Борисов свика спешно съвещание в МС

България подкрепя операцията, но не участва във военни действия!
Обновена: 20 мар 2011 14:07 | 20 мар 2011 14:04,
183
Борисов свика спешно съвещание в МС
Борисов призова Кадафи да се оттегли. Снимка: БТА

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане.

Това е позицията на правителството, след като премиерът Бойко Борисов свика заседание във връзка с обстановката в Либия. 

На него бяха обсъдени възможностите пред  България да участва в действията по прилагане на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН, както и оценка на ситуацията в Либия, където все още има български граждани.

„България осъжда действията на режима на полковник Кадафи срещу цивилното население. Той изгуби легитимност и трябва да се оттегли преди да се е проляла още невинна човешка кръв. България е за решение, основано на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Същевременно ние ще изпълним категорично нашите съюзнически задължения в рамките на НАТО и ЕС”, заяви след  срещата Борисов.

Още по темата

Разгледани бяха различни възможности за участието на страната ни в прилагането на оръжейното ембарго, както и оказването на хуманитарна помощ.

„Установяването на контрол върху въздушното пространство на Либия е ключов елемент за предотвратяване на атаки от режима срещу цивилни граждани”, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов .

„България може да участва в операции по налагане на ембарго, като предостави при нужда фрегата от състава на българските ВМС, както и в хуманитарни мисии.”, добави военният министър.

„Бъдещето на Либия е в ръцете на либийския народ. Полковник Кадафи няма път назад, чрез репресии не може да възстанови статуквото. Оттук нататък международната общност, основавайки се на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, ще предприеме необходимото, за да спре агресията на Кадафи срещу собствените му граждани”, подчерта  от своя страна външният министър  Николай Младенов.

По-късно днес в Министерство на външните работи ще се проведат срещи с посланиците на НАТО, Европейския съюз и Арабската лига, на които посланиците ще бъдат запознати с позицията на България.

България подкрепя усилията на международната общност за налагане на забранена за полети зона над Либия, но не участва в операцията по нейното налагане, е позицията на кабинета.

В заседанието  участваха заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев, като и ръководителите на ДАНС, НРС и служба „Военна информация”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
20
 
! Отговори
ЙД преди 13 години
БОКО ГЛАДНИ СМЕ, КАКВО НИ ЗАНИМАВАШ С КАДАФИТО-ВЗИМАЙТЕ СПЕШНИ МЕРКИ ИЛИ СЕ ОМИТАЙТЕ, ВЕЧЕ ЗАПОЧВАМ ДА СЪЖАЛЯВАМ ЗА ТОВА ЧЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА ТЕБ!!!
38
8
 
18
 
! Отговори
МОЛБА ДО Г-Н САРКОЗИ преди 13 години
ООН ТРЯБВА ДА СВИКА СПЕЦИАЛНО ЗАСЕДАНИЕ НАД КОЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБСЪДЕНО ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И НА МИРНИТЕ БЪЛГАРИ КОИТО УМИРАТ ОТ ГЕНОЦИДА НА ГЕРБ.СПЕШНО ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ И ДА НАПАДНАТ ТЕРОРА НА ДИКТАТОРА БОКО ТИКВАТА
37
8
 
39
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
КОЙ МУ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА БОРИСОВ ВЕЧЕ КАКВО ГОВОРИ.НАРОДА САМО МУ СЕ ПОДИГРАВА. :D
36
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко, мятай се на "Дръзки" и беги в залива да ловиш бандитос, а нас ни оснави да живнем малко, че сме бетер либийците.
35
9
 
24
 
! Отговори
МОЛБА ДО Г-Н САРКОЗИ преди 13 години
Г-Н САРКОЗИ ,МОЛЯ ВИ ЕЛАТЕ ДА НИ СПАСИТЕ ОТ НАШИЯ ДИКТАТОР БОКО ТИКВАТА.ТОЙ Е ПО ОПАСЕН ОТ КАДАФИ,ТОЙ НИ МЪЧИ ЕЖЕДНЕВНО И НИ ПОРАЗЯВА ЧРЕЗ НЕГОВИЯ ТЕРОР НАРЕЧЕН-ДЯНКОФОСВОБОДЕТЕ НИ Г-Н САРКОЗИСВИКАЙТЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ООН ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България щяла да се включи и в хуманитарни мисии.Да не им дава Господ да имат нужда и ние да им помагаме.
33
3
 
