Костов: Нерде Либия, нерде цени!

"И Тато все се оправдаваше с международното положение"
Обновена: 21 мар 2011 14:27 | 21 мар 2011 14:14,
551
Костов: Нерде Либия, нерде цени!
Снимка: БТА

Цената на горивото у нас не зависи от Либия, категоричен е лидерът на ДСБ Иван Костов. България не внася суров петрол от Либия, а от Русия, обясни той.

Не обръщайте внимание на опитите непрекъснатото вдигане на цените да се обясни с международното положение, това са уроци от Тодор Живков, призова Иван Костов.

Според лидера на партията скритите договорки с монополите са причина за високите цени. По думите му проблемът е, че държавата покровителства монополите чрез своите институции.

"Борисов да спре да обещава да не ги закача и да започне да ги закача", призова Костов.

Командира съсипа от критика и идеята на премиера да се поиска поне 1-месечен мораториум, за да не се повишават цените на горивата.

"Какъв мораториум за цените на горивата, кой ще го наложи? Да ги помолим?!  Ами да помолят и тези, които пекат хляба и тези с олиото. Да излезем на голяма неделна молитва и да се молим! Това са глупости!", разлюти се Костов.

Лидерът на ДСБ припомни, че през 1997-98 година икономическата криза е била много по-тежка от сегашната, а на границите ни се е водила война.

"Тогава България излезе от кризата буквално за 7-8 месеца", отбеляза бившият премиер.

"При конфликт, в който не можем да участваме, трябва да сме солидарни с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и основните ни съюзници в НАТО", е позицията на ДСБ.

"През 1998 г. при същата ситуация вътрешните гласове в България бяха категорично в полза на Милошевич. Правителството застана категорично зад ударите върху Милошевич и то се оказа единственото спасително решение, оздравяващо мира на Балканите", разясни Костов.

"Никой не ме е спрял на улицата да пита дали ще участваме в Либия. От сутринта обаче слушам: Не може, не се издържа това, не мога да гледам децата и семейството си, какво да правя с тази намалена заплата", сподели Костов.

"На фона на тези растящи цени и фиксирани доходи Борисов иска да строи АЕЦ Белене", каза Костов.

"Няма да печелим от АЕЦ Белене. При нас ще остане само рискът и отработеното гориво, печалбите ще са само за руснаците", подчерта Костов.

"Защо е необходима на България централа, която ще произвежда ток за износ", попита той. Костов изтъкна, че за 32 години 3 ядрени централи са аварирали тежко.

"Белене е близо до сблъсъка на тектоничните плочи, никой не може да каже, че няма риск", посочи лидерът на ДСБ.

Докато светът не се произнесе защо тези централи породиха заплаха, да се вземе решение за строителство на АЕЦ у нас е абсолютно предателство към интересите на българските граждани, смята той.

"Искаме България да следва европейската енергийна политика особено политиката по отношение на ядрената безопасност. Този, който не го направи, не само е безгрижен към интересите на собствената си страна, той е луд за връзване", подчерта Иван Костов.

Още по темата

Според ДСБ проектът "Белене" не може да се изплати. За 2010 г. АЕЦ Козлодуй е получила малко над 100 млн. евро брутна печалба. "Белене" трябва да работи 60 години, за да изплати 6 милиарда евро, изчислиха от ДСБ.

"Профилът на нашата представа за президент не съвпада с Алексей Петров", каза Костов във връзка с поканата на РЗС за обединение на десните сили за изборите.

