Опозицията настръхна: Плевнелиев говори като премиер!

Депутатите осъдиха антипрезидентските плакати на "Атака"
Обновена: 19 яну 2012 16:04 | 19 яну 2012 13:45,
167
Опозицията настръхна: Плевнелиев говори като премиер!
Снимка: Reuters

За първи път от две години и половина от управляващите чухме някакъв опит за платформа – нещо, което Бойко Борисов трябваше да направи отдавна. Направи я обаче грешният човек.

Това коментира депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев по повод речта на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който положи клетва в Народното събрание.

Социалистите са на мнение, че пред депутатите Плевнелиев е говорил по-скоро като премиер и е очертал платформа, която касае действията на изпълнителната власт, а не на президентската институция.

Според Антон Кутев от речта на новия президент е станало ясно, че Плевнелиев одобрява запазването на финансовата стабилност – политика, която продължават досегашните две правителства.

"Всичко останало - като енергетика, образование, икономическа политика и други сфери от обществения живот - всъщност са неща, които според новия президент започват отсега и по които до момента нищо не е правено", отбеляза депутатът от левицата.

Според Кутев най-логичното, което може да последва оттук нататък, е новоизбраният президент да предприеме спешни мерки по насрочването на служебно правителство.

"Очевидно според него това не се справя”, изтъкна депутатът и отбеляза първите опити на Росен Плевнелиев за независимост от Бойко Борисов.

"Създаде се впечатление, че президентът даде заявка, че би предложил програма, с която да запълни дефицитите на стратегическо мислене от страна на изпълнителната власт", коментира и депутатът от ДПС Лютви Местан.

"Чухме едно твърде амбициозно слово, опит в систематизиран вид да се направи една национална визия за развитие на страната с простор до 2020 година", посочи зам.-председателят на ДПС.

На въпрос защо лидерът на ДПС Ахмед Доган не присъства на клетвата на новия президент, Местан отбеляза: "Нали разбирате, че не може да очаквате който и да е да ви отговори на този въпрос вместо г-н Доган".

Още по темата

"Надявам се г-н Плевнелиев да се еманципира от постоянното напомняне на премиера, че той е в основата на неговия избор и да бъде достоен и силен президент на България", беше коментарът на съпредседателя на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

"Направи ми впечатление, че не се поставиха нерешените проблеми в момента, забавените реформи в България. Имаше много обещания за бъдещето, но голямата задача пред г-н Плевнелиев, включително към неговите бивши колеги от правителството е, да може да задава правилните въпроси за забавените реформи и пропуснатите неща. Това липсваше в неговото изказване", обобщи Мартин Димитров.

Управляващите обаче не пропуснаха да похвалят речта на Плевнелиев.

"Прави впечатление балансираността на президента Плевнелиев и стремежът да обедини хората", каза пред журналисти лидерът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Според него обединението е много важно, защото не може да има силна държава, ако институциите не работят заедно. Не чрез интриги и задкулисни действия, а открито, с пълна прозрачност", допълни той.

Всички парламентарни групи обаче заклеймиха поведението на депутатите от "Атака", които издигнаха плакати с надписи: "Плевнелиев - "избран" с измама" по време на речта на новия държавен глава в парламента.

Най-остри бяха в реакцията си от ДПС.

"Поведението на "Атака" е проява на държавен нихилизъм. Ние също сме изразявали свои резерви по отношение на редица недъзи по организирането на изборите, но има определена мяра, зад която един политик престава да бъде държавник", аргументира позицията си Лютви Местан. 

От левицата също определиха като недопустимо поведението на депутатите националисти.

"Това е тържествен момент, длъжни сме да поздравим новия президент с встъпването в длъжност и да му пожелаем на добър час, а не да помрачаваме церемонията", коментира червеният депутат Петър Курумбашев.

"Не желая да коментирам поведението на "Атака". На мен ми направи лошо впечатление", каза накратко и синият лидер Мартин Димитров.

"Съжалявам за поведението на Волен Сидеров, защото тези хора ни подкрепяха две години. Започнаха с определени грешки и гафове през последната година и не мога да разбра защо продължават с тези свои грешки", посочи Красимир Велчев от управляващите.

"Доколкото знам, те се наричат националисти. Това означава, че са хора, които обичат нацията и се борят за единението на нацията. В случая действията им са коренно противоположни, искат да разединят. Това е политиката и всеки носи отговорност, а избирателите дават оценка, когато дойде времето", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
26
 
46
 
! Отговори
САШО преди 12 години
ТОВА НЕ Е МОЯТ ПРЕЗИДЕНТ!!! ДУПЕ ДА НИ Е ЯКО С ТАКИВА УПРАВНИЦИ!!!
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
abe KADE BQHTE KOGATO PARVANOV NAPRAVI SERGEI PREMIER????????????I KOGATO PO VREME NA BSP PARVANOV BESHE PREZIDEN I POSLE PAK PREZ TRINATA KOALICIQ.......A SEGA REVETO SRESHTU BOIKO
87
24
 