24
 
! Отговори
TATO преди 13 години
Борисов,кога влизаме в шеннген?Нали сме края на март!!!!
32
6
 
7
 
! Отговори
? преди 13 години
тук гъмжи от "остоумни" простаци, все пак сме в БГ
31
12
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Освен ...правителството,днес работят само червените,платени...писачи.
30
2
 
5
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Притеснявам се за взетите решения - по принцип на следващия ден те биват отменяти / а СПЕШНИТЕ решения трябва да бъдат забранени със закон / ---- В създалата се ситуация е по-добре да се копират действията на Германия - също членка на ЕС и НАТО
29
6
 
15
 
! Отговори
7777 преди 13 години
Хайде боко,дай по един калашников на всички министри и депутати и бегайте в Либия да помагате на либийския народ,та ако може и там да останете ще сме ви много благодарни.Тоя въоб6е дали знае какво означават ООН и НАТО
28
3
 
7
 
! Отговори
Гуньо преди 13 години
"България подкрепя операцията, но не участва във военни действия!"България се включва във операцията срещу Либия, като обявява бойкот на яденето на дюнери! Спираме дюнерите, ще ядем само McDonalds и руски пелмени!"Борисов призова Кадафи да си оттегли дюнерите. Снимка: БТА"
27
5
 
13
 
! Отговори
Бойко преди 13 години
Аз не задържам държавните пари по банките като Си банк за да печелбарстват от тях.Заклевам се в децата сизаклевам се в децата сиЗаклевам се в децата си.
26
4
 
21
 
! Отговори
БОКО =МУТРА преди 13 години
АБЕ ТИКВО,СВИКАЙ ЗАСЕДАНИЕ ЗА СТАНДАРТА НА ЖИВОТ В БГ.УМИРАТ ХОРА ОТ ГЛАД,МИЗЕРИЯ И НЕМОТИЯ.БЕЗРАБОТИЦАТА Е НАД 60 % ТИ СЕ ЗАНИМАВАШ С ГЛУПОСТИ ЗА ЛИБИЯ И СЕ ОПИТВАШ ДА ОТКЛОНИШ ТЕМИТЕ ЗА НИКОМУ НЕ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА.СВЪРШИ ТВОЕТО ВРЕМЕ МУТРО,ДОДЕ ВРЕМЕ ДА СИ ПЛАТИШ ЗА ГЕНОЦИДА
25
4
 
14
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Проблема не е в това Защо се разбонтуваха обикновенните гладуващи в северна Африка, а ЗАЩО ОЩЕ ТЪРПЯТ ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИЗа сведение на оксиморона - български политици - Сит на гладния не вярва!!! Въпреки това чакаме Парламента (и управници и опозиция) и Президента, да започнат да спазват "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия на ЕС: Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 295лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 645лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2030лв., а средната заплата е само 650лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1300 лева или по 325 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите със заплати под 625лв. са Социални аутсайдери, което прави около 5.0 милиона българи- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- Ощо около 6.6 милиона от българското население са Социални аутсайдери. - Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 295лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.1 милиона, от общо 7.4 милиона, а всичко това е: - Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.2-0.3 милиона души Помните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото тъжно отговаря - Парламент, Правителство и Президент
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко, направи един приятелски мач с Берлуско да погоните топката малко, а парите ги дайте за възстановяването на Либия :) Зарежи ги тия спешни заседания. Не са за теб.
23
5
 
12
 
! Отговори
Бойко преди 13 години
Мойте пари не са при Бориславова.Мойте пари не са при Бориславова.Мойте пари не са при Бориславова.Заклевам се в децата сизаклевам се в децата сиЗаклевам се в децата си.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
fdgf
21
9
 
1
 
! Отговори
Бойко преди 13 години
Аз не съжемАз не съжемАз не съжем.Заклевам се в децата сизаклевам се в децата сиЗаклевам се в децата си.
20
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БОКО ТИКВО ,ТИ СИ ПЪТНИК ЗАЕДНО С КРАТУНИТЕ ОКОЛО ТЕБЕ.ТОВА И ВАС ВИ 4АКА.