Борисов свика спешно съвещание в МС

България подкрепя операцията, но не участва във военни действия!
Обновена: 20 мар 2011 14:07 | 20 мар 2011 14:04,
183
Борисов свика спешно съвещание в МС
Борисов призова Кадафи да се оттегли. Снимка: БТА

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане.

Това е позицията на правителството, след като премиерът Бойко Борисов свика заседание във връзка с обстановката в Либия. 

На него бяха обсъдени възможностите пред  България да участва в действията по прилагане на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН, както и оценка на ситуацията в Либия, където все още има български граждани.

„България осъжда действията на режима на полковник Кадафи срещу цивилното население. Той изгуби легитимност и трябва да се оттегли преди да се е проляла още невинна човешка кръв. България е за решение, основано на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Същевременно ние ще изпълним категорично нашите съюзнически задължения в рамките на НАТО и ЕС”, заяви след  срещата Борисов.

Още по темата

Разгледани бяха различни възможности за участието на страната ни в прилагането на оръжейното ембарго, както и оказването на хуманитарна помощ.

„Установяването на контрол върху въздушното пространство на Либия е ключов елемент за предотвратяване на атаки от режима срещу цивилни граждани”, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов .

„България може да участва в операции по налагане на ембарго, като предостави при нужда фрегата от състава на българските ВМС, както и в хуманитарни мисии.”, добави военният министър.

„Бъдещето на Либия е в ръцете на либийския народ. Полковник Кадафи няма път назад, чрез репресии не може да възстанови статуквото. Оттук нататък международната общност, основавайки се на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, ще предприеме необходимото, за да спре агресията на Кадафи срещу собствените му граждани”, подчерта  от своя страна външният министър  Николай Младенов.

По-късно днес в Министерство на външните работи ще се проведат срещи с посланиците на НАТО, Европейския съюз и Арабската лига, на които посланиците ще бъдат запознати с позицията на България.

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане, е позицията на кабинета.

В заседанието  участваха заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев, като и ръководителите на ДАНС, НРС и служба „Военна информация”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
30
 
! Отговори
Българин преди 13 години
В бедна България също се води война, макар и необявена, а *** диваци и терористи всеки ден проливат невинна Българска кръв, грабят, насилват, тормозат хората... но по тоя повод *** борисов разбира се мълчи като *** на гладен сомалиец.А Цецо ***, вместо да ходи по заседания за въпроси, които не му влизат в работата, да вземе да заповяда на подчинените си еничари да си вършат работата и да пазят живота и имота на хората !!!
78
5
 
14
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Не можем да участваме в блокадата на Либия, защото вместо армия имаме ГРУПА КЛОУНИ???Винаги съм твърдял, че Националния предател си е Национален предател!!! - Според М. Димитров, например, подходящи за отлагане са разходите за модернизация на армията..."- Според фелдфебел А.Ангелов, трябва да купим бракуваните още преди 30 години американски самолети-*** Ф-161. При превъоръжаване на коя да е армия, най-важното е "офсета"..., при сделките с оръжия. Това са обратните инвестиции, които продавача на оръжие прави в държавата купувач, чрез военни (преки) и цивилни (не преки) обратни инвестиции... Националния предател не признава понятия като Държавна изгода, защото превъоръжаването на армията, чрез офсетните(компенсиращи) сделки, може да прерасне в технологично превъоръжаване на Българската индустрия!!! Пример:- Закупуваме от Швеция (страната в Европа с най-висока производителност на труда) универсалните тактически изтребители Грипен, за 1.0 милиард Евро, като при 120% офсет ( какъвто предложиха на Чехия, Полша и Унгария), с техни пари Шведите построяват в България цивилни (или цивилни и военни) заводи и подаряват технологии, за 1.2 милиарда Евро...!!!- Системата Грипен, е комплексна система за Въздушен, земен и морски суверенитет. На самолета са интегрирани всички най-нови Американски, Европейски и Израелски ракети, включително противокорабни с обсег до 200км., за земни цели с обсег 80км... - все "Супер технорогични оръжия"... Освен това - Шведите комплектоват самолета с Въздушни командни пунктове (тип АУАКС), земен команден пункт за Въздушно-морски и земен суверенитет, което автоматично превръща армията ни в една от най-модерните натовски армии..., а заедно с това ще се контролират и външните граници на Е.С!!!Ех-х-х... Де го специализирания съд за корупция и национални предатели... Де го...???
77
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САРКОЗИ.СПАСИ НИ ОТ БОКО ТИКВАТА.
76
5
 
15
 
! Отговори
Berliner преди 13 години
На спешното съвещание Борисов е наредил на Ваньо Танов да изпрати един ТИР контрабандни цигари за съюзническите сили. Така хем американският солдат ще има какво да пафка в окопите, хем ще може винаги когато припалва поредната папироска да каже по една добра дума, я за Данков, я за Цветанов.
75
0
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 13 години
Само че преди това , требе да ги нараним с по една тенджера запържен чирпански боп , за да им се подобри КПД-то и да имат по- голема реактивна тяга !
74
0
 
