Българинът обеднява, пенсионерите се чудят как да оцелеят

Минималната пенсия е далеч от необходимото на човек
4 юли 2024 12:03, Инна Ангелова
221

Не е ясно пред кого синдикатите ще отстояват исканият си за по-високи доходи на фона на очертаващата се продължителна политическа криза. “Съединението прави силата” е просто един надпис и звучи като добро пожелание, на мнение е главният икономист на КТ “Подкрепа” д-р Атанас Кацарчев.

“Знаем, че да транспонираме директивата за адекватните минимални работи заплати остават броени месеци. Лятото обикновено е мъртъв сезон по отношение на работа на правителство и на институции, но ние ще продължим да работим и есента явно ще трябва с много бързи темпове да се намери решение. Имаме срок до октомври", коментира Кацарчев в "България сутрин".

Икономистът потвърди, е жизненият минимум расте, а минималната работна заплата определено не достига. Тя по закон трябва да е 50% от средната.

“За първото тримесечие на тази година средната е 2200 лв., само че минималната е 933 лв. Тоест тази система, която е заложена нормативно, изостава спрямо инфлацията и процесите в държавата. Трябва да има критерии, на база на които това да се осъществява така, че да не се получават такива големи разлики. Покупателната способност на минималната работна заплата също не се увеличава поради инфлация. Хората обедняват", допълни Кацарчев за Bulgaria ON AIR.

Въпреки лошата картина, условията на труд се подобряват с всяка изминала година.

"Голямата задача и на правителството, и на социалните партньори е голямото количество неактивни хора в активна възраст. Този 1 млн. българи, които седят и ние не знаем какво правят. Защото тези неактивни хора не плащат и данъци, не плащат и осигуровки, системите закъсват. При 3 млн. работещи и 1 млн. неактивни, това е 25 на сто от активното население. Досега не съм чул нещо да се предлага в тази област", изтъкна икономистът.

Според него дори да вземеш минимална пенсия в чужбина, тя е повече от тази у нас.

"Минималната пенсия, която се отпуска на възрастните, е далеч от необходимото човек да живее - 500 и няколко лв. Ако взимате 500 лв. пенсия и взимате 50 отгоре се усеща, но пак не е достатъчно по отношение на нормален живот. Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: трудзаплатапенсииКТ
Още от Общество
"Малката Русия" отстъпва по Черноморието на млада България и застаряваща Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
АйТи преди 1 час
Психиатричните клиники затвориха и всички откачалки са в интернет. Отдавна няма бедни. Обаче пропагандата работи на макс за чепка гнили банани. Като дойде Видовден и като лъснат всички простотии ще има шоу и конфети.
206
0
 
1
 
! Отговори
sd преди 2 часа
пенсионери хвърлят торби с пари през балкона на измамници - по най -глупавата shема - "полицейска операция". Кьораво и кьопаво купува имоти в София и Гърция.....Кога преди е било така? Единствената държава в ЕС с цени на имотите в космоса....
205
1
 
0
 
! Отговори
нгввн преди 3 часа
как бе най богати ни направиха
204
0
 
3
 
! Отговори
Вълканов преди 12 часа
Цензурата ще ви изяде главата, господаот журналисти.
203
2
 
4
 
! Отговори
Пенсионерко преди 16 часа
Ами, това е целта на 240 -те кожодери в Парламента - да ликвидират поне половината пенсионери, че да остане за гуляи и екскурзии пари в бюджета за тях ! Еееех, българино, сам си натресе тази *** дупетатска ! Нито ги намалихме на 120 , нито направихме мажоритарни избори !!! Е, затова ще се мре ! Пари нема !
202
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
През комунизма баба ми вземаше 70 лева пенсия. И това съвсем не беше минималната пенсия. Имаше пенсии и по 45 лева. И колкото и по-евтино да беше, за такива пенсии реално си е било много по-скъпо от сега.
201
5
 
