Маргарита Попова очаква победа от първия тур

Смята да стои "до президента, а не зад него"
Обновена: 6 сеп 2011 16:28 | 6 сеп 2011 12:50,
714
Маргарита Попова очаква победа от първия тур
Снимка: Булфото

Кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ очаква да влезе в президенството от първия тур, балотаж щял да я изненада.

„Аз мисля, че с такава двойка – като мен и Росен, ще бъде изненада да има втори тур, но все пак всичко се случва – това е политика, това са избори”, заяви Попова пред bTV.

Попова смята, че е редно вицепрезидентът да е юрист, за може „той в работата си да стои до президента, а не зад него”. Вече има и визия за някои промени около президентската институция – например механизма за налагане на вето.

„Можем да направим така, че законодателният процес да се случва по различен начин, за да бъде ветото на президента – един много важен инструмент, не формален, обоснован, мотивиран и прозрачен. Сега не е така.

Президентът разполага с огромен експертен потенциал в различни съвети – може да се участва още при правенето на закона, в обсъжданията, с привличане на най-доброто от гражданския сектор като опит.”

Още по темата

Попова призна, че не й е минало през ум да подаде оставка като правосъден министър, за да участва в предизборната кампания, както ще направи кандидатът за президент Росен Плавнелиев.

Такова изискване няма и по закон. Попова вече обяви, че ще си вземе отпуска за кампанията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


714
Още по темата: Президентски избори 2011
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
595
1
 
5
 
! Отговори
до яж си ГЕРБ сам преди 12 години
Те *** и баща ти гледай само да не те надживеят щото 65 години е нямало здравеопазване ...ей идиотизъм Бойковски бре
594
0
 
11
 
! Отговори
До 602 преди 12 години
Ще кажа,че си ЗЕЛЕНА ТИКВА!Как е нямало здравеопазване бе КРАТУНО???Сега вече НЯМА,благодарение на твоята мафиотска ТИКВА!
593
0
 
8
 
! Отговори
до яж си ГЕРБ сам преди 12 години
Бе имаше преди здравеопазване , ама от 2 години се молим за това имаше селянин ***.
592
0
 
7
 
! Отговори
До 583 преди 12 години
Абе,жалка ТИКВО,що не си го ЯДЕШ сам?Не разбра ли,че ще си ги ядете самички!!
591
10
 
0
 
! Отговори
ЯЖ МИ ГЕРБЕРСКИЯ преди 12 години
До 596 : А Бойко какъв цвят ще придобие си е негов проблем , но пък липсата на здравеопазване в България е от 65 години а не от вчера или ще си изкривиш душата и ще кажеш друго , другарю .
590
0
 
8
 
! Отговори
до яж си ГЕРБ сам преди 12 години
Няма образование Боцето- аргумента, ама ти си гласувай там да си успокоиш душицата промита
589
0
 
8
 
! Отговори
до яж си ГЕРБ сам преди 12 години
Гласувай - ха ха ха ха Гласувай може после да прочетеш Винету сега Гласувай
588
0
 
9
 
! Отговори
чети и мислигерб=бсп преди 12 години
Брам: Плевнелиев не трябва да е лост в ръцете на Борисов:Росен Плевнелиев и Маргарита Попова трябва да играят срещу правителството на Борисов, а не в един отбор с него. Това казва пред радио "Дойче веле" германският политолог Хайнц Брам по повод регистрирането на кандидат - президентската двойка на ГЕРБ."Доколкото знам, двамата министри, които ГЕРБ хвърля в битката за нов президент и вицепрезидент, не са членове на ГЕРБ. И в този смисъл те са сравнително независими - може би Плевнелиев повече, отколкото госпожа Попова. Това означава, че съществува шанс, ако двамата бъдат избрани, президентската институция да бъде естествен противовес на правителството. Защото както знаем, властта корумпира, а голямата власт корумпира в големи мащаби. Най-вече от противовес се нуждае министър-председателят Бойко Борисов, който (поне на думи) от време на време ражда спорни решения", казва Хайнц Брам.На въпроса каква опозиция могат да бъдат Плевнелиев и Попова на премиера Борисов, след като са издигнати лично от него, което поражда и зависимости, германският политолог отговаря така: "Смятам, че ако двамата стигнат до втори тур, те трябва да възприемат някаква по-независима позиция. За Плевнелиев това няма да бъде нещо ново, тъй като той често се противопоставя на българския премиер. Освен това да не забравяме, че и двамата се ползват с добро име в чужбина.Това първо, и второ - няма да има никакъв смисъл от съществуването на президентската институция, ако тя е само още един лост във властовия апарат на Бойко Борисов. Затова когато бъдат избрани, Плевнелиев и Попова трябва да намерят нишата, от която да упражняват президентската власт като независими. В противен случай би било много тъжно", констатира германският политолог.Според него най-сериозният противник на Плевнелиев е кандидатът на БСП Ивайло Калфин. "Трябва да имаме предвид, че зад него стои една партия, която все още не е хвърлила изцяло комунистическите си одежди, и в този смисъл зад Калфин могат да се окопаят редица функционери. Не е изключено също така до втория тур да достигне независимата кандидатка Меглена Кунева, която да се изправи в директен дуел срещу Росен Плевнелиев. Има гласове, според които на първия тур Кунева може да спечели повече гласове от Калфин", казва политологът.
587
6
 