3
 
! Отговори
До 31 Гошо Тъпото преди 13 години
Виждаме,че и ти си на работа,що не уточниш от кои си ?
73
5
 
19
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Проблема не е в това Защо се разбонтуваха обикновенните гладуващи в северна Африка, аЗАЩО ОЩЕ ТЪРПЯТ ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИЗа сведение на оксиморона - български политици - Сит на гладния не вярва!!! Въпреки това чакаме Парламента (и управници и опозиция) и Президента, да започнат да спазват "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия на ЕС:Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства.- Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа."Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 295лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 645лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2030лв., а средната заплата е само 650лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1300 лева или по 325 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите със заплати под 625лв. са Социални аутсайдери, което прави около 5.0 милиона българи- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- Ощо около 6.6 милиона от българското население са Социални аутсайдери.- Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 295лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.1 милиона, от общо 7.4 милиона, а всичко това е:- Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.2-0.3 милиона душиПомните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото тъжно отговаря - Парламент, Правителство и Президент
72
4
 
3
 
! Отговори
yachtsalesbg преди 13 години
72, ти си поредния комунист-***, който мисли с ануса си
71
9
 
12
 
! Отговори
БОКО-ГЕНОЦИД-СМЪРТ преди 13 години
ВСИЧКИ КОИТО ПОДКРЕПЯТ КАДАФИ СА ОТ ГЕРБ,ТЕ СИ ПАДАТ ПО ДИКТАТОРИ И ТИРАНИ,ТАКА ИЗБРАХА И ТИКВАТА ЗАЩОТО ТЕ ОБИЧАТ ДА ИМА ДИКТАТУРАСМЪРТ ЗА ГРОБ И ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ ПОДКРЕПЯЩИ ТИРАНИЯТА,МИЗЕРИЯТА И ДИКТАТУРАТА НА ГРОБ
70
6
 
3
 
! Отговори
българин преди 13 години
като чета коментарите ви ме е срам от вас как може да пишете глупости като толкова подкрепяте кадафи защо не искате от правителството да ви натовари на правителствения самолет и да ви остави в либия там няма да умирате от глад и да сте за оплакване както се изкарвате в писанията си за всичко ви е виновен боико ами напуснете страната и идете там където ви харесва да ви видим колко велики сте
69
5
 
8
 
! Отговори
ООН преди 13 години
10 РАКЕТИ ТОМАХОУК В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ В НА ФИДОСОВА АНАЛНОТО ОТВЕРСИЕ И ЕДНА ГОЛЯМА В НА ТИКВАТА ТИКВАТА,ООН ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ ЗА НАПАДЕНИЕ НА ТИРАНИНА БОКО
68
5
 
10
 
! Отговори
До Позитано преди 13 години
Приберете си *** 66
67
0
 
6
 
! Отговори
фрезата преди 13 години
Нормално е да не участваме в атаката срещу Либия.Достатъчно жертви дадохме в Афганистан.За малка България не е малко.
66
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Червените активисти газ пикаят.Бойко ще управлява още два мандата!Най-малко!
65
11
 
7
 
! Отговори
БОКО-ГЕНОЦИД-СМЪРТ преди 13 години
ВСИЧКИ ПОДКРЕПЯЩИ ДИКТАТОРА БОКО ЩЕ БЪДЕТЕ СЪДЕНИ И ПРЕБИВАНИ НА УЛИЦАТАВАШАТА ПРЕДАТЕЛСКА КРЪВ ЩЕ СЕ ЛЕЕ НАВСЯКЪДЕ ПО УЛИЦИТЕ МРЪСНИ ПРЕДАТЕЛИГ-Н САРКОЗИ НАПАДАЙТЕ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ КЪДЕТО Е ТИКВАТА,ВРЕМЕ Е БГ ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ РЕЖИМА НА ДИКТАТОРА БОКО
64
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борисов призова Кадафи да се оттегли. абе тиква проста и неграмотно кой си ти ?! смешен пожарникарчо , *** неграмотна
63
2
 
5
 
! Отговори
КАРАДЖАТА преди 13 години
Де е майко секирата да тресна майко на СТРАНДЖАТА тиквата!
62
7
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 13 години
Аз спя чудесно, а през другото време се наслаждавам на мизерията ви. Ако си качествен, докажи го !
61
4
 
3
 
! Отговори
до 54 преди 13 години
Чудя се въобще кой ще те вземе теб на работа.Че от устата ти пяна излиза,бе момче!*** се прегледай!
60
2
 
11
 
! Отговори
zztop преди 13 години
"ХОРА БДЕТЕ" беше казал Юлиус ФучикНеофашизма в лицето на САЩ, Англия и Франция, убиват беззащитни хора през нощта като бандити в името на хуманитарна помощ с мирис на петрол. Не съм фен на Кадафи, но да нападаш и окупираш други държави - Косово, Ирак, Афганистан, Хаити, а сега Либия в името на измислената американска и западна демокрация е варварство. по същата логика трябва и нас да ни освобождават, тъй като ни управляват мутри. по думите на американския посланик.