mr.X преди 13 години
e Qponiq :) beshe udarena ot HAARP kak shte trugnat da pomagat :) vsi4ko e zaradi pari vzeha ot tam kakwoto mogat sega contraktite za postroqwane na novite neshta kato se sklu4at togawa shte doidat tam amerikancite a za sega voinata e za petrola e i za da ne vrushtat parite vzeti na zaem ot kadafi :)) 30 miliarda ve4e gi konfiskuwaha , Super SARKO ne e qsno kolko e vzimal ot tam no i toi e burkal v meda taka 4e kolkoto po burzo se oturvat ot nego tolkowa shte sa po spokoini
241
0
 
2
 
! Отговори
бай Кадафар преди 13 години
Нали *** го обучаваха във Военното у-ще в гр.В.Търново и си го харесват . Много ясно ,че агент Гоце ще го защити . ГОЦЕ време е да си ходиш на село да си пасеш овцете !!!
240
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Неместo Да харчат парите на Еврoпата и Усето за щурoтии срещу Кадифенoтo кoпеле- да беха изпратили всичкя тoя харчлък за Яапoня катo вoда, храна и медикаменти.Нарoдът на Яапoня има мнoгo пo-силна нужда от помоща ни от колотo Лезбииците и АвГъзистанците.Да ама еднo е да те пишат че си вoювал срещу Кадифетo , дугo е да кажат тoя нoси вoда и одеала на Яапите.Ако се съсипят няколко от хай-тек происводтсвата които само и единственно се реализират в Япония-ще си *** мутерайката. А какво а Лезбийците? Европа иска техния нефт и газ. И им е се таа кой е на кормилото. само тои катуп Кадифето, е откачалка и може във всеки момент да срита тръбите зе ЕУйците. Ахмериканците навремето когато имаха пари, самолерти и солдати неможаха да изпръцкат Кадифето, та сега ли това низкостъбленно изчадие-Саркофази, ще спретне ефективна война. На Саркофази и на новото Блеер им требе ПиАр защото идат избори. На Обама не му пука и няма да прати кьорав войник да мре в лезбийската пустиня. остават наивниците които си мислят че като участват в нападенията че после новите кадифета ще им пуснат по-ефтинко горивата.ето това е което мен лично ме кара да си мисля че който се фане на френската въдица е за години отрязан от арабския петрол. Сега некои араби се зъбят на Кадифето заради неговата ценова политика, но утре ще са първи строени до кадифетата за да воюват срещо кръстоносците както алианса е наричан от лезбийците.И как само обърнаха гръб на Япония? Бати хуманитарната Франция. Саркофази да не е луда да помага на Япония, след като се надява с Рено и Ситроен да се намести на автомобилния пазар.Природата причини огромни щети на най прогресиращата икономика, а лезбийците са насъсквани едни срещу други зара ди надеждата новите да отпуснат по-леки финансови схеми за нафтата. Е, и се пита, на кого Светът да помага. На леката нафта или на прогреса? На мен не ми пука ако Тойота, Хонда и другите свият бройката. Дори тези фирми барабар с моторетките да замлкнат, японците ще се дигнат какт се дигнаха след атомните бомби. а кадифетата? Сонди, барели и хареми?Та оти се пилее харчлък за щуротии, Бе кауни?Ако Първанов е мислил така как аз, го подкрепям ако ще не Гоце ами и Гьоте да се е казвал у ДеСеТо.За непросветените адни излитане на изтребител, полет от 1000 км, хвърляне на бомба(и) и кацане са нужни между 25 и 48 хиляди долара. Над 100 самолета ще метат бомби, над 10 полета секи един от тях ще извърши. Умножавай Народе и си мисли че с тези пари едно училище може да бъде построено в Япония, две библиотеки и една малк болница за основно лечение.....Ето всички които искат самолетите на Европата да трескат Кадифения *** трябва да осъзнават в каква помия се накисват.Карел Чапек е казал: защо толкоз много тея генерали се трепаха и сумати войници си избиха навзаем когато накрая сключиха примирие. Защо примирието не бе сключено преди войната?Браво на Гоце, Гьоте или Първанов , се ми е та
239
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоцю,върви си ,час по-скоро!
238
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой да знае каква е тази дльжност *началник на отбраната*?
237
1
 