0
 
! Отговори
ЯЖ МИ ГЕРБЕРСКИЯ преди 12 години
До 593 : Не другарю Гоце милиардера не е моя идол , но иначе си прав " и той като кадафи ще има да се крие ама от господ няма как да се скрие.винаги има наказание и възмездие " , това го чака Гоце .
586
0
 
7
 
! Отговори
до яж си ГЕРБ сам преди 12 години
65 години комунизъм и 2 Бойковизъм стават 67- хе хе хе
585
0
 
9
 
! Отговори
до яж си ГЕРБ сам преди 12 години
Чакаме Бойко да позеленее когато загуби изборите - а поради липса на здравеопазване , ще пратят линейка от ЕВРОПА да го реанимира -- аргумента
584
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
и да се мъчите и да се пъчите не ви щем.вън от политиката предатели народни.
583
6
 
0
 
! Отговори
ЯЖ МИ ГЕРБЕРСКИЯ преди 12 години
До 587 : Ами споделете другарю след 65 години комунизЪм в България , какви трябва да са заплатите ? Пък и една препоръка , прескочете до Гърция и вижте , там не е имало комунизЪм и питайте какви са заплатите .
582
0
 
9
 
! Отговори
до гербера преди 12 години
твоя идол картофа къде ще избяга с милиардите откраднати от нас.и той като кадафи ще има да се крие ама от господ няма как да се скрие.винаги има наказание и възмездие
581
1
 
9
 
! Отговори
до яж си ГЕРБ сам преди 12 години
Чакат бе да дойде време чакат , Боцето и той сега ги чака - ха ха ха ха ха Преговаря Винету
580
10
 
2
 
! Отговори
ЯЖ МИ ГЕРБЕРСКИЯ преди 12 години
Хайде другари , не чувам да предлагате за кого да гласуваме , след като твърдите , че ГЕРБ не стават . Кажете кой е добрия управник на България за да гласуваме за него . Чакам !
579
3
 
1
 
! Отговори
STANISEV DO 584 преди 12 години
DRUGARIO 6TE SI PRODAM HOTELA V SOZOPOL I 6TE I KUPIA TELEVIZOR NA JENATA----MAITAP BE UILI-----KOMUNIST KRAV POVRA6TE PARI NE VRA6TA----SMEHURKO
578
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
българи покажете на гербаджиите че не сте прости.покажете че няма да позволите някой да ви лъже и експлоатира като в робовладелския строй.покажете на лъжливите гербери че не сте тяхна собственост и можете да контролирате живота си.да не гласувайте за герб те са сатаната
577
0
 
1
 
! Отговори
негербер преди 12 години
ЧСИ ? И що я докарахте до там - яж, пии и се весели, а че му мислим после! Много българе задминаха ромите отдавна. Нещо поговорката за "разпростирането до чергата" бе изтрита от съзнанието им. Ура да! Gивей живот на кредит, па ако може и да не го връщаме. най арно! :)))
576
2
 
4
 
! Отговори
до яж си ГЕРБ сам преди 12 години
Всички със заплатите замразени и с тези около 240лв. до 270 лв. чакат Бойко да им каже за кой да гласуват , засега изчакват , чакат и ОВЧАРСКИТЕ МЕСТА ЗА РАБОТА тея кучета. АРГУМЕНТ