Държавата фаворизира отделни икономически субекти!

Алексей Петров зове управлението да спре с намесата
Обновена: 19 мар 2011 16:10 | 19 мар 2011 16:09,
141
Държавата фаворизира отделни икономически субекти!
Алексей Петров. Снимка: Булфото

„Понякога с действие или бездействие държавата по странен начин фаворизира отделни икономически субекти и оттам се появява един монополен натиск. Единственото, което държавата трябва да направи е просто да се оттегли от това вмешателство”.

Това заяви Алексей Петров, изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива,  след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество

„Радостното е, че тристранният диалог влезе в дневния ред на хората. Лично аз бях приятни изненадан от предложенията на синдикатите и анализа, който предоставиха”, добави той.

Според него трябва да се създаде среда, в която по-малко да се намесва държавата в пазарната икономика и оттам може да се постигне онази конкурентост, която задоволява намаляване на цените.

Той посочи, че фаворизиране от страна на държавата има при стоките от първа необходимост, лекарствата и на други места.

След заседанието стана ясно, че работодателите не споделят предложението на синдикатите за ръст на минималната работна заплата от средата на тази година.

„Смятаме, че трябва да се върви отново по пътя на договаряне на препоръчителни прагове, минималния осигурителен доход за различни професии и браншове”, коментира  председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.
 
В срок до две седмици комисиите към НСТС трябва да оформят позиция по предложенията на синдикатите.

Още по темата

“Ние приемаме предложението на синдикатите да се започне разговор за препоръчителен индекс за нарастване на доходите. Предлагаме индекса да бъде диференциран по браншове, отрасли, тъй като картината е много различна в различните сектори – в някои сектори има ръст на продажбите, в други продължава застоят”, каза още Велев.

Работодателите подкрепят предложението да се анализира работата на регулиращите органи - ДКЕВР, Комисията за регулиране на съобщенията, тъй като в една пазарна икономика начинът за влияние на цените е конкуренцията и нейната защита.

Друго предложение е да се потърсят пазарни методи за ограничаване на ръста на цените, като което работодателите се отнасят с разбиране, но и със скептицизъм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като чуя руско име и се сещам за кмсомола и красимир премянов колко може да каже едно име
133
0
 
0
 
! Отговори
Владаеца преди 13 години
Абе този *** за какъв се мисли.Ако от абсолютни мутри ставаха доктори на науката - и аз съм такъв.***
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бреееей в един сочен като червен сайт колко много + на една словесна полюция и бълвоч тц,тц,тц,/112/ и чак пък и възхищение,че повече нямало какво да се каже!!!!АМА РАЗБИРА СЕ,БРЪЩОЛЕВЕНИЯТА НЕ ПРОСТО ПРОТИВ КОМУНИСТИТЕ НА ЕДНА ДЪРТОФЕЛНИЦА А ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ СА "ЗАКОН"ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЗА ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЕМИГРАНТИ-ПОЛИРАНИ ЗОМБИРАНИ ***,*** И ТУРЦИ С НЕБЪЛГАРСКО СЪЗНАНИЕ,*** деца и внуци на ПАРВЕНЮТА НОВОБОГАТАШИ и дърти реститути,иначе първи БКП-ерски к...рви!!
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България е с 3,6 индекс на корупция, сочат резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2010 година. Това означава, че страната ни заема 73-то място от 178 възможни, колкото е броят на страните, включени в изследването, съобщиха от Асоциация "Прозрачност без граници" - българското представителство на международната организация за борба с корупцията Transparency International. Индексът за 2010 година се базира на периода от януари 2009 година до септември 2010 година. Нивото се определя от стойността на индекса, а не толкова от мястото на държавата, уточниха от асоциацията, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Индекс под 5 означава, че има още много какво да се желае по отношение на противодействието на корупцията, а индекс 3 е критичен минимум в скалата от 0 до 10.КорупцияСкандинавските държави са тези, които оглавяват класацията с индекс над 9, т.е. най-ниско ниво на оценка на корупцията. Това са Дания, Нова Зеландия, Холандия - страни, които постигат сериозни успехи в противодействието на корупцията. В дъното са държави като Афганистан, където по правило бедността и вътрешните конфликти са отличителен белег.България е включена в изследването през 1998 година и тогава стартира с индекс 2,9. В рамките на следващите години до 2004 година страната показва устойчив растеж. Пикът е именно 2004 година, когато е отчетен индекс 4. В сравнение с миналата година страната е понижила индекса през 2010 година с две десети.Според политолога Огнян Минчев индексът за страната ни през 2007 и 2008 има добър израз 4-4,1 - това е резултат на повишените очаквания в резултат на членството ни в ЕС. 2009 година също има малко увеличаване в следствие на политическата промяна и това генерира нови очаквания. Тази година декларацията за политическа воля вече не е достатъчна, включват се и конкретните оценки за развитието на институциите, начина на справяне с икономическа криза. Това намаляване на индекса е индикатор за намаляване на доверието към правителството да осъществи реформите", коментира политологът. Според Огнян Минчев 100% зависимост на страната ни от Русия в енергийно отношение, която от своя страна заема 154 място от 178 възможни места в индекса за корупция, оказва влияние и върху индекса за България. Не може да си 100% зависим от страни, които са в дъното на тази таблица и да очакваш растеж", каза Минчев.Чехия, Словакия, Унгария и Словения също не подобряват своя индекс в сравнение с 2009 година. Средната стойност на държавите-членки на ЕС се понижава. За 15 от държавите стойността се понижава, 4 държави запазват индекса си и едва 7 подобряват стойностите от миналата година. Най-голямо намаление има Унгария с 0,4 пункта в сравнение с миналата година. Румъния, Турция, Хърватия също не подобряват своя индекс. Тревожно е, че България остава далеч от средната стойност на индекса характерен за региона, който е 4.
130
0
 