2
 
! Отговори
евроатлантици преди 21 часа
трябва минимален базов доход за безработните 700 евро, а за работещите с приходи под определен минимум- отмяна на облагането с данъци- ЕЙ, евроатлантиците, така е в Европа!!!
200
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 ден
До Бъдещето е розовоТо като цяло, ако трябва да говорим с факти, почти нищо не е скочило толкова много, освен цената на труда. Дори и Олиото си е 2 лв колкото преди 10 години, мина му истерията, горивата са на нивата си отпреди 10 години..... без Газ-та, тя е 30тина стотинки по евтина от преди 10 години... Много се заблуждава народа да се шашка, как всичко поскъпва, според мен е за да се заробят с кредити/имоти най-лесно и масово, което успяха де....
199
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Според синдикатите, всички в БГ събираме стотинките и направо робуваме на алчните чорбаджии. А като дойде празник, не можеш да се разминеш по магистралата за Гърция. На първо място сме в ЕС по поскъпване на имотите за последната година. Явно някакви марсианци ги изкупуват и вдигат цените. Аман от сиромахомилство. Започваме да живеем над възможностите си и скоро ще се вдигат данъци - естествено на работещите в частния сектор.
198
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Пенсионерите обедняха, защото си изхвърлиха спестяванията между 30 и 100 хиляди през балконите.
197
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Подкрепа пак лъжат.
196
3
 
5
 
! Отговори
7 преди 1 ден
Не, те не се чудят ,защото ги няма вече ! Мнозина си заминаха без лекарства и без достатъчно храна!От нас,че на вас,неблагодарници!Да *** ,дано!
195
5
 
8
 
! Отговори
Дам... преди 1 ден
Но пари няма, няма и да има, щото отиват и ще продължат да отиват в посока Украйна! Но пък това е толкова евроатлантическо, че даже ми иде за заплача, но не за Украйна, а за народа български и за нашите майки и бащи, баби и дядовци! Но както вече стана кристално ясно ние ходим на избори единствено за да не победи Путин и пропутинските партии. Честито на шараните, които наивно очакват след всяко безсмислено гласуване по-добър живот тук и сега!
194
14
 
12
 
! Отговори
инвеститор преди 1 ден
В България няма бедни и гладни и жадни. Още по малко пенсионерите пък са бедни. За това магазините са пълни с тях. Няма място да паркираш никъде в големите градове от бедни. Мда.
193
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
тайно са договорили да даваме милиарди на Украйна за въоръжаване и възстановяване.Главчев покажи документа.
192
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Абе щом пращаме на украинците, значи всичко си ни е на ред. Наркоса си купи 1 дворец в Германия, 1 в Англия, имот в Дубай, 2 яхти, сега и Бугати си купи.... Това е важното. И още ще пращаме докато ги търпим тия, и докато ходим на избори.
191
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
През 2020 средната пенсия беше 382 лева, а сега от 1 юли стана над 900 лева. Затова мизерстват пенсионерите, заради мизерията при ГЕРБ. Не може от 400 лева при ГЕРБ пенсиите да скочат на над 2000 лева веднага след ГЕРБ.
190
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В Румъния минималната заплата стана 3700 леи (1454 лева), а в България е 933 лева. До 2009 бяхме по-напред от Румъния, но ГЕРБ взе властта и затънахме.
189
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Магеланчо. Не знаеш базисни неща за пенсионната система в България. Искаш лихви - ето сега над 25% от осигуровките на работещите държавата ги краде от пенсионерите и ги подарява на мутренските частни фондове. Там те ни носят лихви, лихви, лихви, ... Бъди щастлив с тези лихви...
188
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Имаме много да наваксваме за пенсии и заплати, които бяха задържани ниски от ГЕРБ през 2009-2021 години. Вместо сега да имаме минимална заплата от 1600 лева и средна пенсия от 1500 лева, заради ГЕРБ те сега са почти два пъти по-ниски. Високата инфлация в ЕС се отрази и на България, като все пак остана по-ниска от инфлацията по времето на ГЕРБ спрямо средната в ЕС. При ГЕРБ инфлацията беше два пъти по-висока от средната за ЕС, а сега само с 40% по-висока.