23
 
! Отговори
боян преди 12 години
Силна реч на новия лрезидент-за първи път в най новата ни история се поставя ясно определена конкретна цел/кауза/ със срокове и отговорник.Внимание, начело на държавата застава доказан човек-инженер и успял бизнесмен и при това безпартиен/партии и банки вече са мръсни думи/.С ОГРОМНОТО МИ УВАЖЕНИЕ КЪМ ПРЕДИШНИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ, но те повече от постигнатото не можеха да направят, поради ограниченоста от професиите им-философи, юристи, историци.
86
8
 
28
 
! Отговори
assyta преди 12 години
Плевнята така се унесе да говори против глупостите на Бойко и ГЕРБ, че по едно време, даже Борисов спря да чати по телефона, за да чуе, дали не му искат оставката
85
9
 
4
 
! Отговори
аноним преди 12 години
Шума ке ядем , президент ке станем ! Некои да е против !
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Канадец,почти всички мислим като теб. На някой родината и отечеството са ни мили с всичките им недъзи,но живота и здравето на семействата ни са по-мили !Кажи само как да избягаме?
83
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Атакажиите са ми най-смешни.Семейната партия,втръснала на всички с циркаджийските си номера напоследък,пуделите на Батю,да издигат плакати???
82
15
 
9
 
! Отговори
за 97 преди 12 години
и толкова не заслужават гербавите, само глупости говорят
81
2
 
8
 
! Отговори
до 93 от СМЯХХL преди 12 години
Канадец, не всички мислим като теб. На някой родината и отечеството са ни мили с всичките им недъзи ! И
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hah abe ot GERB samo krasi velchev 1 izrechenie a ot turcite i chervenite bokluci polovinata statiq! Bravo DNES BG nai - obektivnata mediq ste!
79
4
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
BOLEN E DOLEN MO6ENIK ,,,,,,,,,,SAMO ZA SYBSIDIITE GOVORI I TOVA MY E BILO CELTA ,,,,,,,OSTANALOTO OT ELEKTORATA MY SKORO 6TE RAZBERE 4E SAMO E GLASYVAL V NEGOVA POLZA I SEGA BEZ PARITE OT SYBSIDIITE E BESEN I NEPREDSKAZYEM ,,,,,,,,,,TAKA ATAKA DA SI GO XVANE V RAKATA I YDARI V STENATA ,,,,,,NEMA DA SE SAZVZEME NIKOGA POVE4e ,,KRAX,,
78
8
 
8
 
! Отговори
за 87 преди 12 години
Палячовци са депесарите. За една филия със свинска мас са готови майките си да продадат.
77
14
 
20
 
! Отговори
от Канада преди 12 години
Приятели, с огромно съжаление пиша това. България загина. Бягайте, докато можете. А все още можете! Бягайте колкото крака ви държат! Където и да отидете в Европа ще ви е по-добре, да не говорим за САЩ или Канада. Емигрант в Канада е милиард пъти по-добре от роб-*** в България. Замислете се! Не е трудно, не е сложно. ГЕРБ и всички мутрокомунисти ще властват дълго над това, което остане. А то ще е глад и мизерия. Бягайте, спасявайте се. Дори и престъпниците са зле в България! Замислете се!!!
76
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Следобедна проверка на дежурните Кутевски *** плювачи:Здддрррааавейте червени форумни ***!!!!Здраве желаем другарю Педералисимус Станишко!Мнооого добре лапате шланга на Бат Бойко!Ще се стараем другарю Педералисимус! Уррррааааааа!За доброто лапане и смучене на герберските шлангове ви награждавам с 3 днисекс ваканция в Догановите сараи!Урррааааааа !!! И утре пак с кеф ще лапаме на Бойко к-рааа!
75
1
 
7
 
! Отговори
Накакан атакист преди 12 години
74-ти,радвам се че и си съгласен с мен - Волен Сидеров е най-добрият вариант за президент на СВИНЕФЕРМА. Волен може единствено да грухти и крещи, все едно че Доган му прави нещо отзад...
74
9
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
пролетарии от всички страни съединяваите се да погребем триглавия змеи на капитализма европа,америка и нато.да възродим бившия съветски съюз и бивша югославия.да въстановим варшавския договор.да подадем ръка на великия китай и желязната северна корея.да кажем не на разлагащтия се труп на капитализма в лицето на европа,америка и нато.господ ни изпрати спасителя социализма който победи капитализма пълен с язви и пороци и експлоатация от човек на човек.да на ссср,китай,югославия,северна корея,куба.
73
1
 
4
 
! Отговори
Дани преди 12 години
Истината за Първанов.megafon.blog.bg/politika/2012/01/19/.885724
72
6
 
17
 
! Отговори
Зрител преди 12 години
Аз лично за пореден път с кеф се наслаждавах на цирка на гастролиращата трупа Атака. Палячовците на свободна практика, събрани около шута Сидеров, изнесоха поредната неповторима комедия. И за сетен път се убедихме че Волен е сбъркал професияата - той просто е роден за за ***, жалко че е избрал сцена за изявите си политиката, там Сидеров доказа че няма място.
71
8
 
12
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Като подчинен на премиера ,новия ни президент прочете ,написана лично от Боко! Толкова могат -това правят и говорят! Вината обаче е наша ,защото си мълчим , а иначе не е луд тоя дето яде баницата...
70
4
 
9
 
! Отговори
Chestitka преди 12 години
Честито имаме си вече и Президент-Строител!!! :) Може би пък следващият премиер да е художник или певец, човек на изкуството :)