Борисов свика спешно съвещание в МС

България подкрепя операцията, но не участва във военни действия!
Обновена: 20 мар 2011 14:07 | 20 мар 2011 14:04,
183
Борисов свика спешно съвещание в МС
Борисов призова Кадафи да се оттегли. Снимка: БТА

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане.

Това е позицията на правителството, след като премиерът Бойко Борисов свика заседание във връзка с обстановката в Либия. 

На него бяха обсъдени възможностите пред  България да участва в действията по прилагане на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН, както и оценка на ситуацията в Либия, където все още има български граждани.

„България осъжда действията на режима на полковник Кадафи срещу цивилното население. Той изгуби легитимност и трябва да се оттегли преди да се е проляла още невинна човешка кръв. България е за решение, основано на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Същевременно ние ще изпълним категорично нашите съюзнически задължения в рамките на НАТО и ЕС”, заяви след  срещата Борисов.

Още по темата

Разгледани бяха различни възможности за участието на страната ни в прилагането на оръжейното ембарго, както и оказването на хуманитарна помощ.

„Установяването на контрол върху въздушното пространство на Либия е ключов елемент за предотвратяване на атаки от режима срещу цивилни граждани”, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов .

„България може да участва в операции по налагане на ембарго, като предостави при нужда фрегата от състава на българските ВМС, както и в хуманитарни мисии.”, добави военният министър.

„Бъдещето на Либия е в ръцете на либийския народ. Полковник Кадафи няма път назад, чрез репресии не може да възстанови статуквото. Оттук нататък международната общност, основавайки се на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, ще предприеме необходимото, за да спре агресията на Кадафи срещу собствените му граждани”, подчерта  от своя страна външният министър  Николай Младенов.

По-късно днес в Министерство на външните работи ще се проведат срещи с посланиците на НАТО, Европейския съюз и Арабската лига, на които посланиците ще бъдат запознати с позицията на България.

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане, е позицията на кабинета.

В заседанието  участваха заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев, като и ръководителите на ДАНС, НРС и служба „Военна информация”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели, По целия свят Психично болните са около 1%, а Политически активните около...10%... Останалите 89% са нормални хора, които си живеят спокойно и приятелски, независимо от религии, език и цвят на кожата...Лошото идва, когато 10-те процента партийни активисти започнат да правят "добро" на народите си за чужда сметка...Трагедията идва, когато 1-я % психично болни започнат да командват 10-те процента партийни активисти..., за сметка на останалите 89-те %... НОРМАЛНИ ГРАЖДАНИСправка:- Александър Македонски, Цезар, Наполеон, Хитлер, Сталин, фамилия Буш... И НЕ ОТ ДНЕС КАДАФИТО
58
3
 
1
 
! Отговори
лузъри преди 13 години
Отрова се лее тук!Отрова от завист и безсилие.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И България ако не подкрепяше,какво щеше да направи по въпроса ????? Стига клоунади.
56
7
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ-СМЪРТ-МИЗЕРИЯ преди 13 години
НЕКА ВСЕКИ КОЙТО Е ГЛАСУВАЛ ЗА ТИКВАТА СЕГА ДА МУ ТЕЖИ НА СЪВЕСТАНЕ ЗНАМ КАК СПИТЕ НОЩНО ВРЕМЕ КАТО ЗНАЕТЕ КАКВА ГРЕШКА СТЕ НАПРАВИЛИ
55
0
 
4
 
! Отговори
818 преди 13 години
като истински партиец /от бкп/ или поради липса на каквото и да било разбиране на нещата,въпросната некомпетентност на боко,пак поддтичва формално след събитията, което за щастие няма никакво значение за никого.пак пореден повод за лъсне някъде в медийното пространство. още онзи ден президента каза,че намесата на международната общност е закъсняла твърде много. папгала боко само повтаря като ехо.освен това не е негова работа.да свика въпросния съвет заради глада,безработицата и високите цени.
54
4
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ=ГРОБ=МУТРА преди 13 години
ПОСЛЕДНОТО ПРОСТАШКО И НАГЛО ИЗКАЗВАНЕ НА ТИКВАТА Е:ЧЕ НИЕ СМЕ БИЛИ МЪРЗЕЛИВИ И ЗА ТОВА НЯМАМЕ РАБОТАЕМИ ТИКВО *** ДОЛЕН ***,ПРЕДИ ТИ ДА ДОЙДЕШ АЗ СИ ИМАХ РАБОТА И ЖИВЕЕХ ДОБРЕ,ОТ КАКТО ДОЙДЕ ТИ,ЖИВОТА МИ СЕ СЪСИПА,*** СИ ДИКТАТОРЕ,ТИРАНИНЕ
53
1
 