"Не ни изглежда сериозно, тази взаимна обвързаност внася сериозни подозрения", поясни Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


551
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
400
10
 
7
 
! Отговори
1 преди 13 години
Другаря Костов беше 8 /осем/ години ръководен кадър на Министерството на финансите, та едва ли е подходящо да се изказва за нЕкои нерешени /или решени в полза някому/ проблеми.
399
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди 3 дена другаря Станишев се изяви и обясни, как надзорниците на магистрала Тракия не разбирали нищо от строителство и требело да се назначи Доган за консултант!Вчера Яне Янев па ревеше нещо.Днес другарят Костов обяснява, че цената на руския и либийски петрол немали нищо общо!Да му се чуди човек тогава що подари Нефтохим на лошите рашъни?!Утре е наред отново другарят Станишев да се изтропа!Аман от ***!
398
18
 
5
 
! Отговори
Асанж преди 13 години
Костов е история от лошото ни близко минало,от времето на колонизирането и преразпрефелянето от лешоядите на останалото което наследихме.Сега защо пак тоя *** иска да бъде актуален,нека се скрие достатъчно простотии е направил.
397
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А как да посадя вафли и кебапче на детето си? Как да му посадя дрехи и обувки? Как да му набера банички за училище, като съм безработна? От коя чешма да напълня сироп за кашлица?, До година ще ни накара да си гледаме и жито по дворовете *** ПОЖАРНИКАР!, То по тази логика Боко тикво зелена и бензин да си произвеждаме, а?
396
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само няколко цента ли трябва да е по- ниска цената у нас ?? Каква е свръх печалбата на другарите от ЛУК // Защо си мислите, че можете като по тодорживково време да ни баламосвате ?? Плаща ли рафинерията евро - заплати ?? По-скъп ли е транспорта до Бургас ?? ОТ ТЕЗИ и Р,Овч. ли чакате "евтин" ток от АЕЦ- белене ??/ ))))))
395
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се , цените на руския петрол зависят от международните..)))) Когато Брент е 100$, руският е 74 $...)) Иначе НИКОЙ НЯМА да го купи ..И не се правете на ампета, другарииии-червени и рапони..) Представете си когато Брент беше -75 $, колко е бил руския и как "законно" мафията от правец , заедно с Боко- ви е ограбвала :))
394
1
 
10
 
! Отговори
Дада преди 13 години
Продаде 53%.В момента се предлага рафинерия в Румъния за 60 млн.евро и 300 млн. дългове и то цялата.Проблема е в контрола. Контрола е работа на управляващите, а той не е такъв от 10 г.
393
2
 
9
 
! Отговори
citizen преди 13 години
Казват че на АЕЦ белене в момента се строи мощно! Нищо че няма разрешение и прочие. Ако има смелост, нека някой журналист да отиде и да види, да снима и да каже, така ли е или не!
392
11
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 13 години
Аз го ценя! Нали той продаде Нефтохима на Лукойл за смешните 400 мл. долара - колкото е печалбата на комбината за 6 месеца.. Ето затова го ценя - няма втори такъв далавераджия като него!
391
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-голям икономически *** не се е подвизал в България или може би Иван Ангелов , но дори и той ми се струва по-велик "капацитет" от Ванчо. За определянето на цените роля има и либийският петрол ,защото :"От руската компания заявиха, че основният фактор при определянето на цените на горивата е цената петрола на средиземноморския пазар". Амортизационните отчисления са от значение за изплащане на инвестицията , а не чистата печалба. Ванчо е куха лейка ,
390
10
 
6
 
! Отговори
-------- преди 13 години
костуф е либиец!
389
2
 
5
 
! Отговори
До оплаквачките тук преди 13 години
Учудващо е колко много коментиращи молят за помощ държавата. Инвалидите и тези с ментални проблеми има пълно основание , както немощните и децата по домовете. За останалите има само едно определение и то е ДУХОВНИ МЪРЛЯЧИ . Животът е борба всеки ден и ако си здрав и умен възможностите са достатъчни за нормален бит. Ниски били пенсиите на възрастните ,ами младите да си плащат реалните осигуровки. Ниски били заплатите , ами станете предприемачи.
388
0
 