3
 
! Отговори
за 112 преди 13 години
след този коментар просто няма какво да се допише !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе този народ няма ли си сериозна работа та се захванал със сулйо и пулйо-ама че сте смешници..
128
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ami nali i nego go pazeshe 20 godini tazi sashtata dargava . Taka , pazeiki go, nego , i ostanalite ot nomenclaturata stanaha OLIGARSITE , a te sega se imat za " kadarni " biznesmeni . SMESHNICI.
127
0
 
5
 
! Отговори
блонди преди 13 години
Като видя мутра с бритонче - отивам да дрАйфам...Гнуууууус!
126
0
 
5
 
! Отговори
защо е на свобода??? преди 13 години
Kой е Лазар Груев? Бивш съветник на Първанов, председател на президентския юридически съвет. Кой е главният прокурор на България? Борис Велчев, внук на друг един Борис Велчев, член на Политбюро на ЦК на БКП също бивш съветник на президента. Кой е председател на Конституционния съд? Евгени Танчев, син на небезизвестния Петър Танчев, втория човек в йерархията на държавата по време на Живковия режим. Той, както и конституционните съдии Димитър Токушев, Пламен Киров и Ванюшка Ангушева са посочени от сегашния президент. Кой заседава във ВСС и определя кадровата политика и приоритетите на съдебната власт? Съставът, избран от парламентарното мнозинство и президентската квота при управлението на тройната коалиция, на която бабуваше отново Първанов.
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МУТРО - ЗАТВОРА ТЕ ЗОВЕ С ПЪЛНА СИЛА!
124
2
 
4
 
! Отговори
liubo преди 13 години
Е не участващ ти престъпнико затова злобееш .В затвора комунистически тигър дърт *** *** гад гадна....
123
0
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
tva e v balgaria prestapnici direktori ,sashtite takiva na holdingi ,na injeneringi s gramki imena perachi na pari tva sa naglite liceto na balgaria.
122
0
 
4
 
! Отговори
liubo преди 13 години
Е не участващ ти престъпнико затова злобееш .В затвора..........
121
0
 
4
 
! Отговори
:-))))))) преди 13 години
4UDNO KAK DNES.BSP NE TRIE KOMENTARITE KATO SNO6TI ZA QNKA. V KRAQ NA KRAI6TATA SE PI6E SRE6TU SOBSTVENIKA VI.OBIKNOVENNO OSTAVQTE SAMO 4ERVENITE KOMENTARI SRE6TU PRAVITELSTVOTO.DRUGITE SA PREMAHNATI PORADI NARU6ENIE NA PRAVILATA NA TRAKTORA.
120
0
 
4
 
! Отговори
u4indolskiq skopec преди 13 години
ti be6e faforit na vsi4ki slujbi.sega si samo na qnkai goce.4akai specializiraniq sad i hvani qnka da te podgotvi za zatvora
119
1
 
12
 
! Отговори
Кало преди 13 години
Алексей Петров е гангстер и неговата 'застрахователна' компания е рекетьорска.Правосъдие в БГ няма.Само на българския съд не е ясно, че у нас застраховане = рекет!Защо застрах. компании държат да се лепи стикер в/у стъклото на който е отбелязана датата на която изтича застраховката?!
118
0
 
13
 
! Отговори
ТОНИ преди 13 години
Каква е реалността: България е малка, отдалечена от цивилизацията страна с все още племенно-родови и родниско-шуро-баджан отношения. От всякъде лъха на корупция, връзкарство, дюнери, схеми, престъпност и урина. Заляти сме от простотия, ментета, мръсотия, прах, кал, чалга, ***, ***, найлонови торбички, улични кучета, ***, фасове, мутри с джипове и дупки. Управлявани сме от корумпирани, арогантни, алчни, крадливи и лъжливи елементи, които защитават само личните си, роднински и корпоративни интереси и не им пука изобщо за хората. Заобиколени сме от лош манталитет, безхаберие, простащина, завист, поквара и злоба. Живеем в страната на абсурдите, синоним на корупцията, беззаконието, престъпността и на свободно разхождащите се престъпници. На последно място сме по всичко, но на първо място по бандитлък, схеми, далавери и рекет и то държавен.......каква гордост.... Българи е най-бедната държава в ЕС с най-лошото здравеоопазване и е най-лошото място за живеене, известна с това че, комунисти, ченгета и мутри приватизираха и контролират всичко, успяха да изперат парите си и с безумните си строежи унищожиха безценната ни пророда! В България няма перспектива за развитие за НИКОГО, има все по-потискащо социално и интелектуално неравенство и ниска или липса на култура! Така че ако сте по-млади бягайте! Но не хранете НИКАКВИ надежди, че България някога ще стане нормално място за живеене!
117
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе,твойто място е да търкаш наровете!!!
116
3
 
19
 
! Отговори
итсо преди 13 години
как е възможно "днескаджиицци" изобщо да давате дума на престъпници или и вие сте такива!!
115
0
 
4
 
! Отговори
Бай Танас преди 13 години
Коментар 112 ми *** мамата