4
 
! Отговори
333 преди 13 години
*** ти пича колко е умен. Утре ще каже , ще участваме. Както беше и против НАТО.
236
0
 
0
 
! Отговори
spartak преди 13 години
voinata v libia ima za zadacha da otkloni vnimanieto na gladuvashtite i mizerstvashti narodi koito sa podlojeni na genocid ot kapitalistite.kapitalizma umira a narodite sashto umirat sas nego.toi gi povlicha vav grobishtata.zatova e tazi voina da se otkloni vnimanieto na horata ot glada,mizeriata,bezraboticata ili ot tragichniat jivot koito jiveeme.da pokajeme che ne mogat da ni izlajat,na orajie bratia balgari da svalime tiranite diktatori milioneri ot gerb sas karvava revoliucia-dolu gerb svob
235
0
 
3
 
! Отговори
fa преди 13 години
Няма да участваме, само доколкото САЩ не го изискат от нас под една или друга форма. Всички знаем готовността на кабинета да си свали гащите и при най-наивното желание от страна на "световния хегемон". Така че нищо не е сигурно.
234
0
 
5
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Че ние и да искаме да участваме.... с `кво? С двата ни останали работещи МиГ 29 ли?
233
1
 
1
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
spored men Prezidentat ni e mnogo prav po otnowenie namesa ili nenamesa vav voena operaziq bg v libiq. eto kazano po prost na4in. ako v domat si vie imate neuredizi s blizkite si we vi bade li dobre 4uzdi hora da vlizat u vas namesvat i razporezdat v vawite dela? zna4i saw,angliq i franziq iskat da se vazpolzvat ot neuredizite v libiq vsi4ki znaem zawo....petrolat.
232
3
 
1
 
! Отговори
roki преди 13 години
na orajie bratia balgari da svalim voinoliubcite ot gerb koito ni pogrebvat jivi.te i sega simpatizirat na agresorite ot francia,anglia i voinoliubcite ot amerika.iskame pravitelstvo koeto da povishi jizneniat standart da vdigne zaplatite i pensiite a ne da kupuva sam ne v bosns,kosovo,oleti helikopteri i drugi orajia.nikoi ne ni zaplashva s voina i nashto miasto e v balgariua a ne v bosns,kosovo,irak,afganistan da na mira ne na voinata.stiga sme bili na vsiaka mandja merudia na orajie i revoliu
231
1
 
1
 
! Отговори
spartak преди 13 години
da razbira se balgaria ne triabva da e agresor kato usa,francia,anglia.nie balgarite imame razlichno vijdane za libia.tova koeto stava tam e vatreshna rabota na libia.a tova koeto praviat amerika,evropa a sega iska i nato e agresia.namesa vav vatreshnite raboti na libia.taka beshe v irak, v sarbia v afganistan vietnam a sega i v libia.da kajeme ne na voinata da na mirat.ne na amerika ne na evropa ne na nato da na bratska rusia i da na kitai.stiga glad mizeria i bezrabotica dotam ni dokara evropa
230
1
 
7
 
! Отговори
Ne mi e qsno преди 13 години
Zashto se napada Pyrvanov!Prav si e choveka ama nie nqmame s kakvo da uchastvame osven s ***!
229
1
 
3
 
! Отговори
an преди 13 години
Ние нали участвахме с наши бази и по наша територия падаха...съюзнически ракети... Не можеше МВР да свари да ги извлича и крие. Полза? Но ако новата демокрация в Либия ще е като нашата- горките! А какъв е Първанов - готин явно, щом предизвиква такава завист...нали?
228
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце много ясно, че това ще каже, петрол за хрнаи и други разни псевдо програми, от които е гълтал той и партията му като за последно не е лесно да бъдат пренебрегнати.
227
1
 
3
 
! Отговори
това е истината преди 13 години
233 е дал най-точното определение за Г.Първанов/Гоце/.И аз съм на същото мнение и мисля,че няма какво повече да се каже за този човек!
226
3
 
0
 
! Отговори
ДЖОРДЖ преди 13 години
ДО 223!МАРИАНЧЕ ОТ МЕН ЛИ Е БЕ ИЛИ ОТ СЕДЕФЧОФ!!