8
 
! Отговори
Циганин от шопско преди 13 години
Аз в Либия работа нямам които иска да воюва там прав му път .Ето правителството да ходи там да се докаже заедно с придворния му антураж. НИКОЙ не може да ме задължи да воювам с чужда държава от името на правителство мин.председател и който и да е!
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ония с кебапчетата, земеделския, още утре ще се юрне да души дюнери и да им налага ембарго в контекста на новата европейска политика.
51
3
 
4
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
Бойко , как бяха пържолите в Белият дом,а ?
50
3
 
8
 
! Отговори
НАРОДА преди 13 години
ТРЯБВА ДА НАТЪПЯТ ВОЙСКИТЕ НА СЪЮЗНИЦИТЕ ДА НИ ОСВОБОДЯТ И НАС.И НИЕ ИСКАМЕ СВОБОДАДОЛУ ГЕРБ..НЕ НА РОБСТВОТО
49
3
 
16
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Проблема не е в това Защо се разбонтуваха обикновенните гладуващи в северна Африка, а ЗАЩО ОЩЕ ТЪРПЯТ ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИЗа сведение на оксиморона - български политици - Сит на гладния не вярва!!! Въпреки това чакаме Парламента (и управници и опозиция) и Президента, да започнат да спазват "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия на ЕС: Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 295лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 645лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2030лв., а средната заплата е само 650лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1300 лева или по 325 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите със заплати под 625лв. са Социални аутсайдери, което прави около 5.0 милиона българи- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- Ощо около 6.6 милиона от българското население са Социални аутсайдери. - Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 295лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.1 милиона, от общо 7.4 милиона, а всичко това е: - Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.2-0.3 милиона души Помните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото тъжно отговаря - Парламент, Правителство и Президент
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По данни на Уикилийкс България не ще може да се включи в авио удара над Либия, тъй като ако бъде изпратен самолета българското въздушно пространство ще остане незащитено. Уикилийкс припомня обаче, че България също така разполага с няколко селскостопански етажерки, на които е предвидено монтирането на трофейни шмайзери от периода на 1944-1945 от 2 Световна война. По този начин България може да закърпи военните дупки във атмосферата си, за периода на отсъствие на своя самолет
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
УДАРЕТЕ 2-3 РАКЕТИ ТОМАХОУК В НА ТИКВАТА ПРОСТАТА ТИКВА И НИ СПАСЕТЕМОЛЯ ВИ Г-Н САРКОЗИ
46
4
 
2
 
! Отговори
EEEEE преди 13 години
Това не е война а чиста изгажица!Руснаците им забраниха да слизат на либийската земя,има да си летят и народа да им сваля Рафалите като птичи ***,те и без това падат и то без война
45
2
 
10
 
! Отговори
А в бъдещето преди 13 години
Господин премиер, знае се кои ще бъдат първоначалните победители. Вие декларирате подръжка на победителите. Но, ако пламне тероризма в България ще можете ли да се справите. Защото: КГБ, която запази структурата си и възможностите - неможе да се справи с тероризма; САЩ с техните ФБР и ЦРУ, също търпят поражение. Нашите полицаи, които с *** немогат да се справят,как ще се справят с организира, дълбоко законсперирана терористична организация. Никак.
44
7
 
12
 
! Отговори
ООН преди 13 години
БОЙКО УМРИИИИИИИИИИИИИИИ
43
2
 
14
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Всички са продажници - каза Волен Сидеров и се качи на чисто новия шевролет...
42
3
 
7
 
! Отговори
рамбо преди 13 години
Айде бе гербаджии направете един взод от ваши роднини - синове , дъщери и депутати гербаджии и ги пратете да воюват като толкова искате да се дрънка оръжие! Нали така пред подкрепихме войната в Ирак. И кво стана? щели сме да имаме ползи, дрън дрън. Накрая дойдоха великите сили и си разделиха петролните кладенци, за останаха труповете. Сега пък сме щели да сваляме Кадафи. Е и? На власт ще дойдат ислямските фанатици, които ги подкрепя Ал кайда, които се наричат борци за свободна Либия.
41
1
 
12
 
! Отговори
ххх преди 13 години
Какъв спешен съвет, кви пет лева бе ***. Оставаше и военни действия да се предприемат срещу Либия. *** ти и оня пенсионер Аню и тия преди вас ебахте мамата на цялата армия, за това сега лижете ***, щото който и да ни удари сме долу за 24 часа, *** смешниците. Седете далече още сте малки.
40
3
 
3
 
! Отговори
edin bulgarin преди 13 години
za vsi4ki deto pi6at neseriozno - mom4eta i momi4eta, Boiko e gotov pak da zalaga bulgaria i nacionalnite ni interesi - dokoga? aide pak s NATO i ES, dobre, ama koi 6te ni varne libiiskia dalg, ili i nego 6te go oprostim kakto oprostihme dalga na Irak i Iran. Abe silna darjava sme, ikonomikata ni e silna - davai bat boiko.