Пушете патладжани!?

Парламентът одобри пълната забрана за пушене на закрито
Обновена: 17 май 2012 14:46 | 17 май 2012 11:45,
444
Пушете патладжани!?
Снимка: архив Булфото

Остър спор се разгоря в парламента какво е по-вредно - тютюнът или патладжанът.

Това стана по време на дебатите по най-спорната точка в Закона за здравето – пълната забрана на тютюнопушенето на закрити места (в чл. 56 се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение обаче се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата - бел.ред.).

Този път депутатите се разделиха не по парламентарни групи, а в зависимост от това дали подкрепят пушенето или не.

Още по темата

Най-колоритни примери в полза на сегашното статукво даде Любен Корнезов от "Коалиция за България", който обяви, че забраненият плод винаги е най-сладък и цитира думи на проф. Милан Миланов от "Пирогов":

"Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана има 120 единици".

"Ако искате да забраните тютюнопушенето, защо не забраните тютюнопроизводството", попита лаконично Корнезов и нарече измененията в закона политическо късогледство.

По думите му, ако тези поправки влязат в сила от 1 юни, годишните загуби за бюджета ще са 230 млн. лева, а 18 хил. работни места ще бъдат закрити от ресторантьорския бизнес.

"Забраната ви, а не тютюнопушеното е вредно", заинати се отявленият пушач и ляв депутат.

В защита на промените и срещу твърденията на Корнезов на трибуната застана народният избраник от ГЕРБ Петър Петров.

"Не може да докажете каква е връзката между пушенето и фалита на фирмите. Не може да давате такива обосновки. Доказано е, че единствените губещи са търговците и производителите", защити той вносителите на законопроекта.

"Здравето е най-важният капитал на една нация. Моля ви, недейте с тези хуморески, че хората ще спрат да ходят по заведения. Заведенията са социални места, никой не ходи там, за да се напуши", завърши Петров.

Тунчер Кърджалиев от ДПС също се обяви за тоталната забрана за пушене на закрито, защото вредата за непушача била по-голяма на закрито - в барове и заведения, а не на открито.

В хора от гласове "за" и "против" се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че пушенето е волеви акт.

"Здравословното състояние на българите е в резултат от лошите условия на живот. Може би има българи, които, като запалят цигара, се чувстват по-добре. Забраната какво ще постигне?", попита той.

Йордан Андонов от ГЕРБ обаче заяви, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

"Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това", каза Андонов.

В крайна сметка с 90 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържали се" парламентът одобри забраната за пушене на закрито.

Сега депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.

Предстои да бъдат гласувани и текстовете откога забраната влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
7
 
5
 
! Отговори
Чист въздух преди 12 години
В крайна сметка с 90 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържали се" парламентът одобри забраната за пушене на закрито. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
54
8
 
15
 
! Отговори
да преди 12 години
да така е ! цигарата ме успокоява оставете ме да си пуша - няма как да ида на бар и за всяка цигара да излизам навън нито аз нито никой пушач,който познавам.Ние ще се сърдим,господа и госпожи,които гласувахте за забраната и да знаете ,че ядосвате по-толямата част от българите,които си пафкат с кеф!
53
5
 
5
 
! Отговори
Do 51 ot Varnenec преди 12 години
Ami ako se pozainteresuvash malko shte razberesh, che v EU ima plan napalno da se zabrani prodajbata na cigari v EU stranite. A Finlandia i Shveciq primerno obmislq vaobshte da ne chakat EU ami oshte 2015(ako ne se barkam za datata) da slagat palna zabrana na prodajbata na cigari i tiutiunevi produkti. Te vsichki sa tapi? samo nie sme nai-umni! nali taka hahahaha. V Angliq sled zabranata da se pushi na zakriti pub mesta samo za edna godina razhodite v zdraveopazvaneto im sa namaleli s okolo 30%
52
2
 
8
 
! Отговори
кра преди 12 години
"Патладжанът е по-богат на никотин от всеки друг ядлив зеленчук, с концентрация 0.01мг. на 100гр. Количеството никотин в патладжана или във всяка друга храна е пренебрежимо малко в сравнение с пасивното пушене. Средно, 9 кг. *** съдържат същото количество никотин, колкото има в една(1) цигара."Източник: Wikipedia
51
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На времето имахме един лозунг в стаята"Ако пиенето ти пречи на четенето,то зарежи четенето"!Та в случая,ако пушенето пречи на околните то *** околните!
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега вече ще си имам офииално правдание пред жената да не я вода по ресторанти, барове и кафенета )))
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох отивам на балкона да дръпна една цигарка.(smoke)
48
13
 