10
 
! Отговори
Иванина Манчева преди 13 години
Грубичко е твърдението на "Лукойл", че са осигурили 40% от постъпленията в хазната от началото на годината. Също така е невероятно, че премиерът се позовава на това, без да го провери.Все пак говорим за публична информация (макар и на сайта на рафинерията да няма финансови отчети, знае се колко е бюджетът).Републиканският бюджет е на стойност 16 млрд. лв., консолидираният е доста по-голям, но е в интерес на "Лукойл" да вземем по-малкото число. Въпросните 40% са равни на 6.4 млрд. лв. Общо приходите от ДДС и акцизи са 10.3 млрд. лв. тази година. "Лукойл" друг сериозенданъчен... още принос в бюджета няма, тъй като е на загуба (местните данъци и осигуровките на са в този бюджет).Пита се - може ли една компания, колкото и да е голяма да е, да дава две трети от ДДС и акцизите за годината. При положение, че за акцизите се знае, че горивата осигуряват под 50% от тях.Реших да проверя все пак дали е възможно този дял от 40% да е постигнат само за един месец. Ето числата за януари: общо приходи в републиканския бюджет - 1.206 млрд.лв., акциз върху горивата (общо, всички компании) - 159 млн. лв., ДДС (общо от внос и в страната) - 471 млн. лв. Излиза, че Лукойл трябва да е осигурила 70% от приходите от ДДС през месеца.Или тези 40% да са делът на "Лукойл" само в приходите от ДДС и акцизи за месеца.Дори да е така, трябва ли да се използва едно изключение, за да се внушава зависимост на държавата от определена компания.Още малко помощни цифри, без коментар - по данни на БНБ целият внос на България на нефт И ГАЗ за 2010 г. е бил около 6 млрд. лв.Като оправят сайта на Търговския регистър, ще напиша и колко е оборотът на "Лукойл Нефтохим".
387
10
 
6
 
! Отговори
браво преди 13 години
Костов да си ни жив и здрав ,че съсипа и погреба СДС ,а Надето не успя да нахрани ,...медиите !Но по- важното е ,че поне вие се нахранихте !
386
14
 
7
 
! Отговори
дааа, преди 13 години
имаше заглавие "*** българи ли са ",а Костов какъв е ,и има ли почва у нас?
385
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Продажник, млъкни!
384
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прокълнатата партия БСП никога няма да има такъв лидер като Борисов, защото по природа е крадлива, лицемерна, криминална-обирджийска, затова и нейните лидери са точно такива, а сега някой от тях са и с обратна ориентация, направо човек да се погнуси от тях. И тия тръгнали да искат управляват, абе откъде това самочувствие, направо им се чудя. Избиха десетки хиляди по лагери /БГ имаше 100 лагера/, защото не споделят тяхните ком. идеи, и какво се оказа след време-станаха върли капиталисти.
383
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пичлеметата от правителството на ГЕРБ трябва не само да слушат какво казва Ваньо Костов, но трябва да си водят и записки - ще им потрябват!
382
4
 
22
 
! Отговори
Прав е! преди 13 години
Прав е Костов и много съжалявам за завоя на ГЕРБ.Личен свидетел съм на някои от тайните договорки на ГЕРБ. Отстъпиха пред Ал. Петров и Първанов за да имат повече медиен комфорт и да събират пари за кампанията.Дотук беше възхода на ГЕРБ. Оттук нататък ще са фактор само в коалиция. Да видим обаче каква.Омръзна ми от корумпирани социалисти и предатели.
381
11
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 13 години
Костов има непростими грехове спрямо България и би трябвало да лежи в затвора. Но критиките му към ББ, който пращо гладните пенсионери да садят картофи са напълно основателни. Друг е въпросът, че Костов говори пълни глупости за някакви тодорживковски обяснения. ТЖ не е обяснявал нищо с международното положение, а що се отнася до петрола, то той го получаваше евтино от СССР и тарикатски го продаваше на трети страни по-скъпо. ТЖ, въпреки селящината си, умееше и да управлява държавата за разлика от сегашните грамотни и неграмотни тарикати, които използват... още властта само за да станат милионери за нула време. Включително и критикът Костов и разни "социалисти".