9
 
! Отговори
РД преди 12 години
В нощни заведения, барове и подобни ОК да се пуши. Но да отида с децата си да хапнем една пица или в сладкарница на по торта .. моите уважения господа пушачи/ вървете на майната си. Най- гадното нещо е да се храниш и някой до теб да фунти на изгорял контейнер за ***.
47
15
 
10
 
! Отговори
Панталеев преди 12 години
Най накрая да гласуват нещо читаво в този парламент ,а пушачите да не реват ,а да ходят и да се лекуват
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въобще не е доказана вредата от тютюнопушенето! Дори пушенето е използвано за лечение на туберколоза! Както непушачите искат за не смърдят на тютюн, така и пушачите имат право да си пушат. Целта е забрана и глоби - всичкото е за пари. Но тази забрана няма да се спазва. В здравните заведения, болници, поликлиники, диспансер, санаториуми е забранено повече от четиридесет години да се пуши и пак се пуши! Хеле пък хирурзите!
45
0
 
3
 
! Отговори
Бивш пушач преди 12 години
До 57: Приятел, желая ти успех !
44
6
 
21
 
! Отговори
мадам преди 12 години
Абсолютно съм съгласна!Или да ги разделят или да отпада забраната - не сме в училище ,за да ни се забранява това и онова.Престанете да ни тормозите и да взимате и най-малката радост в живота ни.Аз пуша и ще продължа да си пуша!Нали живеем в демократично общество ? Оставете ни правото на избор!
43
15
 
12
 
! Отговори
с.до пушач преди 12 години
Никой не е длъжен да ти вдишва дима!Ти си избрал да се тровиш!Не аз!А като димиш до мен и аз вдишвам тая гадост!Като отида на кръчма или дискотека се осмърдявам като кюнец!Затова като искате да пушите излизате си навън като пичове и си димите!А замислял ли си се как се трови персонала на заведенията с тоя пушек!Наркомани!
42
2
 
17
 
! Отговори
Желев преди 12 години
А да не мисли някой,че го правят за здравето на хората.Ако е така да намалят цените на лекарствата,да спрат производството на цигари.Целта е да сме ограничени,да се чувстваме виновни във всеки момент,да се събуждаме смачкани и да възхваляваме тия които творят закони с една цел - тормоз и контролирана мизерия.
41
3
 
11
 
! Отговори
мак преди 12 години
спрете цигарите пушете нещо истинско и натураллллллллллллллллллллллл
40
1
 
24
 
! Отговори
Атака преди 12 години
до Деси: Аз ги спирам цигарите, но не си мисли, че това е някав водещ фактор. Сигурно има още 200-300 фактора които влияят на здравето, не по-малко отколкото цигарите. Например:- стрес- вредни газове- некачествени храни и напитки- неправилна поза на работа- малко време за почивка- липса на следобеден сън- облъчване- взукови GSM вълни- недоспиване- живеене в непроветриви птостранства- липса на физическа активност.........да продължавам ли?
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки ден си викам от утре ги спирам и не става.Яко съм се пристрастил и се изнервям ако нямам в джоба цигари.Много са вредни,ама са ми благи.Преди ги спрях за година и ги сънувам.А мине ли някой покрай мен с цигара и ми се допушва.Ще опитам с електронна от 1 юни.
38
0
 
7
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
ПРАВИЛНО
37
8
 
27
 
! Отговори
пушач преди 12 години
Това е дискриминация спрямо пушачите.Съгласен съм,че ние "тровим" непушачите,но нима нямаме право на избор.Ти си избрал да не пушиш,аз съм избрал да пуша.Защо трябва да се нарушава това мое право ? Нека разделят заведенията както са си сега,но разделенията да се спазват.Така и вълкът сит, и агнето цяло.
36
2
 
32
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Освен чалгата, за мен е вредно *** да говорят на *** на обществени места. Може да те псуват и да не разбираш. Не случайно официалният език е български. От къде на къде някой на обществено място ще говори без да може да го разбираме... той може и атентат да готви!В англия правят забележки в заведения за такова нещо!